În toate provocările cu care te confrunți, mai ales când este vorba de ceva cu care nu ai mai avut de-a face până acum, reușești mai ușor și în mult mai scurt timp să depășești situația dacă ai pe cineva alături care să te îndrume.


Dacă dorești să începi o activitate în Franța pe cont propriu, o activitate care ajunge să-ți plătească asigurări medicale ție și familiei, atunci rezolvarea o găsești în a-ți crea o micro-entreprise sau denumirea mai des folosită – auto entrepreneur.

Drumul către o astfel de inițiativă este destul de confuz și frustrant chiar și dacă stăpânești bine limba franceză. Am creat un video explicativ mai jos care este menit să îți clarifice anumite aspecte cât mai rapid.

 

Exista trei locații unde găsești informații și unde îți poți crea entrepriza în funcție de activitatea pe care o desfășori.

http://www.strasbourg.cci.fr  – Site-ul Chambre de Commerce et d’Industrie – unde te poți înregistra dacă activitatea ta împlică comerțul cu produse nefabricate de tine

http://www.cm-alsace.fr – Site-ul  Chambre de Métiers d’Alsace – unde te poți înregistra dacă întreprinzi o activitate de vânzare a produselor create de tine

http://www.net-entreprises.fr – Site-ul  Auto – Entrepreneurs – unde te poți înscrie online dacă alegi ca și activitate meserii care sunt încadrate ca și “liberale”

La ultimul menționat găsești link-ul către formularul pe care trebuie să-l completezi ca să te declari auto-entrepreneur (un buton la mijlocul paginii). De aici încolo trebuie să vezi domeniile, care conțin subdomenii de activitate. Poți să alegi un domeniu principal și mai multe subdomenii pe care va trebui să le adaugi manual ulterior în formular. Sugestia mea este să faci un print screen sau să-ți listezi subdomeniile ca să fii pregătit a le introduce ulterior în formular.


Sunt multe informații legate de activitatea de antreprenor în Franța dar de menționat inițial ar fi plafoanele de cifră de afaceri pe care dacă le depășești, ieși din statutul de auto entrepreneur (și trebuie să-ți constitui un alt tip de firmă) și anume:

82.200 euro pentru activități comerciale

32.900 euro pentru activități de prestare de servicii

După cum ziceam, o dată depășite aceste limite, nu mai ești considerat auto-entreprenor și intri într-o altă categorie de afacere și de impozitare.

Vom reveni cu articole pe această temă dar până atunci citește de ce-i stă bine românului antreprenor și articolul legat de înființarea unei asociații în Alsacia.

Dacă ai întrebări la care ai dori răspuns, scrie-ne mai jos.

 

Articol: Ioana Țibulcă

3 COMMENTS

  1. Bună.
    Am urmarit cu mare interes cum se face un PFA un Franța. Doresc să imi iau un camion si să fac transport de marfă. Până aici totul imi e clar, intrebarea este de unde imi pot găsi şi curse? Mai e cineva care are astfel de afacere si mă poate ajuta cu ceva informații? sunt in Franța de 10 ani,stau in Paris şi cred ca ar fi timpul sa mai lucrez si pt.mine .Merci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.