Întreruperea contractului de asigurare auto din Franța prin legea Hamon

[asigurare auto Franta][assurance auto France][rupere contract asigurare auto Franta][loi Hamon][schimbare firma de asigurari auto][asigurare locuinta Franta]

Ce prevede legea HAMON – art L113-15-2 des Codes des Assurances?

Dacă până acum persoana asigurată putea întrerupe o asigurare doar la data aniversare a contractului (numită date d’échéance sau date d’anniversaire), din 2014 legea HAMON a răsturnat situația.

Această lege a fost creată pentru a relansa concurența între actorii economici din sectorul asigurărilor și a da posibilitea consumatorului de a-și putea schimba compania de asigurări când dorește, fără să mai fie obligat să aștepte data încheierii anuale a contractului ca și înainte.

Bineînțeles că validarea acestei legi de către statul francez a creat multe controverse și nemulțumiri în rândurile firmelor de asigurări, legea fiind în interesul consumatorului și nu invers.

Cu alte cuvinte, fiecare companie de asigurări auto și de locuințe se luptă pentru a câștiga clienți de la firmele de asigurări concurente.

Pentru a putea evoca dreptul de rupere a unui contrat de asigurare prin legea HAMON există totuși anumite condiții:

• Singurele polițe care pot fi reziliate prin această lege sunt cele AUTO și HABITATION (asigurarea de locuință) considerate asigurări obligatorii
• Contractul trebuie sa aibă minim 12 luni la asiguratorul actual

Procedura de rupere a contractului va fi făcută de către noul asigurator care se va ocupa de toate actele necesare și de a trimite scrisoarea recomandată (plătită de el !) pentru a informa agenția unde sunteți asigurat de intenția d-voastră de a rupe contractul și pentru a se asigura continuitatea contractului.

Noul asigurator vă va cere să semnați un act numit MANDAT DE RESILIATION care este de fapt o procură prin care îl împuterniciți să facă toate aceste demersuri în numele d-voastră.

Ruperea efectivă a contractului se va face la 30 zile după recepționarea scrisorii recomandate de către asiguratorul actual! Data ștampilei de pe plic va fi luată în considerare (cachet de la poște faisant foi !) și nu data înscrisă pe scrisoarea de reziliere.

Să luăm un exemplu concret :

• Contract de mai puțin de 12 luni : data înscrierii 12 noiembrie 2016

Contractul are doar 11 luni luând data de azi. Pentru a–l putea întrerupe este prea târziu de a-l face prin ”resiliation date d’échéance” și să presupunem că nici prin ”loi Chatel” nu se mai poate (lege care o vom aborda cu o altă ocazie). Pentru a invoca dreptul prin ”loi Hamon” trebuie să așteptați ca contractul să aibă 12 luni PLINE și doar din a 13 lună (cele 30 de zile evocate mai sus) puteți să-l încetați ! adică veți putea trece la noul asigurator doar în 14 decembrie 2017.

• Contract peste 12 luni : data înscrierii 12 noiembrie 2015

Aici lucrurile sunt simple! Contract de 1 an și 11 luni.

Să presupunem că azi, 12 octombrie 2017, asiguratorul actual primește scrisoarea de la viitorul asigurator. Ruperea contractului se va face la 30 zile după, adică în 13 noiembrie 2017 la ora 00.00, iar noul asigurator va prelua noul contrat la 00.01 noaptea adică din 14 noiembrie 2017.

Atenție, d-voastră personal nu puteți să cereți ruperea acestui contract prin acestă lege! formalitățile trebuie făcute de noul asigurator!

Singurele persoane fizice care fac excepție de la regulă sunt proprietarii de locuințe!

Ei sunt singurii autorizați să trimită scrisoarea recomandată în care cer ruperea contractului evocând această lege! procedeul este la fel, ruperea efectivă va avea loc 30 de zile după.

În privința rambursării sumelor deja plătite la asiguratorul predent dacă este cazul, acesta dispune de o perioadă de 30 zile pentru a vă returna banii pe perioada în care nu ați mai fost asigurat la el.

A nota deasemena că această lege se aplică doar pentru persoanele fizice; în nici un caz pentru contractele auto asigurate pe firmă! Încetarea contractului se va face doar la data aniversare!

Credits:

Articol: Violeta Polat – Courtier d’assurances
Chargé de Clientèle – Brodowski Assurances
Mail: vpolat@brodo.fr Tel: +33143763445

Photo: ©LaStrasbourg 2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here