5ème Quinzaine du #CinémaRoumain – Festival de film românesc La Strasbourg – 2017
Nerăbdarea cu care așteptăm în fiecare an săptămânile de film românesc de La Strasbourg va lua în curând sfârșit.
Festivalul de #cinemaroumain, ajuns la cea de a 5-a ediție, va începe în 8 februarie iar timp de o lună vor fi proiectate la Cinéma Odyssée, grație eforturilor ICR Bruxelles, ADERS și LaStrasbourg, 12 filme românești de lung metraj și 4 scurt metraje.
Teaser festival: https://www.youtube.com/watch?v=1ZG3eZsuieM
Site-ul oficial al festivalului: festivaldefilm.aders-strasbourg.fr
Pagina facebook: facebook.com/5quinzaine
Programul serilor eveniment cu proiecție-dezbatere în prezența invitaților speciali:
Joi 9 februarie – Oana Giurgiu cu “Aliyah Dada”
Sâmbătă 11 februarie – Bianca Sescu cu “Annick“ și Dan & Laura Ene cu “Selkie’s Tide“
Marți 14 februarie – Mircea Diaconu cu “Filantropica“
Sâmbătă 18 februarie – proiecție ”in memoriam” Radu Gabrea – filmul “Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker“
Duminică 19 februarie – Igor Cobileanski cu “Afacerea Est“
Lista filmelor difuzate în cadrul Festivalului de film românesc de La Strasbourg 2017
(Domnișoara Christina)
De Alexandru Maftei
Avec Tudor Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton
Roumanie – 2013 – 1h41
(Afacerea Est)
De Igor Cobileanski
Avec Ion Sapdaru, Constantin Puscasu, Daniel Busuioc
Moldavie – 2016 – 1h27
(De ce eu)
De Tudor Giurgiu
Avec Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile
Roumanie – 2015 – 2h05
L’Impératrice rouge – La vie et les aventures d’ANA PAUKER
(Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker)
De Radu Gabrea
Avec Vlad Rădescu, Victoria Cociaş, Arian Cioroianu
Roumanie – 2016 – 1h00
(Cripta)
(Filantropica)
De Nae Carnfil
Avec Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu
Roumanie – 2001 – 1h43
LA MAREE DE SELKIE
(Selkie’s Tide)
de Dan Ene
Roumanie – 2015 – 0h 06min – animation
1969
de Alexandru Aurelian Ispas
Avec Teo Alexandru Dochioiu, Daniel Trușcă, Gheorghe Visu
Roumanie – 2013 – 0h 23min
de Diana Munteanu
Avec Maria Mitu, Teodor Corban, Alex Pavel, Mircea Andreescu, Andrei Shendrea
France – 2016 – 0h 27min
ELLE DORT À JAMAIS MON ENFANCE
(I made you, I kill you)
de Alexandru Petru Badelita
Avec Sandru Fratauteanu, Drehluta Ecaterina Aurelia, Covasa Petru
France – 2016 – 0h 14 min
Dintre toate edițiile, anul acesta veți putea întâlni cel mai mare număr de invitați speciali, personalități din lumea cinematografiei românești, dar și tineri regizori și realizatori români care își desfășoară activitatea în Franța, unii chiar La Strasbourg.
Dacă ați participat la „quinzainele” din anii trecuți, sunteți la curent cu succesul de care se bucură serile-eveniment în care puteți afla detalii interesante despre filmul vizionat direct de la cei implicați în realizarea lui. Ți-ai dorit să știi de ce o anumită scenă a fost filmată într-un anumit fel sau care au fost provocările pe care le-au avut actorii și regizorii de-a lungul filmărilor? Acum e momentul să afli, în cadrul dezbaterilor de după proiecție sau la cocktailul de la mezaninul cinematografului Odyssée, organizat ca în fiecare an de entuziaștii voluntari din ADERS, cu sprijinul Consulatului României La Strasbourg.
Ați auzit de TIFF Transilvania? Directorul acestui îndrăgit și cunoscut festival, Tudor Giurgiu, este și regizorul filmului „De ce eu?”, proiectat pentru prima oară La Strasbourg, cu ocazia deschiderii 5ème Quinzaine du #CinémaRoumain, miercuri 8 februarie. Subiectul filmului, legat de corupție și piedicile puse justiției de către politicienii care vor să scape „basma curată”, s-ar putea să vă sune familiar.
