Annick – un film de Bianca Sescu – Interviu La Strasbourg

Am cunoscut-o pe Bianca Sescu la scurt timp după venirea mea LaStrasbourg. Am crezut că este franțuzoaică. Îmi aducea un pic cu Amelie. Nu am vorbit nimic atunci. Ne-am mai intersectat de-a lungul timpului dar nu am apucat până acum să vorbim în liniște, să o întreb cum de este aici, de unde a ajuns și încotro se îndreaptă. Ne-am întâlnit la mine acasă și am avut plăcerea să descopăr o poveste curajoasă, creativă și perseverentă.

LaStrasbourg: Știi că prima întrebare când ajungi aici este – cum ai ajuns la Strasbourg ?…  așa că … 

Bianca Sescu: Sunt absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” – regie/film și în 2012, după licență am venit în Franța la Lyon, unde am făcut o specializare în montaj. După terminarea studiilor am plecat la Paris pentru a fi mai aproape de marile case de producție și de oportunitățile de muncă în domeniul audio-vizual. După un an de ședere la Paris m-am mutat din nou, de această dată la Strasbourg. Aici am reușit în 2015 să montez filmul meu de debut: Annick

LaStrasbourg: Annick este filmul tău de debut. Cum ai reușit să aduci acest proiect la viață? 

Bianca Sescu: Annick este un scurt metraj independent, eu sunt producătorul și regizorul. Am reușit să montez proiectul datorită unor ajutoare financiare obținute de la municipalitatea Strasbourg și deasemenea de la regiunea Alsacia. Annick a venit cu multe provocări. Filmul trebuia turnat în Franța, în limba franceză. Scenariul se petrecea în mintea mea în limba română. Când am început să scriu scenariul în franceză am realizat ce mare este provocarea de a crea un dialog într-o limbă străină care să impacteze așa cum îmi imaginam eu. Echipa de filmare a fost compusă din prieteni români și francezi, specialiști în domeniul audio – vizual, toți oferind ore de muncă voluntară. Tot procesul de preproducție a durat un an, iar filmările 4 zile: la mine acasă, într-un apartment închiriat și într-o sală de spectacol. Post producția a fost dificilă pentru că aveam nevoie de prelucrarea sunetului în studio însă am reușit datorită prietenilor care s-au oferit voluntari. Toate fondurile pe care le-am strâns au fost investite în echipamentul tehnic.

LaStrasbourg: Vorbește-ne despre personajul Annick.  

Bianca Sescu: Annick este o adolescentă de 16 ani care locuiește singură cu mama ei. Se află la vârsta la care nu știe exact ce vrea de la ea, ce vrea de la lume, ce vrea de la mama ei. Este o felie de viață într-un moment din viața amândorura. Ideea acestui film era să evidențiez relația mamă – fiică în familiile monoparentale. În film am urmărit evoluția sentimentală și tot ce se întâmplă în interiorul adolescentei. Stări acompaniate de reacțiile mamei.

LaStrasbourg: Annick a ajuns să fie vizionat în Asia, va rula în Franța și în mai mult de 25 de țări. Cum ai reușit să îl promovezi?

Bianca Sescu: Primii pași este trimiterea în festivaluri și apoi dacă este selectat, depinde de catogoria festivalului cât de cunoscut devine. Un alt criteriu important este dacă reușești să îl vinzi și să îl lansezi într-o televiziune. Annick a fost proiectat în cadrul unui festival din Asia, urmează acum în Franța și am reușit să obțin un contract cu Euro Channel urmând ca filmul să fie difuzat în mai mult de 25 de țări. Euro Channel este un canal cu plată care aparține grupului francez Canal+, fiind o televiziune de stat. Aceste reușite înseamnă pentru mine confirmarea calității filmului.

LaStrasbourg: Să vorbim puțin despre regizorul Bianca Sescu. Ne-am întâlnit de două ori accidental prin Strasbourg și de ambele dăți mergeai să vizionezi un film. Ce filme și ce cărți savurezi în ultima perioadă?

Bianca Sescu:  Recent mi-am cumpărat un volum de poezii de Fernando Pessoa, simbolul național al literaturii portugheze. L-am descoperit în urma unei călătorii în Portugalia. Încă nu am terminat La Chute de Albert Camu. Pe partea de film aș vrea să recomand ultimele noutăți în cinematografia românească „Toni Erdmann” și „Câini”, care mi-au plăcut foarte mult. Mă bucur că cinematografia românească reușește să depășească granițele și să se facă cunoscută. Asta îmi dă speranță mie personal.

LaStrasbourg: Pe partea de cinematografie franceză ce ne-ai sugera să vizionăm?

