Cum se completează constatarea amiabilă de accident auto în Franța?

[constat amiabil accident auto franta ][formular de constatare amiabila franta][asigurare auto franta]

De multe ori din cauza barierei de limbă, în cazul unui accident auto, nu știm exact cum să completăm formularul de constat amiabil, sau chiar îl lăsăm pe celălalt șofer să o facă și pentru noi. Din păcate, sunt cazuri în care mulți ne-am trezit păcăliți și cu responsabilitatea totală pe spatele nostru. Când nu sunteți sigur cum trebuie completat formularul, sunați imediat asiguratorul dumneavoastră și explicați-i circumstanțele accidentului. Ei sunt acolo și pentru asta, nu doar pentru a vă vinde contractul!

Chiar și francezii întâmpină dificultăți, nu aveți de ce să vă fie jenă să vă sunați asiguratorul.

Din momentul în care constatul este semnat de cei doi șoferi implicați, nu se mai poate face nici o modificare (doar în caz de comun acord cu persoana în cauză).

Chiar dacă pe urmă adăugați ceva, aceasta va apărea doar pe exemplarul dumneavoastră și nicidecum pe cel al celeilalte persoane.

În momentul deschiderii unui dosar de daună, cele 2 exemplare vor fi comparate între ele de către companiile de asigurare responsabile. Deci dacă dumneavoastră sau cealaltă persoană adăugă ulterior modificări, vor fi considerate ca nule, fără nici o valoare!

constat amiabil accident auto franta, romani la strasbourg, asigurari brodowski, violeta polat, romani in strasbourg, asigurari auto franta
Cum se completează un constat amiabil în cazul unui accident auto în Franța – explicații în limba română. Autor: Violeta Polat – Asigurări Brodowski Franța

Care sunt cele 3 lucruri luate în primul rând în considerare de companiile de asigurări?

Primele 3 lucruri la care companiile de asigurări se uită pe un constat amiabil sunt:

  • căsuțele bifate
  • schița
  • observațiile fiecăruia

De știut totuși, că în caz de nonconcordanță, căsuțele bifate primează întotdeauna!

În comparație cu România, Poliția nu intervine în Franța decât în cazul accidentelor soldate cu victime (vătămări). De asemenea, legislația referitoare la accidentele auto este diferită între cele două țari, deci comparația între felurile în care se tratează lucrurile în Franța față de România, poate duce la confuzii și neînțelegeri.

În cât timp trebuie trimis constatul amiabil și cui?

 Termenul de declarație: dispuneți de 5 zile lucrătoare (jours ouvrés) să transmiteți constatul în original asiguratorului dumneavoastră. Mai există varianta de a-l trimite inițial prin mail, în perspectiva de a câștiga timp sau la anumite companii acestea se fac direct prin e-constat, adică direct online.

Pentru daunele în caz de vandalism, furt, aveți la dispoziție 48 ore pentru a face plângerea la postul de poliție și pentru a adresa procesul verbal, în original, asiguratorului. Bineînțeles asigurați-vă că în contractul de asigurare auto aveți aceste garanții subscrise.

În cazul în care sunteți asigurat prin intermediului unui courtier d’assurance (broker) vă sfătuim să-i adresați direct lui constatul amiabil. În cazul în care îl adresați companiei de asigurări, courtier-ul va avea dificultăți în gestionarea dosarului dumnevoastră sau chiar poate fi limitat în intermedierea acestuia din moment ce compania a deschis “dosarul de daună” direct la ei.

În cât timp va fi soluționat dosarul?

În ceea ce privește durata de soluționare a dosarului de daună, aceasta variază de la caz la caz. Pentru cazurile clasice, unde sunt doar daune materiale, totul poate merge foarte rapid. În cazurile în care sunt dezacorduri în privința responsabilității, sau există daune atât materiale cât și corporale adică soldat cu victime, procedurile pot dura mai mult. Idem pentru accidentele care au avut loc în afara Franței sau în care asigurarea celuilalt șofer este dintr-o altă țară.

