Divorțul în Franța este posibil pentru toți cetățenii români și moldoveni dacă:

– ambii soți au reședința în Franța;
– unul din soți are resedința în Franța și locuiește cu un copil, chiar dacă celălalt soț a părăsit Franța.

Există mai multe variante de a divorța în Franța:

– Procedura amiabilă – divorț de comun acord – care este cea mai rapidă și scurtă posibilitate de a divorța. Condiția care se impune este ca soții să fie de acord sub toate aspectele. Durata acestei proceduri este de 3-4 luni (Paris) sau până la 9 luni (provincie). Se audiază părțile o singură dată, în Camera de Consiliu cu ușile închise.
– Divorțul prin acceptarea rupturii căsătoriei – în această situație soții sunt de acord cu divorțul, dar nu și cu efectele divorțului (pensie, rezidența copiilor minori, program de vizitare minori etc.)
– Divorțul pentru alterarea definitivă a căsătoriei – pentru această variantă trebuie întrunită o condiție obligatorie = 2 ani de la data separării în fapt
– Divorț din culpă – este cea mai lungă etapă, cea mai costisitoare și anevoioasă.

Când devine divorțul definitiv?

Căsătoria se consideră dizolvată la data deciziei definitive, atrăgând după sine bineînțeles toate consecințele privind păstrarea / schimbarea numelui de familie, de exemplu, sau pierderea dreptului succesoral.
În privința efectelor patrimoniale:
Divorțul devine definitiv în funcție de forma de divorț aleasă:
– dacă vorbim de un divorț amiabil, atunci soții pot conveni de comun acord asupra datei. Dacă nu reușesc să se înteleagă, atunci se va alege exact data omologării convenției de divorț ;
– în celelalte forme de divorț, în principiu, se reține data Ordonanței de Non Conciliere (ONC). Însă soții pot cere ca efectele divorțului să fie anterioare acestei Ordonanțe, adică să fie luată în calcul data separării lor în fapt (încetarea vieții comune).
– pentru terți, divorțul devine definitiv atunci când se procedează la transcrierea lui în actele de stare civilă.
O dată ce divorțul a devenit definitiv, foștii soți trebuie să procedeze la reglementarea regimului matrimonial. Adică partajarea bunurilor obținute din căsătorie (pe durata căsătoriei). Partajul amiabil se soluționează fără dificultăți. Rare sunt cazurile când această procedură prinde calea unui partaj judiciar (în instanță).
[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]Text: Avocat Monica Iacovici | www.iacovici.eu[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]Photo: Crossroad Photographer: jordygraph[/kleo_list_item][/kleo_list]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here