Deunăzi auzeam vorbindu-se despre ENIC-NARIC, într-un anume context și mi-am adus aminte că am trecut și eu pe la ei din dorința de a avea o « corespondență » a numărului de credite pentru diplomele universitare obținute în România înaintea anului 2007 (intrarea în UE).

Ce este ENIC-NARIC și în ce scop a fost creat?

ENIC-NARIC* France este centrul francez de informații despre recunoașterea academică și profesională a diplomelor și face parte din *European Network of Information Centres – National Academic Recognition Information Centres.

  • eliberează atestate pentru diplome, studii și cursuri obținute în alte țări
  • oferă informații legate de procedurile necesare pentru a exersa o anumită profesiune reglementată în Franța
  • informează asupra recunoașterii diplomelor franceze în alte țări

În momentul în care am făcut demersurile (relativ simple) m-am informat și cu privire la « Procesul Bologna » care este un angajament de a asigura un cadru comun pentru învățământul superior din Europa până în anul 2010. El nu presupune uniformizarea învățământului superior din diverse țări, ci armonizarea sa, după 3 principii:

  • structură în două trepte: licență (3-4 ani), masterat (1-2 ani), urmat simultan sau ulterior de doctorat;
  • un sistem comun de credite de studiu transferabile (ECTS) de echivalare a studiilor, care să permită o cât mai largă mobilitate a studenților;
  • un supliment de diplomă care să permită compararea diplomelor pentru a favoriza integrarea cetățenilor europeni pe piața muncii și de a îmbunătăți competitivitatea învățământului superior european pe plan mondial.

Angajamentul a fost semnat de către 46 țări europene, inclusiv Turcia și Rusia, cu excepția Belarus, Monaco, San Marino și Kosovo.

Este obligatorie atestarea studiilor prin ENIC-NARIC?

Atestatul de comparabilitate a diplomelor nu este obligatoriu pentru continuarea studiilor sau pentru găsirea unui loc de muncă în Franța dar este necesar în cazul în care o instituție de învățământ vă solicită acest lucru când doriți să vă continuați studiile sau vă este cerut de către un angajator pentru a ști cum să vă încadreze în muncă.

ENIC-NARIC nu eliberează diplome de studii ci furnizează un atestat care confirmă numărul de ani de studii într-un anumit domeniu și numărul de credite (ECTS) acumulate pentru fiecare perioadă de școlarizare într-o anumită țară.

Astfel, am înțeles mai bine în ce ar consta atestarea obținută de la ENIC-NARIC, că au un site internet ce este o inițiativă comună a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a UNESCO, că a fost creat ca un instrument pentru a sprijini rețelele ENIC-NARIC în îndeplinirea sarcinilor care le-au fost încredințate să le armonizeze în cadrul jurisdicției lor. De asemenea, este scopul său expres de a ajuta alte organizații și indivizi interesați să găsească cu ușurință informații despre problemele actuale în mobilitatea academică și profesională internațională și despre procedurile de recunoaștere a calificărilor străine. Organizarea este conform regiunilor UNESCO (Africa, Statele Arabe, Asia și Pacific, Europa și America de Nord, America Latină și Caraibe, Regiunea Mediteraneană) și cuprinde informații legate de cadrul juridic pentru convenția de recunoaștere regională; lista statelor membre și detalii ale organismului/organismelor oficiale responsabile de problemele legate de învățământul superior și datele de contact ale acestora (unele țări sunt prezente în câte două regiuni simultan); surse de informații disponibile online și instrumente create în fiecare regiune pentru mobilitate și recunoaștere; informații privind rețelele și asociațiile instituțiilor de învățământ superior și universitățile care operează în fiecare regiune.

Atestarea studiilor prin ENIC-NARIC în 6 pași

Pentru a simplifica informațiile am să fac o trimitere directă spre pagina celor de la ENIC-NARIC din Franța (http://www.ciep.fr/enic-naric-menu/comment-obtenir-attestation) și voi face o prezentare succintă a pașilor urmați pentru obținerea atestării.