Bianca Sescu: Baza inițială sunt ceea ce am învățat la UNATC în București. Nume precum François Truffaut,  Jean-Pierre Jeunet,  Jean-Luc Godard dar mai nou sunt fan Justine Triet, o tânără regizoare care a realizat al doilea film al ei de lung metraj, primul se numește La Bataille de Solférino și al doilea Victoria. Eroinele acestor filme sunt la fel, personaje feminine și acesta este unul dintr motivele pentru care am o afinitate pentru filmele ei. 

LaStrasbourg: Că tot vorbim de mari regizori, ai mentori care te-au inspirat sau ajutat pe parcursul careri cinematografice și nu numai?

Bianca Sescu:  Asghar Farhadi este un regizor iranian. Este un regizor și un mentor pe care îl apreciez foarte mult. Îmi permit să numesc mentori profesorii mei de clasă din UNATC de la clasa de regie și chiar aș dori să menționez de Napoleon HelmisCopel Moscu și Paul Negoescu. Sunt oameni care m-au ajutat să-mi descopăr viziunea cinematografică, să știu că atunci când vorbesc despre ceva să fiu convinsă că vreau să vorbesc despre asta și în ce direcție, în ce sens. Mentor ar mai fi profesoara mea de Franceză din liceu, Alexa Maria, care avut un mare impact asupra mea.

LaStrasbourg: Cum arată viitorul?

Bianca Sescu: Viitorul cel mai apropiat este pe 15 octombrie la Cinéma Colisée la Colmar unde Annick va fi proiectat în selecția de scurt metraje în cadrul festivalului de film de la Colmar 7 JOURS POUR LE 7E ART . Este prima dată cand Annick va fi proiectat în regiunea Alsacia. Vă invit :). Mai apoi Annick merge la festivaluri, aștept să văd ce se mai întâmplă, între timp mai am alte idei, alte scenarii cu care aplic pentru anumite “rezidențe” pentru a ma sprijini in dezvoltarea șcenariului iar după să pot să mă atașez de un producător, fratele spiritual, cel care te tine de mână în industrie și în business. Eu sunt partea creativă iar producătorul este vizionarul în partea financiară. Momentan dezvolt două proiecte de scurt metraj , sunt în stadiul de first draft si caut un producător.

Annick – un film de Bianca Sescu – Interviu La Strasbourg

Am cunoscut-o pe Bianca Sescu la scurt timp după venirea mea LaStrasbourg. Am crezut că este franțuzoaică. Îmi aducea un pic cu Amelie. Nu am vorbit nimic atunci. Ne-am mai intersectat de-a lungul timpului dar nu am apucat până acum să vorbim în liniște, să o întreb cum de este aici, de unde a ajuns și încotro se îndreaptă. Ne-am întâlnit la mine acasă și am avut plăcerea să descopăr o poveste curajoasă, creativă și perseverentă

Ascultă interviul audio pentru mai multe detalii.

LaStrasbourg: Știi că prima întrebare când ajungi aici este – cum ai ajuns la Strasbourg ?… așa că … 

Bianca Sescu: Sunt absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” – regie/film, și în 2012, după licență am venit în Franța la Lyon, unde am făcut o specializare în montaj. După terminarea studiilor, am plecat la Paris pentru a fi mai aproape de marile case de producție și de oportunitățile de muncă în domeniul audio-vizual. După un an de ședere la Paris m-am mutat din nou, de această dată la Strasbourg. Aici am reușit în 2015 să montez filmul meu Annick

LaStrasbourg: Annick este filmul tău de debut. Cum ai reușit să aduci acest proiect la viață?

Bianca Sescu: Annick este un scurt metraj independent, eu sunt producătorul și regizorul. Am reușit să montez proiectul datorită unor ajutoare financiare obținute de la municipalitatea Strasbourg și de asemenea de la regiunea Alsacia. Annick a venit cu multe provocări. Filmul trebuia turnat în Franța, în limba franceză. Scenariul se petrecea în mintea mea în limba română. Când am început să scriu scenariul în franceză am realizat ce mare este provocarea de a crea un dialog într-o limbă străină care să impacteze așa cum îmi imaginam eu. Echipa de filmare a fost compusă din prieteni români și francezi, specialiști în domeniul audio-vizual, toți oferind ore de muncă voluntară. Tot procesul de pre-producție a durat un an, iar filmările: 4 zile la mine acasă, într-un apartament închiriat și într-o sală de spectacol. Post-producția a fost dificilă pentru că aveam nevoie de prelucrarea sunetului în studio, însă am reușit datorită prietenilor care s-au oferit voluntari. Toate fondurile pe care le-am strâns au fost investite în echipamentul tehnic. 

[vc_video link=”https://vimeo.com/168608520″]

LaStrasbourg: Vorbește-ne despre personajul Annick.

