Deunăzi auzeam vorbindu-se despre ENIC-NARIC, într-un anume context și mi-am adus aminte că am trecut și eu pe la ei din dorința de a avea o « corespondență » a numărului de credite pentru diplomele universitare obținute în România înaintea anului 2007 (intrarea în UE).

Ce este ENIC-NARIC și în ce scop a fost creat?

ENIC-NARIC* France este centrul francez de informații despre recunoașterea academică și profesională a diplomelor și face parte din *European Network of Information Centres – National Academic Recognition Information Centres.

  • eliberează atestate pentru diplome, studii și cursuri obținute în alte țări
  • oferă informații legate de procedurile necesare pentru a exersa o anumită profesiune reglementată în Franța
  • informează asupra recunoașterii diplomelor franceze în alte țări

În momentul în care am făcut demersurile (relativ simple) m-am informat și cu privire la « Procesul Bologna » care este un angajament de a asigura un cadru comun pentru învățământul superior din Europa până în anul 2010. El nu presupune uniformizarea învățământului superior din diverse țări, ci armonizarea sa, după 3 principii:

  • structură în două trepte: licență (3-4 ani), masterat (1-2 ani), urmat simultan sau ulterior de doctorat;
  • un sistem comun de credite de studiu transferabile (ECTS) de echivalare a studiilor, care să permită o cât mai largă mobilitate a studenților;
  • un supliment de diplomă care să permită compararea diplomelor pentru a favoriza integrarea cetățenilor europeni pe piața muncii și de a îmbunătăți competitivitatea învățământului superior european pe plan mondial.

Angajamentul a fost semnat de către 46 țări europene, inclusiv Turcia și Rusia, cu excepția Belarus, Monaco, San Marino și Kosovo.

Este obligatorie atestarea studiilor prin ENIC-NARIC?

Atestatul de comparabilitate a diplomelor nu este obligatoriu pentru continuarea studiilor sau pentru găsirea unui loc de muncă în Franța dar este necesar în cazul în care o instituție de învățământ vă solicită acest lucru când doriți să vă continuați studiile sau vă este cerut de către un angajator pentru a ști cum să vă încadreze în muncă.

ENIC-NARIC nu eliberează diplome de studii ci furnizează un atestat care confirmă numărul de ani de studii într-un anumit domeniu și numărul de credite (ECTS) acumulate pentru fiecare perioadă de școlarizare într-o anumită țară.

Astfel, am înțeles mai bine în ce ar consta atestarea obținută de la ENIC-NARIC, că au un site internet ce este o inițiativă comună a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a UNESCO, că a fost creat ca un instrument pentru a sprijini rețelele ENIC-NARIC în îndeplinirea sarcinilor care le-au fost încredințate să le armonizeze în cadrul jurisdicției lor. De asemenea, este scopul său expres de a ajuta alte organizații și indivizi interesați să găsească cu ușurință informații despre problemele actuale în mobilitatea academică și profesională internațională și despre procedurile de recunoaștere a calificărilor străine. Organizarea este conform regiunilor UNESCO (Africa, Statele Arabe, Asia și Pacific, Europa și America de Nord, America Latină și Caraibe, Regiunea Mediteraneană) și cuprinde informații legate de cadrul juridic pentru convenția de recunoaștere regională; lista statelor membre și detalii ale organismului/organismelor oficiale responsabile de problemele legate de învățământul superior și datele de contact ale acestora (unele țări sunt prezente în câte două regiuni simultan); surse de informații disponibile online și instrumente create în fiecare regiune pentru mobilitate și recunoaștere; informații privind rețelele și asociațiile instituțiilor de învățământ superior și universitățile care operează în fiecare regiune.

Atestarea studiilor prin ENIC-NARIC în 6 pași

Pentru a simplifica informațiile am să fac o trimitere directă spre pagina celor de la ENIC-NARIC din Franța (http://www.ciep.fr/enic-naric-menu/comment-obtenir-attestation) și voi face o prezentare succintă a pașilor urmați pentru obținerea atestării.

