Street Art La Strasbourg: Rue du Jeu des Enfants devine pietonală

… și în curând Rue du 22 Novembre

Imaginați-vă un Strasbourg cu mai multe Grand Rue. Cu mai multe terase, cu mai multă culoare, cu mai multă vară. Când ne plimbăm printr-un oraș, chiar și în cel în care locuim, adorăm să descoperim locuri noi. Locuri, detalii, străduțe ascunse, apariții ieșite din comun, orice care să ne surprindă, să ne pună pe gânduri, să degaje o anumită atmosferă… poate de aici și nevoia de #streetart. Asta și tendința actuală de a dărui centrele orașelor înapoi oamenilor (și nu mașinilor), au dus la modificări constante în aspectul Strasbourgului, cu lărgirea spațiilor pietonale și încurajarea creațiilor ”street art”.

Probabil ați auzit de proiectele de “pietonizare” a străzilor din centru, Rue du 22 Novembre și Rue du Jeu des Enfants. Ultima, care duce de la Biserica Saint Pierre le Vieux (lângă Mr Bricolage) până la Homme de Fer, situată paralel între linia de tram B/C/F și Rue du 22 Novembre, trece pe lângă mai multe restaurante, prăvălioare și cinema Star. O străduță relativ mică dar care oferea un anumit număr de locuri de parcare pentru cei care aveau nevoie să-și lase mașina pentru scurt timp aproape de centru.

Primăria Strasbourgului și-a propus de mult timp reducerea traficului auto în centru și înlocuirea lui cu spații pentru bicicliști și pietoni. Treptat, de câteva luni bune, unele locuri de parcare de pe marginea străzilor din centru au fost înlocuite cu locuri pentru biciclete iar din primăvară, și cu terase.

Acțiunile primăriei pentru a îndemna populația să se deplaseze în oraș cu bicicleta, mai ecologic, mai silențios și mai sportiv, au fost mediatizate (și discutate) mult în presă și pe rețelele sociale, mai ales cu lansarea primei ”vélorue” din Franța, între stațiile de tram Grand Rue și Porte de l’hôpital (conceptul există deja în Germania, Elveția, Danemarca, Austria).

Strategiile de transformare a celor două străzi au fost gândite de primărie cu ajutorul mai multor asociații civice din centru și cu ideile de urbanizare modernă ale studenților de la Facultatea de Arhitectură: detalii aici. De câteva săptămâni, parcarea mașinilor a fost interzisă pe Rue du Jeu des Enfants iar din 2 iunie s-au montat panourile de circulație prin care strada devine oficial pietonală pe jumătatea dinspre Rue du 22 Novembre.

Bucurie mare de partea proprietarilor de restaurante și magazine din zonă și probabil mai puțin intensă de partea celor care locuiesc în zonă și nu mai au unde să-și parcheze mașina aproape de casă, chiar dacă plătesc un abonament lunar primăriei. Locuitorii de pe stradă se vor obișnui cu noua ambianță care se va crea în jurul teraselor în schimbul zgomotelor provocate de mașinile ce treceau spre Homme de Fer.

Cei mai avantajați vor fi turiștii care vor avea noi teritorii de explorat pe traseul de la Gară spre Place Kleber. Până acum, strada fiind îngustă, cu trotuare mici și destul de circulată, era evitată în general de pietoni și bicicliști în favoarea Rue du 22 Novembre (cea cu cinema St Exupéry) sau Rue du Vieux Marché aux Vins (cea cu tramul B/C/F).

De azi, strada”Joc de copii” și-a luat numele ”în serios”, mai mulți voluntari participând cu mic cu mare la desenarea asfaltului sub forma unui pavaj multicolor. Din câte spun cei de la Pokka, strada va fi colorată pas cu pas, pe parcursul weekendurilor și a zilelor de sărbătoare, câte un metru pe oră (are 350m) până în 24 iunie. Asta înseamnă că, dacă treceți mâine pe acolo, veți putea deveni street artist, dând o ”pensulă de ajutor” celor implicați în reamenajarea zonei.

Jumătatea străzii dinspre Homme de Fer era deschisă azi circulației și staționării mașinilor pe locurile marcate dar spaniolii de la ”El Pimiento” și japonezii de la ”Osaka” aveau deja clienți la mesele scoase pe trotuar. Chiar și Cinéma Star avea câteva mese în față – apropo, zilele acestea rulează acolo două filme românești: ”Fixeur” de Adrian Sitaru și ”Cinema mon amour” de Alexandru Belc.

p.s. S-ar zice că primăria merge cu ”biciclizarea” cam departe: în poza alăturată, în fața unui hotel de 4 stele, în loc de un spațiu liber unde să poată să coboare din mașină turiștii cu mobilitate redusă…găsim noile suporturi de biciclete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here