Schimbarea permisului de conducere românesc cu cel francez:

Cetățenii români nu sunt obligați să-și schimbe permisul de conducere cu cel francez decât în cazul în care Poliția din Franța o cere ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni rutiere sancționată cu restricționarea, suspendarea/anularea permisului sau pierderea de puncte.

Persoana care dorește schimbarea permisului cu cel francez, trebuie să aibă domiciliul în Franța și să depună o cerere + justificative + fotografii (vezi lista de mai jos) la prefectura sau subprefectura arondată domiciliului său din Franța (de ex. în departamentul Bas-Rhin sunt subprefecturi la Haguenau-Wissembourg, Molsheim, Saverne, Sélestat-Erstein).

Interesați-vă dinainte la telefon sau pe site-ul prefecturii despre felul în care se fac demersurile în localitatea dvs: unele prefecturi cer trimiterea documentelor prin poștă, altele cer completarea unui formular pe net iar altele lucrează doar prin programări. De asemenea unele cer 3 sau 4 fotografii în loc de două sau unele pot cere un document care să ateste că permisul românesc nu e suspendat sau anulat în România.

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului de conducere românesc cu cel francez?

 • Cerere cerfa n°14879*01 pentru schimbarea permisului de conducere, completată, datată și semnată
 • Cerere cerfa n°14948*01 pentru obținerea unui permis de conducere european, imprimată color, completată, datată și semnată
 • 2 fotocopii color, recto-verso ale permisului de conducere românesc
 • 1 fotocopie recto-verso a cărții de identitate sau a pașaportului (pagina cu poza și datele personale)
 • 1 justificativ de rezidență în Franța de cel puțin 6 luni (de ex. contract de chirie, contract de muncă, justificativ de securitate socială, aviz de impozit etc)
 • 1 fotocopie justificativ de domiciliu
 • 2 fotografii de identitate (unele prefecturi cer 3-4)
 • un plic timbrat, autoadresat (pentru prefecturile care trimit noul permis prin poștă)
 • pentru studenți, un justificativ care se arate că dețin această calitate de peste 6 luni
 • pentru categoriile C și D, certificatul medical
 • unele prefecturi s-ar putea să ceară un document care să ateste că permisul de conducere românesc nu e supendat, restricționat sau anulat în România

Dacă depunerea actelor la prefectură se face la ghișeu, asigurați-vă că aveți cu dvs. originalele actelor pentru care ați făcut fotocopii.

Permisul de conducere românesc va fi reținut la prefectură și va fi trimis autorităților române (după eliberarea celui francez).

Permisul de conducere francez va putea fi ridicat de la ghișeul prefecturii/subprefecturii sau îl veți primi prin poștă la adresa specificată pe plicul timbrat, autoadresat (depinde de departament).

Permisul de conducere francez este valabil 15 ani iar pentru categoriile C și D, 5 ani.

sursa: Échanger un permis de conduire d’un autre pays européen

Reînnoirea permisului românesc

se poate face printr-o procură specială la Consulatul României aferent domiciliului dvs din Franța (de ex. pentru cei din zona Strasbourg, la Consulatul General al României la Strasbourg).

Obținerea permisului de conducere francez prin examen:

Cetățenii români au dreptul să facă școala de șoferi în Franța și să obțină permisul de conducere auto francez, chiar dacă nu au Titre de sejour.

De asemenea, ei se pot prezenta doar cu cartea de identitate românească sau cu pașaportul românesc pentru:

 • prezentarea la probele teoretice și practice pentru permisul de conducere
 • adăugarea unei noi categorii
 • obținerea unui nou permis dacă cel vechi a fost pierdut sau a fost furat

sursa: Demande de permis de conduire : quelle pièce d’identité peut-on présenter ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here