  1. Constituirea și trimiterea dosarului.

Documentele necesare se trimit doar online, scanate în format PDF și nu mai mari de 2 Mo, centrul nu mai acceptă niciun document trimis prin poștă, decizie apărută începând cu 26 mai 2014.

2. Cererea de obținere a atestării online

Acesta este link-ul (https://phoenix.ciep.fr/inscriptions) unde trebuie să te conectezi pentru trimiterea online a cererii.

Trebuie urmărită etapa de preînscriere ce cuprinde informații personale, validarea rubricilor, indicarea în ordine cronologică a diplomelor ce dorești să le « recunoști », maxim DOUĂ. Presupun că dacă ai mai mult de două diplome, se poate, dar plătești din nou o altă taxă cerută pentru următoarele.

3. Informații legate de buna primire a dosarului trimis

Pentru documentele trimise online trebuie respectate anumite exigențe, acestea sunt: copie act de identitate, copie diplom(ă)(e) în limba de origine, copie după traducerea diplomei în limba franceză efectuată de către un « traducteur assermenté » sau de către o autoritate oficială din țara de origine, copie pentru justificarea duratei oficiale a studiilor (foaie matricolă), la fel, tradusă de către un traducător autorizat. Există excepții pentru traducerea documentelor scrise inițial într-una dintre limbile engleză, germană, arabă, spaniolă, franceză, italiană sau portugheză. Pentru aceste excepții sfatul meu este să cautați informații suplimentare la rubrica de întrebări de pe site.

Aceasta este etapa care solicită maximul de atenție pentru a avea siguranța că organismul va primi în condiții optime documentele trimise.

4. Informații legate de plată

Suma solicitată pentru atestare este de 70 € pentru una sau maxim două diplome. În cazul în care primiți o scrisoare în care sunteți informați că atestarea nu poate fi obținută deoarece diploma sau instituția care a eliberat diploma nu este recunoscută de către autoritățile competente ale sistemului educativ de origine, plătiți taxa administrativă de 20 €. Cererea de atestare este gratuită pentru persoanele cu statut de refugiat sau azilant.

Într-adevăr diplomele sunt expertizate cu certitudine (tot procesul durează 4 luni), etapele de preînscriere trebuie verificate și respectate cu mare atenție, în cazul unei erori personale, banii nu sunt rambursați.

Plata se poate face direct pe internet, în modul clasic cu ajutorul unui card bancar, prin cec sau virament bancar respectând termenul limită de plată. În caz contrar, dosarul trimis va fi șters.

5. Informații legate de urmărirea cererii

Toate informațiile cu privire la buna desfășurare a demersurilor făcute se primesc pe mail (urmărind un link primit sau un număr de referință), inclusiv o factură sub forma unui document PDF în cazul în care totul este OK.

6. Informații suplimentare

În momentul în care expertiza diplome(i)(lor) este validată, atestatul este trimis pe mail în format PDF.

Ce dificultăți ați întâmpinat în recunoașterea diplomelor în Franța? Ce soluții ați adoptat? Lăsați un comment mai jos, s-ar putea să le fie utile și altora care doresc să-și echivaleze studiile din România sau Moldova în Franța.

Credits:

Articol: Alineta
Photo: Henri Kniffke

1 COMMENT

  1. Buna ziua , am terminat facultatea in România și vreau sa fac masterul in Franța. Am citit pe net ca documentele trebuie prima data apostilate la Instituția Prefectului Municipiul București . După aia vizate la CNRED ( centrul de recunoaștere și echivalarea diplomelor ) și numai după aia traduse și trimise la o agenție de echivalare din Franța . Sa fie oare așa ? Sau doar le fac traducere legalizata și le trimit la ENIC-NARIC?
    mulțumesc frumos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here