Noi, românii, suntem plini de idei. Nu contestă nimeni asta. Dar când este vorba de pus ideile în aplicare, majoritatea încep să se gândească la toate obstacolele pe care le au de înfruntat și ajung să pună ideea respectivă pe raftul ideilor geniale, raft pe care îl admiră din când în când și care îi face cumva să simtă bine, știind că ar fi putut schimba ceva în viața lor dacă nu ar fi avut atât de multe obstacole de înfruntat. Sau o dau uitării cu totul.
Parțial adevărat. Ai nevoie de o idee care să stea la baza proiectului tău. Ceva de care oamenii au nevoie sau își doresc. Însă fără capacitatea de a o executa, de a o crea în realitate, de a o dezvolta și de a o menține – ideea este sortită eșecului.
Revin la noi, românii. Majoritatea dintre noi nu am avut parte de o educație care să ne dezvolte calitățile de antrepreneur. Dacă unii dintre noi au avut norocul ca părinții lor să aibă o mică afacere poate ne-am ales cu puțin spirit afaceristic. Dar, în general, am fost învățați să căutam stabilitatea, să ne terminăm studiile și să ne angajăm într-un servici care să ne asigure salariul la sfârșit de lună și pensia la sfârșit de viață.
Noi, românii (iar încep), suntem, după părerea mea, o nație cu o structură antreprenorială foarte dezvoltată dar nefructificată. Și ca să o demonstrez, amintiți-vă ultima dată când ați găsit o soluție la locul vostru de muncă, la care nu s-a gândit nimeni și care a fost exact ce trebuia momentului respectiv. Am auzit pe mulți români povestind astfel de întâmplări. Acum gândiți-vă ce problemă ați rezolvat și cam câți bani ați salvat sau ați adus oferind soluția. Din acea sumă, vouă vă revine cam 10% (salariul pe care îl primiți lunar), 30%-40% sunt costurile angajatorului, iar restul? Păi restul este suma pe care angajatorul o câștigă pentru că îți folosești mintea pentru el. Cu soluțiile tale îl îmbogățești pe el. Parcă aud un contra-argument cum că e mai bine să stau angajat, căci am să avansez și am să câștig mai bine și am să fiu și eu bogat la rândul meu. Mda. Ai putea să ajungi pe un post ierarhic înalt, dar nu vei depăși niciodată procentul de valoare acordat în funcție de rezolvările pe care le aduci. Adică tu tot timpul vei primi 10% din valoarea soluției.
Scopul acestui articol nu este să-ți dai demisia. Chiar îți sugerez să nu o faci. Ideea este să începi să te gândești la mai mult.
Noi, românii (a patra și ultima dată), ar trebui să începem să înțelegem valoarea pe care o avem și capacitatea noastră de a aduce soluții inovatoare unei piețe care are nevoie și este dispusă să plătească pentru a-și rezolva problemele. Momentan Franța îți permite să fii antrepreneur chiar dacă ești angajat. Îți oferă cursuri gratuite, organizează evenimente gratuite, te învață să-ți dezvolți capacitatea de a excuta o idee. Profită de ele. Nu ai nimic de pierdut. Decât raftul ăla de idei geniale pe care stă praful și plasa de păianjen. Crede-mă că nu ai nevoie de el când atenția ta este focalizată pe câștigul 100% pe care îl realizezi punându-ți ideile bune să lucreze pentru TINE.
Aici poți să te înscrii la unul dintre evenimentele de care vorbeam mai sus:
Ne vedem acolo.