Zilele patrimoniului La Strasbourg sau lecția gratuită de istoria Franței

Anul acesta conjunctura a făcut ca în cele două zile de la început de toamnă să ajung în câteva clădiri strasburgheze, mai exact în încăperile relativ ascunse vieții cotidiene și publicului larg, chiar total interzise fie datorită modalităților speciale impuse de conservarea patrimonială, fie declasării acestora pentru că nu mai corespund normelor de securitate.

Sunt imobile impozante situate în apropiere de « Place de la Republique », integrate în cartierul Neustadt al orașului care cuprinde un ansamblu de clădiri monumentale construite începând cu anul 1870 (perioada imperiului german), și care începând cu acest an fac parte integrantă a patrimoniului mondial UNESCO așa cum « Grande Île » a devenit în anul 1988.

Palais du Rhin, place de la republique, neustadt, unesco, istorie strasbourg, patrimoniu strasbourg, vizita strasbourg, turism strasbourg, ce e de vazut la strasbourg, journee du patrimoine strasbourg, romani la strasbourg, romani in strasbourg, comunitate romaneasca strasbourg, TAG Photography
Palais du Rhin – Place de la République – Strasbourg ©TAG by Teona

Arhitectură de secol XIX și reconciliere germano-franceză

Și-am încercat să gust din această aromă arhitecturală, urbanistică, plină de modernitatea neobișnuită de sfârșit de secol XIX, pe alocuri opulentă, dar plină de semnificații și enorm de multă istorie aristocratică. Pe perioada vizitelor am auzit destul de des expresia « reconciliere germano-franceză » ce face referire la multele neînțelegeri economice sau teritoriale dintre cele două țări de-a lungul anilor, rezolvate cu mult tact și diplomație. Cel mai mult m-a frapat mândria oamenilor întâlniți, angajați în diverse organisme cu sediul în aceste clădiri. Este o mândrie ce le alimentează încrederea de sine ca individ, societate, regiune geografică, dar antrenează și exprimarea bucuriei și privilegiul de a trăi într-un asemenea oraș, de a munci făcând propria lor istorie peste anii trecuți și încărcați de atâtea evenimente.

neustadt, unesco, istorie strasbourg, patrimoniu strasbourg, vizita strasbourg, turism strasbourg, ce e de vazut la strasbourg, journee du patrimoine strasbourg, romani la strasbourg, romani in strasbourg, comunitate romaneasca strasbourg
Interior din cartierul Neustadt, Strasbourg –
Patrimoniu UNESCO ©Alineta

Ghizi pasionați dezvăluie vizitatorilor misterele clădirilor din Neustadt

Am trăit cu bucurie fiecare moment de istorie oferit de atmosfera din spatele zidurilor pe lângă care trec aproape zilnic, fară să știu sau să gândesc vreodată câte mistere ascunse se găsesc în spatele draperiilor trase și câți oameni trudesc fie în arhive și încăperi de conservare, fie în săli de repetiție pentru spectacole, fie în încăperi secrete destinate siguranței naționale. Am aflat informații și istorisiri interesante despre Comisia Centrală pentru Navigarea pe Rhin, Direcția Regională de Afaceri Culturale, Instituția Prefectului, despre ultimul General în funcțiune, domnul Nicolas Casanova și-am încercat să-mi imaginez vizual și auditiv din frumusețea a ceea ce a fost cândva « Le Conservatoire de Strasbourg ». Și-am fost chiar norocoasă, vizitele au fost în majoritate însoțite de ghizi antrenanți, angajați permanenți ai instituțiilor respective, pasionați de munca lor și bucuroși să împărtășească cu noi, cei aflați în vizită, aproape fiecare secret din truda lor sau chiar din eforturile purtate de ani din dorința de a dărui o destinație și o utilitate oportună pentru sute de metri pătrați « uitați » uneori cu nepăsare sau din dificultăți financiare. Pot recunoaște, pentru câteva ore m-am simțit fascinată!

Recomandări pentru Zilele Patrimoniului La Strasbourg în 2018

Nu-mi rămâne decât să vă fac câteva recomandări, nu ratați anul viitor de zilele patrimoniului « Le palais du Rhin » (palatul imperial), « L’hôtel de Klinglin » sau sediul prefecturii, « Le Palais du Gouverneur Militaire » și « L’ancien conservatoire », partea neutilizată a clădirii care găzduiește Teatrul Național, și mai ales, nu uitați să vă faceți rezervări online din timp, locurile pentru vizitatori fiind limitate.

Credits:

Text: Alineta

Photos: LaStrasbourgTAG by Teona / Alineta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here