Bianca Sescu: Annick este o adolescentă de 16 ani care locuiește singură cu mama ei. Se află la vârsta în care nu știe exact ce vrea de la ea, ce vrea de la lume, ce vrea de la mama ei. Este o felie de viață într-un moment din viața amândorura. Ideea acestui film era să evidențiez relația mamă – fiică din familiile monoparentale. În film am urmărit evoluția sentimentală și tot ce se întâmplă în interiorul adolescentei. Stări acompaniate de reacțiile mamei.

LaStrasbourg: Annick a ajuns să fie vizionat în Asia, va rula în Franța și în mai mult de 25 de țări. Cum ai reușit să îl promovezi?

Bianca Sescu: Primul pas este trimiterea filmului în festivaluri și apoi dacă este selectat, depinde de categoria festivalului pentru cât de cunoscut va deveni. Un alt criteriu important este dacă reușești să îl vinzi și să îl lansezi într-o televiziune. Annick a fost proiectat în cadrul unui festival din Asia, urmează acum în Franța și am reușit să obțin un contract cu Euro Channel urmând ca filmul să fie difuzat în mai mult de 25 de țări. Euro Channel este un canal cu plată care aparține grupului francez Canal+, fiind o televiziune de stat. Aceste reușite înseamnă pentru mine confirmarea calității filmului. 

[vc_gallery type=”grid” images=”10959,10960,10945″ img_size=”large” grid_number=”3″ gap=”large”]

LaStrasbourg: Să vorbim puțin despre regizorul Bianca Sescu. Ne-am întâlnit de două ori accidental prin Strasbourg și de fiecare dată mergeai să vizionezi un film. Ce filme și ce cărți savurezi în ultima perioadă?

Bianca Sescu:  Recent mi-am cumpărat un volum de poezii de Fernando Pessoa, simbolul național al literaturii portugheze. L-am descoperit în urma unei călătorii în Portugalia. Încă nu am terminat La Chute‘ de Albert Camus

Pe partea de film aș vrea să recomand ultimele noutăți în cinematografia românească: Toni Erdmann și Câini, care mi-au plăcut foarte mult. Mă bucur că cinematografia românească reușește să depășească granițele și să se facă cunoscută. Asta îmi dă speranță și mie personal.

LaStrasbourg: Pe partea de cinematografie franceză ce ne-ai sugera să vizionăm?

Bianca Sescu: Baza inițială sunt ceea ce am învățat la UNATC în București. Nume precum François Truffaut,  Jean-Pierre Jeunet,  Jean-Luc Godard dar mai nou sunt fan Justine Triet, o tânără regizoare care a realizat al doilea film al ei de lung metraj, primul se numește La Bataille de Solférino și al doilea VictoriaEroinele acestor filme sunt la fel, personaje feminine și acesta este unul dintre motivele pentru care am o afinitate pentru filmele ei. 

LaStrasbourg: Vorbind de marii regizori, ai mentori care te-au inspirat sau ajutat pe parcursul carierei cinematografice și în general?

Bianca Sescu:  Asghar Farhadi este un regizor iranian. Este un regizor și un mentor pe care îl apreciez foarte mult. Îmi permit să numesc mentori profesorii mei de clasă din UNATC de la clasa de regie și chiar aș dori să-i menționez pe Napoleon HelmisCopel Moscu și Paul Negoescu. Sunt oameni care m-au ajutat să-mi descopăr viziunea cinematografică, să știu că atunci când vorbesc despre ceva să fiu convinsă că vreau să vorbesc despre asta și în ce direcție, în ce sens. Mentor ar mai fi profesoara mea de franceză din liceu, Alexa Maria, care avut un mare impact asupra mea.

LaStrasbourg: Cum arată viitorul?

Bianca Sescu: Viitorul cel mai apropiat este 15 octombrie la Cinéma Colisée din Colmar unde Annick va fi proiectat în selecția de scurt metraje în cadrul Festival du film de Colmar 7 JOURS POUR LE 7E ART. Este prima dată când Annick va fi proiectat în Alsacia. Vă invit 🙂 Mai apoi Annick merge la festivaluri, aștept să văd ce se mai întâmplă, între timp mai am alte idei, alte scenarii cu care aplic pentru anumite „rezidențe” pentru a mă sprijini în dezvoltarea scenariului, pentru ca după, să pot să mă atașez de un producător, un frate spiritual, care „te ține de mână” în industrie și în business. Eu sunt partea creativă iar producătorul este vizionarul în partea financiară. Momentan dezvolt două proiecte de scurt metraj, cu care sunt în stadiul de first draft și caut un producător.

LATER EDIT 11.02.2017

Filmul Annick va fi proiectat, în această seară, în prezența actorilor din rolurile principale și a realizatoarei Bianca Sescu, pentru prima dată pe marile ecrane din Strasbourg, în cadrul Festivalului de Film Românesc – 5éme Mois du Cinéma Roumain à Strasbourg.

Interviu: Ioana Țibulcă

Imagini: arhiva Bianca Sescu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here