Achiziționarea unui nou autoturism și … polița de asigurare auto în Franța

[asigurare auto Franta][cumparare masina Franta]

Atunci când dorim să ne cumpărăm o nouă mașină luăm în considerare mai mulți factori: buget, model, taxele de înmatriculare la prefectură etc. Și totuși… ne-am gândit oare chiar la toate înainte de a o cumpăra? De cele mai multe ori uităm un criteriu esențial… ASIGURAREA!

Cât mă costă asigurarea pentru mașina pe care mi-o doresc?

Mulți dintre noi ne “amintim” de ea doar după achiziționarea ei. În urma creșterii alarmante a numărului de conducători auto fără asigurare în Franța, de la 1 noiembrie 2017, prefecturile nu mai eliberează carte grise dacă nu v-ați făcut în prealabil asigurarea autoturismului.

În sfârșit v-ați cumpărat mașina pe care v-ați dorit-o, poate chiar v-a luat timp pentru a economisi acești bani, și în momentul contractării unei asigurări prețul este…ENORM. Cei mai mulți renunță la ea și circulă fără asigurare, fără să fie pe deplini conștienți de pericolul pe care-l reprezintă pentru ei și cei din jur! În caz de accident soldat cu victime, sau chiar în caz de deces, sunteți responsabil să despăgubiți o indemnizație până la mii de euro sau chiar toată viață dumneavoastră. Bineînțeles, cred că e de prisos să mai precizez sancțiunile legale care se adaugă.

De ce asigurarea e așa de scumpă?

Cum am explicat în articolul precedent “Cum se calculează prețul unei asigurări auto în Franța”, modul de calculare a unei polițe este complet diferit față de cel din România. Cu riscul de a mă repeta, mulți dintre noi nu putem justifica antecedentele în asigurare și atunci asiguratorul francez e obligat să ne acorde faimosul bonus de 1.00, la fel ca unui “începător”. De asemenea, stimați domni, știm că preferați autoturismele cu motor puternic, dar dacă nu aveți bonus, nu doar că prețul va fi pe măsură, dar există și cazuri în care nici o companie de asigurări să nu accepte să vă asigure!

Să luăm un exemplu practic

Pentru a înțelege mai clar modul de “gândire” al companiilor de asigurări din Franța, să luăm un exemplu: Gigel, 21 ani, permis de 2 ani (deci considerat încă începător în Franța până la cei 3 ani de permis), BMW seria 5, putere fiscală a motorului 11cv, prima asigurare. 70% din companiile de asigurări vor refuză să-l asigure.

De ce? Unul din motivele principale este că pe lângă faptul că este începător, fără bonus, se consideră că Gigel nu are experiența necesară pentru a conduce un autoturism atât de puternic. În plus, după anumite reguli de suscriere la unele companii, el nu are nici vârsta cerută pentru acest tip de autoturism. Da, știu, … e enervant, nu-i așa?! În sfârșit avem mașina pe care ne-am dorit-o, și nimeni să ne asigure.

Dar totuși, dacă stăm să ne gândim puțin poate că au dreptate și companiile de asigurare. Gigel, din lipsă de experiență, la primul viraj, dacă nu știe să adapteze viteza în curbă, păi e simplu…. intră în primul stâlp, și asta în cazul fericit în care scapă cu viață și nu a omorât pe nimeni. Iar în cazul fericit în care totuși, Gigel găsește o companie care să vrea să-l asigure, pot să vă garantez că prețul “ustură”, putând să ajungă și la 180€/lună.

De altfel, el este “victima” perfectă a anumitor cabinete de asigurări unde brokeri fără scrupule îl taxează din start până în 200€ în plus față de cotizația prevăzută în contract. Și asta li se poate întâmpla și celor care au permisul de mai mulți ani, dar repet, fără antecedente auto.

Ce trebuie să facem înainte să cumpărăm mașina?

Pentru a evita asemenea situații, îmi permit să vă sfătuiesc să prospectați, înainte să vă cumpărați mașina, mai multe companii pentru a avea o idee asupra prețului poliței de asigurare. De asemenea, dacă vă identificați cu cazul lui Gigel, poate ar fi mai bine ca pentru început să vă orientați spre un autoturism unde puterea fiscală este cuprinsă între 4-7cv în scopul de a avea o cotizație rezonabilă, și nu pentru a munci pentru polița de asigurare.

Da…înțeleg, înțeleg că nu e același lucru când ai o mașină de 11cv sau un una de 4cv 🙂 , dar prin simplu fapt că ați cumulat 1 an de asigurare, deja pe anul viitor cotizația poate ajunge la jumătate.

Când se termină contractul de asigurare?

Profit să mai adaug un punct important, în ceea ce privește asigurarea în Franța în general. Față de asigurările din România, polița de asigurare nu încetează după 1 an. Ea continuă să se reînnoiască automat prin ceea ce ei numesc “à tacite reconduction”.

Dacă nu mai doriți asigurarea, trebuie să faceți cererea în funcție de modalitățile de rupere a contractului prevăzut de codul de asigurări. Nu există o asigurare doar pe 3 luni sau pe 6 luni, ea se face direct pe 1 an. Excepție fac asigurările temporare (1 zi-3 luni) sau pe 6 luni la anumite companii, doar în cazurile speciale în care ați fost “reziliați” pentru neplată.

Sper ca aceste mici informații să vă fie de folos pe viitor, pentru a putea evita astfel de surprize neplăcute. Dacă doriți să aflați mai multe informații utile legate de domeniul asigurărilor în Franța, vă invităm să vizitați pagina noastră – Asigurări Brodowski Franța.

Violeta Polat – courtier en assurances

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here