După cum am mai precizat deja în articolele precedente, domeniul asigurărilor are propriul lui cod de legi. Serviciul de daune este foarte tehnic, există convenții semnate (sau nu) între companiile de asigurări, există intervale de timp care trebuie respectate pentru fiecare etapă. De multe ori timpul de soluționare poate dura și mai mult de 1 an, deci să nu vă mirați sau impacientați dacă vedeți sau nu înțelegeți de ce ia atâta timp. Sunt o multitudine de factori care fac ca soluționarea să fie rapidă sau mai lentă.

Ce se întâmplă în caz de dezacord în stabilirea responsabilității?

În caz de dezacord total în stabilirea responsabilității, în general cele 2 companii de asigurări implicate tranșează direct 50-50. Adică responsabilitatea este împărțită în două. Fie că sunteți asigurat prin intermediul unui courtier, agent, etc, compania are cuvântul final, ea decide!

Acum, bineînțeles, sunt anumite situații în care totul depinde și de « cheful » dacă îmi permiteți să mă exprim așa, pe care asiguratorul dumneavoastră îl are pentru a vă apăra interesele în fața firmei de asigurări. Sunt cazuri pe care unii dintre voi mi le-ați relatat și în care era clar că responsabilitatea dumneavoastră nu era implicată. Dar, datorită unor anumite circumstanțe din momentul accidentului, s-a ajuns la situația în care v-ați trezit reponsabil.

Chiar dacă compania de asigurări a dat verdictul ei final, în funcție de asigurator se poate încă interveni și insista cu dovezi. Dar după cum spuneam, aceasta este posibil doar în anumite situații în care știm clar că dosarul este « défendable », adică avem șanse de a inversa decizia companiei, șanse care depind bineînțeles și de interesul asiguratorului de a o face.

Ce se întâmplă în cazul în care sunteți considerat responsabil de accident?

Pentru cei cărora responsabilitatea accidentului le-a fost stabilită la 100%, în anul următor la data aniversării contractului, pe lângă malusul atribuit, vor avea prețul asigurării crescut cu 25-30% din prețul actual.

Acest accident va fi « purtat » de către acești șoferi timp de 3 ani! Din ce în ce mai multe companii, în situația declarării frecvente de accidente, inclusiv non-responsabile, recurg la dreptul lor de a opri contractul de asigurare. Problema apare atunci când vă prezentați la noul asigurator cu justificativul de anterioritate auto (relevé d’informations) în care ultimul contract apare ca fiind oprit de către vechea firma de asigurări, pentru accidente repetate (résiliation pour sinistralité). Noua companie de asigurări auto este obligată să vă plaseze noul contrat la categoria « risques aggravés ou mallousés » unde veți fi încadrat timp de 3 ani, până la “expirarea accidentului (accidentelor)”. Prețul în general este cu mult mai mare decât al contractelor clasice.

Dar în cazul în care responsabilul este un prieten căruia i-ați încredințat mașina?

Dacă ați împrumutat mașina ocazional unui prieten, în cazul unui accident pentru care este considerat responsabil prietenul dumneavoastra care era la volan, NU el ci DUMNEAVOASTRĂ încasați totul: malusul, mărirea prețului de asigurare, înregistrarea accidentul pe relevé d’information timp de 3 ani.

Un alt caz mai grav este când prietenul care vă conducea mașina are permisul de mai puțin de 3 ani, încă considerat începător în Franța și unde o franciză între 750 € – 1500 € numită « franchise novice » se aplică la franciza generală a contractului. Deci dacă el are un accident pentru care e responsabil, cu mașina d-voastră, veți avea de plătit franciza generală + franciza de începător.

În caz de carambolage (accident în care sunt implicate mai mult de 2 mașini), se face un constat cu fiecare conducător auto în parte.

Ce se întâmplă în cazul în care un șofer fuge de la locul accidentului?

