4 pași simpli pentru a înființa o asociație în Alsacia sau Moselle

Aveți o idee de proiect – social, ecologic, cultural, educativ etc – și vreți să o puneți în aplicare? Una dintre modalitățile de punere în aplicare este crearea unei asociații. Există și alte forme de organizare (societate comercială, autoantreprenor); alegerea formulei optime va face, poate, obiectul unui alt articol. Între timp – ne concentrăm în acest articol pe crearea unei asociații.

De notat că asociațiile cu sediul în Alsace și Moselle se constituie în temeiul unei legi regionale, de moștenire nemțească (și fără obligații sub legea ‘națională’ franceză). Legea locală conferă anumite drepturi suplimentare, raportat la asociațiile din restul țării, dar și limite specifice. Mai multe detalii în documentul atașat.

În Alsace există două forme de asociații : asociații înscrise și neînscrise. Cele înscrise fac obiectul acestui articol. Cele neînscrise sunt interesante pentru că pot să funcționeze în condiții similare celor înscrise, fără a face demersurile necesare obținerii personalității juridice. Acestea au, deci, ‘capacitate juridică limitată’ – neputând deschide un cont bancar sau semna un contract de închiriere sau primi subvenții. De asemenea, membrii asociației neînscrise poartă responsabilitatea pentru toate angajamentele luate de asociația neînscrisă. Dacă tot ce doriți este să organizați o manifestare sau să faceți o acțiune (sau o serie de acțiuni) punctuale – și limitele enunțate nu vă pun probleme – cel mai simplu e să nu vă formalizați prea tare.

Dacă însă proiectul este pe termen lung și prevedeți rularea de fonduri etc – atunci… citiți în continuare !

Iată pașii necesari pentru constituirea unei asociații în Alsace:

Pasul 1. Clarificarea ideii: ce doriți să faceți?

Definirea obiectului și obiectivelor asociației, mobilizarea unei echipe, identificarea grupului / grupurilor țintă, identificarea mijloacelor necesare realizării proiectului etc.
O dată ce aceste idei vor fi clare, vă va fi ușor să treceți la pasul următor.

Pasul 2. Redactarea statutului și a celorlalte acte necesare constituirii.

Legislația este destul de flexibilă și vă permite să vă structurați documentul cum doriți și să includeți sau nu anumite tipuri de informații. Această etapă este importantă în special în cazul în care anticipați primirea de noi membrii (e bine ca toate detaliile să fie clare pentru a evita neîntelegeri, conflicte) sau în cazul în care vă propuneți să aderați la anumite structuri (federații, rețele etc) care au cerințe speciale. E important de notat că e mai ușor să petreceți câteva zile în plus concepând documentele, decât să le modificați ulterior.
Detalii despre conținutul statutului și modele de tipuri de informații care pot fi incluse veți găsi în documentul atașat.

Pasul 3. Adoptarea statului.

În această etapă, va trebui să organizați o Adunare Generală constitutivă. Numărul minim de membri pentru constituirea unei asociații în Alsace est de 7 persoane (însă asociația poate funcționa ulterior cu minimum 3, în eventualitatea în care, după constituire, anumiți membri vor decide să se retragă). La finalul Adunării Generale redactați un Proces verbal al Adunării Generale de constituire – în care precizați (conform modelului din documentul anexat) denumirea și sediul, organele de conducere ale asociației, valoarea cotizației (dacă ați ales să propuneți o cotizație) etc. Procesul verbal este semnat de președinte și de secretar.

Pasul 4. Înscrierea la Tribunal.

Există 2 tribunale cu competențe în acest sens – Strasbourg și Schiltigheim (în funcție de sediul asociației; detalii de contact în ghidul atașat). Vă sugerăm să contactați tribunalul și să solicitați informații suplimentare; personalul este foarte amabil și vă va îndruma cu plăcere. În plus, după ce ați ajuns la forma finală a Statutului, îl puteți depune spre citire astfel încât să primiți toate observațiile necesare referitoare la eventualele modificări necesare pentru ca asociația să poate fi înregistrată.

La tribunal va trebui să depuneți:
– statutul original și o copie
– un extras din procesul verbal de constituire (în care figurează doar informațiile referitoare la denumire, adresă, organele de conducere)
– o declarație de înscriere

Găsiți modele pentru toate aceste acte în documentul atașat; de asemenea, orice căutare pe Google vă va oferi modele suplimentare; atenție doar că toate modelele să se refere la asociații din Alsace sau Moselle.
Dosarul va trebui, ulterior, completat cu un anunț publicat într-unul din ziarele locale (din nou – informații în ghidul anexat) pe care va trebui să-l plătiți (aproximativ între 80 și 120 €). De notat că este singurul cost pe care va trebui să-l suportați în procesul de înregistrare al asociației.
După câteva zile (grefierul care vă preia documentele vă va comunica o data orientativă) – veți primi acasă documentul de înregistrare.

Acesta este punctul de plecare al organizației, km 0 ca să zicem așa; după înregistrare veți dispune de următoarele documente – care trebuie păstrate cu grijă pe toată durata de funcționare a asociației:
– certificatul de înscriere trimis de tribunal
– anunțul publicat în ziarul local referitor la constituirea asociației

Însă treaba începe abia acum, după înregistrare:

În următoarea etapă va trebui să decideți dacă doriți sau nu să obțineți un număr SIRET/SIREN, dacă asociația se încadrează în sfera organizațiilor de interes general, să vă informați despre rigorile contabilității specifice etc. Despre toate acestea (informații, avantaje/dezavantaje) vă recomandăm să vă adresați la Maison des Associations care oferă consiliere și cursuri foarte ieftine în numeroase domenii, informații despre finanțările disponibile dar și alte servicii care ar putea să vă fie utile după constituire (adresa poștală, spațiu de întâlniri, evenimente de promovare a organizațiilor etc).

Important de ținut minte este că, după constituire, va trebui să semnalați tribunalului orice modificare a statutului, orice schimbare la nivelul conducerii asociației, modificarea sediului sau dizolvarea; atenție, sunt prevăzute diverse sancțiuni pentru nerespectarea acestor prevederi.

Informații suplimentare

Ghid de constituire a unei asociații
http://www.reseau-sara.org/index.php/gestionnaire-de-telechargements/category/2-guides-pratiques?download=3:creer-une-association-en-alsace-moselle-2016

Maison des Associations
http://mdas.org

Reseau Sara
http://reseau-sara.org

[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]Text: Ioana Mureșan [/kleo_list_item][/kleo_list]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here