Contractul de muncă ‘in interim’, în Franța

munca in interim

Contractul de muncă ‘in interim’ : ce înseamnă? ce salariu implică? ce drepturi și avantaje suplimentare puteți să cereți? care e durata maximă? care sunt inconvenientele?

Contractul de muncă in interim intervine în variate domenii de activitate și privește în principal înlocuirea pe o perioadă de timp fixă a unui salariat din cadrul societății respective.

Adesea persoana care semnează un contract in interim întâmpină multe dificultăți în a înțelege fișele de plată.

[vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”warning” icon_fontello=”attention”] Salariul unei persoane in interim nu poate fi inferior cu cel al unui salariat în CDI, după perioada de încercare (probă)![/vc_message]

Indemnizația

este compusă din salariul de bază (propriu-zis) la care se adaugă avantajele plătite direct sau indirect în numerar sau în natură.

Salariatul in interim are dreptul de a beneficia de concediul de odihnă (care va fi plătit la sfârșitul misiunii de interim și se va integra în salariu), de cheltuieli privind diurna (dacă salariatul se află în deplasare), de tichete restaurant, de indemnizații de deplasare, și nu în ultimul rând de prime de salariu (inclusiv a 13-a lună).

[vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”warning” icon_fontello=”attention”] A se verifica prevederile convenției colective de muncă din cadrul societății din care faceți parte![/vc_message]

Durata maximă

Conform dispozițiilor Codului Municii durata totală a unui contract de misiune nu poate depăși 18 luni ținând cont, dacă este cazul, de prelungirea de contract prevăzută la art. L 1251-35.

Art L 1251-35 stipulează că un contract in interim poate fi reînnoit de două ori pentru o perioadă determinată.

Avantajele muncii in interim

sunt numeroase și privesc beneficiul unui concediu de odihnă plătit, iar în funcție de durata muncii in interim puteți beneficia de credite de nevoi personale sau alte împrumuturi bancare (lucrări de renovare, credit auto etc.).

Prima de 10%

Un alt aspect avantajos demn de luat în calcul îl reprezintă aspectul financiar. Veți câstiga 10% din salariul brut (ca primă la sfârșitul misiunii) cumulat cu numărul de luni lucrate. Și veți mai beneficia și de 10% din salariul brut cumulat cu numărul de luni muncite efectiv pentru concediul de odihnă.

De exemplu : 1.600 € brut X 6 luni interim= 9.600 € brut X 20%= 1.920 € brut – primă la finele contractului.

Alte avantaje care se pot solicita

În funcție de vechimea în muncă se pot solicita și alte avantaje (deși adesea se renunță mult prea ușor la ele), cum ar fi asigurarea complementară de sănătate in interim, ajutor în găsirea unei locuințe, liberul acces la formarea profesională…etc.

Inconveniente

Contractul de muncă in interim prezintă și inconveniente cum ar fi:

  • instabilitatea în muncă (desele schimbări ale locului de muncă),
  • puțina credibilitate în fața băncilor dar și în fața proprietarilor (cu greu veți putea convinge o bancă să vă acorde un credit atunci când se întrevad perioade de șomaj sau un proprietar să vă accepte ca locatar),
  • incertitudinea unui contract de muncă stabil (care aduce un stres în plus vieții cotidiene).

Contractul in interim rămâne o alternativă autorizată numai pentru executarea unei munci temporare.

[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”]Text: Avocat Monica Iacovici – barreau de Paris et Vrancea (Roumanie) | 63 Avenue Marceau, 75116 PARIS, Tél. : 06 29 49 71 60 | www.iacovici.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here