Un alt punct important ar fi în caz de « délit de fuite », fuga de la locul accidentului, care este foarte sever pedepsit de lege în Franța. Persoana care o face cu siguranță ori nu are asigurat autoturismul sau are deja la activ multe accidente. Totuși, sancțiunile penale pot fi mai mult sau mai puțin grave, în funcție de circumstanțe! Printre cele mai importante amintim :

  • Retragerea de 6 puncte pe permisul de conducere
  • Amenda până la 75.000 €
  • Închisoarea până la 3 ani
  • Suspendarea / anularea permisului
  • Indemnizarea victimei cu suma stabilită de autorități

 Dacă celălalt șofer fuge de la locul accidentului, încercați pe cât posibil și de repede să vă notați nr plăcii de înmatriculare, modelul și marca mașinii, maximul de informații. Faceți poze cu telefonul, căutați martori care vor să vă ajute (notați-vă bine numele și nr de telefon ale acestora).

Atenție, pasagerii din autoturismul d-voastră nu sunt considerați ca și martori !

Depuneți plângere la poliție în următoarele 48h contra X, completați constatul amiabil doar pe coloana d-voastră și trimiteți-l asiguratorului indicând faptul de délit de fuite.

Din punct de vedere al asiguratorului, acesta poate interveni în reparațiile mașinii d-voastră doar în cazul în care dispuneți de garanția TOUS RISQUES – CASCO. În acest caz, dosarul de daună deschis va fi considerat DOMMAGES ACCIDENTS SANS TIERS IDENTIFIE RC 0%, adică accident non responsabil dar fără companie de asigurări adversă către care compania d-voastră să poată reclama banii de rambursare în urma daunei. Deci ea va plăti totul pentru dumneavoastră minus franciza prevăzută la contract, dacă aceasta există.

Pentru toți cei care nu dispun de această garanție, procesul poate fi, din păcate, foarte lung. Trebuie așteptat ca poliția să facă căutările necesare găsirii vinovatului, putându-i astfel reclama despăgubirile. De ținut minte: compania de asigurări nu este poliția! Ea nu poate și nu are acces la datele din prefectură! Fiecare își face partea lui de job, de unde interesul d-voastră de a strânge cât mai multe informații și martori pentru a ușura și simplifica munca organelor de poliție !

Faptul că persoana cu care ați avut un accident refuză să completeze constatul sau să-l semneze la sfârșit, NU este considerat ca fugă de la locul faptei! Atâta timp cât s-a oprit și a discutat cu dumneavoastră, nu mai poate fi considerat astfel.

Înainte de a semna constatul amiabil, asigurați-vă că:

În toate cazurile, asigurați-vă înainte de a semna, că toate datele de pe coloana celuilalt șofer sunt bine înscrise. Aveți dreptul de a-i cere să-i vedeți permisul și talonul de asigurare tocmai pentru a vă asigura de identitatea lui și că datele companiei de asigurări sunt corecte și a evita astfel surprize neplăcute, cum ar fi că a bifat o căsuță sau că a notat în observații lucruri neadevărate făcând ca responsabilitatea să cadă pe dumneavoastră.

În modelul de mai jos, aveți modul de completare a constatulului amiabil auto explicat în limba română, pentru a știi ce căsuțe vă stabilesc direct responsabilitatea la 100%. Puteți de asemenea să aveți cu voi un constat auto românesc care să vă ajute să știți exact ce și unde trebuie completat, modelul fiind standarizat pentru toate țările europene.

Ca de obicei, pentru a încheia, vă reamintesc că informațiile sunt de ordin general, iar în ceea ce privește accidentele, totul se discută de la caz la caz. Nu puteți compara de ce pentru d-voastră soluționarea daunei durează X timp, în timp ce pentru prietenul vostru, care să zicem ar avea cam aceleași circumstanțe, totul s-a rezolvat mai rapid.

Sper să vă fie de folos tuturor!

Violeta Polat – courtier en assurances – Asigurări Brodowski Franța.

Web Edit – LaStrasbourg
Cover Photo Edit – ioanastudio.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here