5ème Quinzaine du #CinémaRoumain – Festival de film românesc La Strasbourg – 2017

Nerăbdarea cu care așteptăm în fiecare an săptămânile de film românesc de La Strasbourg va lua în curând sfârșit.

Festivalul de #cinemaroumain, ajuns la cea de a 5-a ediție, va începe în 8 februarie iar timp de o lună vor fi proiectate la Cinéma Odyssée, grație eforturilor ICR Bruxelles, ADERS și LaStrasbourg, 12 filme românești de lung metraj și 4 scurt metraje.

Teaser festival: https://www.youtube.com/watch?v=1ZG3eZsuieM

Site-ul oficial al festivalului: festivaldefilm.aders-strasbourg.fr

Pagina facebook: facebook.com/5quinzaine

Programul serilor eveniment cu proiecție-dezbatere în prezența invitaților speciali:

Joi 9 februarie – Oana Giurgiu cu “Aliyah Dada”

Sâmbătă 11 februarie – Bianca Sescu cu “Annick“ și Dan & Laura Ene cu “Selkie’s Tide“

Marți 14 februarie – Mircea Diaconu cu “Filantropica“

Sâmbătă 18 februarie – proiecție ”in memoriam” Radu Gabrea – filmul “Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker“

Duminică 19 februarie – Igor Cobileanski cu “Afacerea Est“

Lista filmelor difuzate în cadrul Festivalului de film românesc de La Strasbourg 2017

BACCALAURÉAT

(Bacalaureat)

De Cristian Mungiu

Avec Adrian TitieniMaria DrăgușLia Bugnar

Roumanie – 2016 – 2h08

TOTO ET SES SŒURS

(Toto și surorile lui)

de Alexander Nanau

Roumanie – 2015 – 1h34

DOGS

(Câini)

De Bogdan Mirică

Avec Dragos BucurGheorghe VisuVlad Ivanov 

Roumanie – 2016 – 1h44

SIERANEVADA

De Cristi Puiu

Avec Mimi BranescuJudith StateBogdan Dumitrache 

Roumanie – 2016 – 2h53

ILLÉGITIME

(Ilegitim)

De Adrian Sitaru

Avec Alina GrigoreAdrian TitieniRobi Urs 

Roumanie – 2016 – 1h29

DEMOISELLE CHRISTINA

(Domnișoara Christina)

De Alexandru Maftei

Avec  Tudor IstodorMaia MorgensternIoana Anastasia Anton

Roumanie – 2013 – 1h41

AFFAIRE EST 

(Afacerea Est)

De Igor Cobileanski

Avec  Ion SapdaruConstantin PuscasuDaniel Busuioc

Moldavie – 2016 – 1h27

LIGNE D’HORIZON 

(Orizont)

De Marian Crișan

Avec  András HatháziRodica LazarMaria Seles

Roumanie – 2015 – 1h33

POURQUOI MOI 

(De ce eu)

De Tudor Giurgiu

Avec  Emilian OpreaMihai ConstantinAndreea Vasile

Roumanie – 2015 – 2h05

ALIYAH DADA 

De Oana et Tudor Giurgiu

Roumanie –  2015 – 1h55

L’Impératrice rouge – La vie et les aventures d’ANA PAUKER

(Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker)

De Radu Gabrea

Avec Vlad Rădescu, Victoria Cociaş, Arian Cioroianu

Roumanie –  2016 – 1h00

LA CRYPTE

(Cripta)

Roumanie 2014 – France 2016 – 1h 21min

PHILANTHROPIQUE

(Filantropica)

De Nae Carnfil

Avec Mircea Diaconu, Gheorghe DinicaMara Nicolescu

Roumanie – 2001 – 1h43

ANNICK

de  Bianca Sescu

Avec  Angéline Gomes, Catherine Wagner, Elie Deniset

France – 2015 – 0h 12min

LA MAREE DE SELKIE

(Selkie’s Tide)

de Dan Ene

Roumanie – 2015 – 0h 06min – animation

1969

de Alexandru Aurelian Ispas

Avec Teo Alexandru Dochioiu, Daniel Trușcă, Gheorghe Visu

Roumanie – 2013 – 0h 23min

UNE COLLINE

de Diana Munteanu 

Avec Maria Mitu, Teodor Corban, Alex Pavel, Mircea Andreescu, Andrei Shendrea

France – 2016 – 0h 27min

ELLE DORT À JAMAIS MON ENFANCE

(I made you, I kill you)

de Alexandru Petru Badelita 

Avec Sandru Fratauteanu, Drehluta Ecaterina Aurelia, Covasa Petru

France – 2016 – 0h 14 min

Dintre toate edițiile, anul acesta veți putea întâlni cel mai mare număr de invitați speciali, personalități din lumea cinematografiei românești, dar și tineri regizori și realizatori români care își desfășoară activitatea în Franța, unii chiar La Strasbourg.