Prima seară de proiecție-dezbatere va fi joi, 9 februarie, când publicul cinefil va avea onoarea să urmărească filmul „Aliyah Dada” și să stea de vorbă cu regizoarea Oana Giurgiu.
Prima sâmbătă de festival, 11 februarie, vine cu o super-surpriză pentru iubitorii de scurt metraje: 4 creații realizate de tineri cineaști români care locuiesc în Franța. Cu o tematică variată și scenarii originale, incită curiozitatea și captivează: vorbesc despre amintiri tulburătoare din copilărie („I made you, I kill you” de Alexandru Petru Badelita), drumul inițiatic de la copilărie spre adolescență (animația „Selkie’s Tide” de Dan Ene), adolescența și experiențele noi pe care le aduce în relația cu cei din jur („Annick” de Bianca Sescu) și raportările la familie și la trecut, a tânărului adult („Un deal ” de Diana Munteanu). Seria de scurt metraje cuprinde și „1969” de Alexandru Aurelian Ispas, al cărui synopsis ne-a făcut să zâmbim, stârnindu-ne curiozitatea: “O mică comună se pregătește pentru cel mai mare eveniment din viața locuitorilor săi. Pentru prima dată, un om va umbla pe lună“.
Invitații speciali ai serii de 11 februarie sunt regizoarea Bianca Sescu și autorul de film de animație Dan Ene.
Filmul Annick, selecționat la mai multe festivaluri de film din Europa și chiar din Asia, va fi difuzat pe marile ecrane de La Strasbourg, pentru prima dată, în cadrul Quinzaine du #CinémaRoumain. Este rodul colaborării unei echipe mixte franco-române iar unul dintre aspectele interesante este că la realizarea lui a participat și ADERS iar câțiva dintre membrii asociației apar în film în roluri de figuranți. O puteți asculta pe Bianca Sescu vorbind despre Annick în interviul pe care echipa LaStrasbourg a avut privilegiul să-l realizeze acum câteva luni.
Marți 14 februarie, va fi seara în care vom avea șansa să-l reîntâlnim pe celebrul actor Mircea Diaconu care își respectă promisiunea de a reveni la Odyssée. Doar cu această promisiune “a scăpat“ anul trecut când a fost “asaltat“ de întrebări, discuții și flash-uri de aparate foto la dezbaterile de după filmul “Doar cu buletinul la Paris“.
În fiecare an, organizatorii Festivalului de film românesc de La Strasbourg selecționează cele mai interesante filme ale cineaștilor români realizate în ultimii ani. La această listă se adaugă cel puțin un film românesc care s-a remarcat prin succesul de care s-a bucurat ani în șir, devenind o legendă a cinematografiei românești. Anul trecut s-au proiectat “Moromeții“ și “Cel mai iubit dintre pământeni“ iar anul acesta vom viziona filmul care a rămas cunoscut mai ales prin replica “mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană“… ați ghicit, e vorba despre “Filantropica“.
Seara de sâmbătă 18 februarie va aduce în fața publicului de la Cinéma Odyssée, pe regizorul Radu Gabrea.
La cea de a doua ediție a Quinzaine du #CinémaRoumain, Radu Gabrea reconstituia ultimele zile ale cuplului Ceaușescu cu filmul Trei zile până la Crăciun. Anul acesta, atenția ne va fi îndreptată spre o altă figură emblematică a comunismului, în filmul “Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker“. Puține filme pot concura pe IMDb cu un astfel de casting: Ana Pauker, Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej …
Unul dintre invitații speciali pe care ne bucurăm să-l avem în sfârșit la festivalul de #cinémaroumain de La Strasbourg este celebrul regizor Igor Cobileanski, cu care veți avea ocazia să stați de vorbă în cadrul dezbaterilor de după vizionarea filmului “Afacerea Est“, în seara de duminică 19 februarie.
Dezbateri în jurul producțiilor regizate de Igor Cobileanski au mai avut loc la cinéma Odyssée, la cea de a 3-a “Quinzaine de #CinémaRoumain“, când publicul s-a întâlnit cu Igor Babiac, actorul din rolul principal al filmului “La limita de jos a cerului“.