  1. Constituirea și trimiterea dosarului.

Documentele necesare se trimit doar online, scanate în format PDF și nu mai mari de 2 Mo, centrul nu mai acceptă niciun document trimis prin poștă, decizie apărută începând cu 26 mai 2014.

2. Cererea de obținere a atestării online

Acesta este link-ul (https://phoenix.ciep.fr/inscriptions) unde trebuie să te conectezi pentru trimiterea online a cererii.

Trebuie urmărită etapa de preînscriere ce cuprinde informații personale, validarea rubricilor, indicarea în ordine cronologică a diplomelor ce dorești să le « recunoști », maxim DOUĂ. Presupun că dacă ai mai mult de două diplome, se poate, dar plătești din nou o altă taxă cerută pentru următoarele.

3. Informații legate de buna primire a dosarului trimis

Pentru documentele trimise online trebuie respectate anumite exigențe, acestea sunt: copie act de identitate, copie diplom(ă)(e) în limba de origine, copie după traducerea diplomei în limba franceză efectuată de către un « traducteur assermenté » sau de către o autoritate oficială din țara de origine, copie pentru justificarea duratei oficiale a studiilor (foaie matricolă), la fel, tradusă de către un traducător autorizat. Există excepții pentru traducerea documentelor scrise inițial într-una dintre limbile engleză, germană, arabă, spaniolă, franceză, italiană sau portugheză. Pentru aceste excepții sfatul meu este să cautați informații suplimentare la rubrica de întrebări de pe site.

Aceasta este etapa care solicită maximul de atenție pentru a avea siguranța că organismul va primi în condiții optime documentele trimise.

4. Informații legate de plată

Suma solicitată pentru atestare este de 70 € pentru una sau maxim două diplome. În cazul în care primiți o scrisoare în care sunteți informați că atestarea nu poate fi obținută deoarece diploma sau instituția care a eliberat diploma nu este recunoscută de către autoritățile competente ale sistemului educativ de origine, plătiți taxa administrativă de 20 €. Cererea de atestare este gratuită pentru persoanele cu statut de refugiat sau azilant.

Într-adevăr diplomele sunt expertizate cu certitudine (tot procesul durează 4 luni), etapele de preînscriere trebuie verificate și respectate cu mare atenție, în cazul unei erori personale, banii nu sunt rambursați.

Plata se poate face direct pe internet, în modul clasic cu ajutorul unui card bancar, prin cec sau virament bancar respectând termenul limită de plată. În caz contrar, dosarul trimis va fi șters.

5. Informații legate de urmărirea cererii

Toate informațiile cu privire la buna desfășurare a demersurilor făcute se primesc pe mail (urmărind un link primit sau un număr de referință), inclusiv o factură sub forma unui document PDF în cazul în care totul este OK.

6. Informații suplimentare

În momentul în care expertiza diplome(i)(lor) este validată, atestatul este trimis pe mail în format PDF.

Ce dificultăți ați întâmpinat în recunoașterea diplomelor în Franța? Ce soluții ați adoptat? Lăsați un comment mai jos, s-ar putea să le fie util și altora care doresc să-și echivaleze studiile din România sau Moldova în Franța.

Credits:

Articol: Alineta
Photo: Henri Kniffke

23 COMMENTS

  1. Bună ziua,în 2015 am finisat facultatea Asistenta Sociala,nu am lucrat nici o zi pe profesie și acuma as dori sa lucreaz în Franta.. Ce trebuie sa fac?Sa invat 4 ani din nou la universitate sau care este procedura..aștept un raspuns va rog frumos ..mulțumesc.

  2. Bună ziua.
    As avea nevoie de îndrumare in ceea ce priveşte situatia mea. Am terminat Facultatea de Teatru şi Televiziune in cadru UBB, nivel licenta, 2015. Am activat ca si actor (intr-un teatru de stat, în Ro) pe parcursul acestor ani, iar acum as vrea sa plec in Franţa unde aş vrea sa ma angajez in acelasi domeniu.
    As vrea să înţeleg care ar fi demersul necesar pas cu pas. Ceea ce nu inteleg eu este treaba aceasta cu egalizare a studiilor. Daca aveti disponibilitate, astept un raspuns pe email. Multumesc!