Dacă ați participat la „quinzainele” din anii trecuți, sunteți la curent cu succesul de care se bucură serile-eveniment în care puteți afla detalii interesante despre filmul vizionat direct de la cei implicați în realizarea lui. Ți-ai dorit să știi de ce o anumită scenă a fost filmată într-un anumit fel sau care au fost provocările pe care le-au avut actorii și regizorii de-a lungul filmărilor? Acum e momentul să afli, în cadrul dezbaterilor de după proiecție sau la cocktailul de la mezaninul cinematografului Odyssée, organizat ca în fiecare an de entuziaștii voluntari din ADERS, cu sprijinul Consulatului României La Strasbourg.

Ați auzit de TIFF Transilvania? Directorul acestui îndrăgit și cunoscut festival, Tudor Giurgiu, este și regizorul filmului „De ce eu?”, proiectat pentru prima oară La Strasbourg, cu ocazia deschiderii 5ème Quinzaine du #CinémaRoumain, miercuri 8 februarie. Subiectul filmului, legat de corupție și piedicile puse justiției de către politicienii care vor să scape „basma curată”, s-ar putea să vă sune familiar.

Prima seară de proiecție-dezbatere va fi joi, 9 februarie, când publicul cinefil va avea onoarea să urmărească filmul „Aliyah Dada” și să stea de vorbă cu regizoarea Oana Giurgiu.

Prima sâmbătă de festival, 11 februarie, vine cu o super-surpriză pentru iubitorii de scurt metraje: 4 creații realizate de tineri cineaști români care locuiesc în Franța. Cu o tematică variată și scenarii originale, incită curiozitatea și captivează: vorbesc despre amintiri tulburătoare din copilărie (I made you, I kill you” de Alexandru Petru Badelita), drumul inițiatic de la copilărie spre adolescență (animația „Selkie’s Tide” de Dan Ene), adolescența și experiențele noi pe care le aduce în relația cu cei din jur („Annick” de Bianca Sescu) și raportările la familie și la trecut, a tânărului adult („Un deal ” de Diana Munteanu). Seria de scurt metraje cuprinde și „1969” de Alexandru Aurelian Ispas, al cărui synopsis ne-a făcut să zâmbim, stârnindu-ne curiozitatea: “O mică comună se pregătește pentru cel mai mare eveniment din viața locuitorilor săi. Pentru prima dată, un om va umbla pe lună“.

Invitații speciali ai serii de 11 februarie sunt regizoarea Bianca Sescu și autorul de film de animație Dan Ene. 

Filmul Annick, selecționat la mai multe festivaluri de film din Europa și chiar din Asia, va fi difuzat pe marile ecrane de La Strasbourg, pentru prima dată, în cadrul Quinzaine du #CinémaRoumain. Este rodul colaborării unei echipe mixte franco-române iar unul dintre aspectele interesante este că la realizarea lui a participat și ADERS iar câțiva dintre membrii asociației apar în film în roluri de figuranți. O puteți asculta pe Bianca Sescu vorbind despre Annick în interviul pe care echipa LaStrasbourg a avut privilegiul să-l realizeze acum câteva luni.

Marți 14 februarie, va fi seara în care vom avea șansa să-l reîntâlnim pe celebrul actor Mircea Diaconu care își respectă promisiunea de a reveni la Odyssée. Doar cu această promisiune “a scăpat“ anul trecut când a fost “asaltat“ de întrebări, discuții și flash-uri de aparate foto la dezbaterile de după filmul “Doar cu buletinul la Paris“.

În fiecare an, organizatorii Festivalului de film românesc de La Strasbourg selecționează cele mai interesante filme ale cineaștilor români realizate în ultimii ani. La această listă se adaugă cel puțin un film românesc care s-a remarcat prin succesul de care s-a bucurat ani în șir, devenind o legendă a cinematografiei românești. Anul trecut s-au proiectat “Moromeții“ și “Cel mai iubit dintre pământeni“ iar anul acesta vom viziona filmul care a rămas cunoscut mai ales prin replica “mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană“… ați ghicit, e vorba despre “Filantropica“.

Seara de sâmbătă 18 februarie va aduce în fața publicului de la Cinéma Odyssée, pe regizorul Radu Gabrea.  

La cea de a doua ediție a Quinzaine du #CinémaRoumain, Radu Gabrea reconstituia ultimele zile ale cuplului Ceaușescu cu filmul Trei zile până la Crăciun. Anul acesta, atenția ne va fi îndreptată spre o altă figură emblematică a comunismului, în filmul Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker“. Puține filme pot concura pe IMDb cu un astfel de casting: Ana Pauker, Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej …    

Unul dintre invitații speciali pe care ne bucurăm să-l avem în sfârșit la festivalul de #cinémaroumain de La Strasbourg este celebrul regizor Igor Cobileanski, cu care veți avea ocazia să stați de vorbă în cadrul dezbaterilor de după vizionarea filmului “Afacerea Est“, în seara de duminică 19 februarie.

Dezbateri în jurul producțiilor regizate de Igor Cobileanski au mai avut loc la cinéma Odyssée, la cea de a 3-a “Quinzaine de #CinémaRoumain“, când publicul s-a întâlnit cu Igor Babiac, actorul din rolul principal al filmului “La limita de jos a cerului“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here