Divorțul în Franța – precizări despre indemnizația compensatorie (prestation compensatoire)

Conform articolului 270 Cod Civil francez, divorțul pune capăt obligației de ajutor între soți. Însă unul dintre soți, poate fi ținut să verse o indemnizație compensatorie celuilalt soț, la finele procedurii de divorț, sub formă de rentă, de capital sau atribuire de bunuri sau drept de folosință, în funcție, bineînțeles de capacitatea (posibilitatea) debitorului.

Totuși trebuie știut că judecătorul are dreptul suveran să se opună acordării unei astfel de indemnizații dacă consideră că echitatea o cere.

Această indemnizație are ca scop să compenseze disparitatea produsă ca urmare a divorțului, în viața soților.

În Franța, nu există în prezent o metodă de calcul pentru evaluarea acestei indemnizații, dar există criterii fixate prin lege, ce vor fi îndelung analizate pentru fiecare situație în parte, întâi de avocat și apoi de magistrat.

Aceste criterii privesc durata căsniciei, vârsta soților, numărul de copii rezultați din mariaj, starea de sănătate a soților, patrimoniul soților, pensia soților etc.

Soțul care nu are lichidități suficiente pentru a vărsa acest capital integral, poate fi autorizat să-l verse în mai multe rate, termenul maxim fiind de 8 ani.

 

Care este diferența dintre indemnizația compensatorie și pensia alimentară ?

  • Indemnizația compensatorie are ca finalitate, așa cum am mai spus, să compenseze scăderea nivelului de trai ca urmare a divorțului.

Indemnizația compensatorie are un caracter forfetar, în principiu este vărsată sub formă de capital și se fixează ținând cont de nevoile soției/soțului creanțier.

  • Pensia alimentară este un sprijin acodat unei persoane căreia îi datoram acest ajutor (obligația de a ajuta) ; de exemplu : copii (pentru educație și creștere), părinți, soț/soție ( în timpul procedurii de divorț).

Pensia alimentară se plătește lunar pentru un anumit timp și se fixează în funcție de veniturile debitorului.

Atât pensia alimentară cât și indemnizația compensatorie pot fi revizuite sau șterse, în cazul intervenirii unor schimbări majore în viața unuia dintre soți (șomaj, încheierea unei noi căsătorii…).

Atenție! Această revizuire/ștergere nu e automată, ci va fi analizată de un judecător.

 

Durata vieții în comun poate fi luată în calcul la evaluarea cuantumului indemnizației compensatorii ?

Răspuns : NU !

Judecătorii vor lua în calcul doar durata căsătoriei.

Curtea de Casație, printr-o decizie din 2016, atrage atenția că articolele 270 și 271 din Codul Civil sunt violate dacă o Curte de Apel ține cont de durata vieții în comun înainte de căsătorie pentru a determina nivelul veniturilor și nevoilor soților având ca scop final stabilirea cuantumului indemnizației compensatorii.

 

Neplata indemnizației compensatorii

Dacă debitorul omite să plătească suma de bani la care a fost obligat printr-o sentință judecătorească, atunci creanțierul îl poate soma prin LRAR. Debitorul are 8 zile la dispoziție ca să efectueze plata. În caz de neexecutare, creanțierul are mai multe posibilități la îndemână împotriva acestuia pentru a-și recupera sumele datorate, la care vor fi adăugate daune interese și penalități.

 

Scăderea de la impozit

Dacă vă aflați în situația de a vărsa o indemnizație compensatorie fostului soț/fostei soții ca urmare a unui divorț, atunci puteți beneficia de o scădere de la impozit.

Singura condiție este ca indemnizația compensatorie să fie varsată sub forma de capital (NU rentă). Acest vărsământ trebuie făcut în termen de 12 luni maximum de la pronunțarea definitivă a divorțului.

 

Decesul debitorului

Legea 2004-439 din 26 Mai 2014 a adus câteva schimbări esențiale în materia divorțului, inclusiv privind indemnizația compensatorie.

Dacă înainte de apariția acestei legi, moștenitorii preluau datoria în locul debitorului, legea 2004-439 pune capăt acestei transmisii către moștenitorii legali.

Practic, după decesul debitorului, indemnizația compensatorie se va preleva din pasivul succesoral al defunctului.

 

Concluzii :

Acordarea indemnizației compensatorii este cel mai adesea punctul cel mai delicat în materia divorțului.

Este necesară o analiză în detaliu pentru fiecare caz în parte, a vieții în comun, a sacrificiilor făcute în timpul căsătoriei, a naturii divorțului etc, pentru a putea cuantifica și proba o astfel de cerere care va trebui în final, să convingă un magistrat.

Asistența unui avocat este mai mult decât utilă, întrucât numai un profesionist poate aduce la lumină aspecte pe care de cele mai multe ori justițiabilii le consideră lipsite de importanță.

[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]Text: Avocat Monica Iacovici | www.iacovici.eu[/kleo_list_item][/kleo_list]

1 COMMENT

  1. Soțul meu trebuie sa plătească aceeași suma a indemnizație fostei soții,in condițiile in care acum are un copil cu mine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here