  3. De asemenea va rog sa ma indrumati in privinta diplomei de Traducator si interpret autorizat de Ministerul Justitiei. Trebuie tradusa in franceza si legalizata?
    Multumesc

  4. Buna ziua. Am absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine ( franceza- engleza) – Universitatea Bucuresti, Master Comunicare in limba franceza Facultatea de sociologie, Universitatea Bucuresti. Trebuie traduse si legalizate diplomele, salvate in PDF si trimise unde? La fel ma intereseaza si contul in care se face plata. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde pe florynistor@yahoo.com.
    Multumesc anticipat.

  5. Buna ziua, las aici adresa mea de mail in speranta ca ma ajutati sa ma lamuresc cu privire la obligativitatea inscrierii in ordinul asistentilor din Franta, in cazul in care dorim sa profesam aici. Se poate profesa si daca se face doar echivalarea diplomei?
    Va multumesc!
    carmenforro@yahoo.com

  6. Bună ziua, sunt medic stomatolog și am obținut diploma de licență în 1983 și în 2002 am echivalto în România fiind dupli cetățean. Acum vreau sa merg la fiul meu în Franța s-a lucrez alături de el. Care sunt pașii de-ami echivala studiile în Franța, nu am lucrat nici o zi în România. Va mulțumesc anticipat și voi fi recunoscător pentru orice informație.

  7. Buna ziua!
    Am terminat facultatea de Științe Juridice in România si masterul in drept penal tot aici in România.. as dori sa știu dacă sunt revăzute in Franța și daca as putea profesa in Franța in domeniul acesta?

  8. buna ziua,
    doresc sa aflu mai multe informatii despre proedura recunoasterii diplomei de asistent medical in Franta in vederea practicarii meseriei in aceasta tara.
    Multumesc!

  9. Buna seara,
    Am facut studiile superioare in R.Moldova, doresc sa aflu pasii pentru recunoasterea diplomelor in Franta.

    • Bună ziua ! Sunt interesată și eu de mai multe informații pt Franța ( sunt asistent medical)iacobgeanina@yahoo.com. Mulțumesc

    • Buna ziua, las aici adresa mea de mail in speranta ca ma ajutati sa ma lamuresc cu privire la obligativitatea inscrierii in ordinul asistentilor din Franta, in cazul in care dorim sa profesam aici. Se poate profesa si daca se face doar echivalarea diplomei?
      Va multumesc!
      carmenforro@yahoo.com

  10. Buna ziua , ma intereseaza si pe mine ce pasi trebui urmati pentru a ma angaja in Franta ca asistent medical, cu studii postliceale si facultatea de moaste Lucrez in domeniu de peste 20 de ani ca asistent medical generalist.

  11. Buna ziua
    Am diploma de medicina generala
    . Am absolvit colegiu de medicina din chisinau
    Pot activa ka asisyent medical in franta.?
    Am staj de munca 14 ani

    • Buna ziua va las adresa mea de email , va rog sa imi trimite-ti mai multe informatii pentru ca eu vreau sa imi echivalez studiile .

    • Buna,
      Imi puteti furniza si mie mai multe informatii. Am terminat Master in Romania si doresc sa incep cariera in Franta.
      Multumesc

    • Mulțumesc frumos pentru ajutor. M ar interesa cum pot recunoaște diploma de asistenta medicală în Franța

  12. Buna ziua , am terminat facultatea in România și vreau sa fac masterul in Franța. Am citit pe net ca documentele trebuie prima data apostilate la Instituția Prefectului Municipiul București . După aia vizate la CNRED ( centrul de recunoaștere și echivalarea diplomelor ) și numai după aia traduse și trimise la o agenție de echivalare din Franța . Sa fie oare așa ? Sau doar le fac traducere legalizata și le trimit la ENIC-NARIC?
    mulțumesc frumos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here