CLE – caution locative étudiante – o soluție dacă ești student fără garant și cauți chirie în Franța

CLE este o garanție de stat, administrată de CROUS, care ține locul garantului cerut de mulți proprietari înaintea semnării contractului de chirie.

Situația intervine de obicei în cazul studenților ale căror venituri nu sunt considerate de proprietar ca fiind suficiente. Este o măsură de prevenție pe care proprietarul și-o ia ca să se asigure că, indiferent de dificultățile financiare prin care ar putea trece la un moment dat studentul, cineva, adică garantul (poate fi cineva din familie, un prieten, un coleg – cu venituri suficient de mari) va plăti chiria în locul studentului.

Ca să vezi dacă te încadrezi în criterii, poți găsi mai multe informații pe lokaviz.fr .

Dacă te încadrezi (pe scurt, ești student până în 28 de ani sau doctorand peste 28 de ani cu CDD, ai venituri mici și nu ai garant – sincer, nu mai știu dacă trebuia sa fii bursier sau nu, atunci faci cererea la ei pe site, completezi un dosar, uploadezi documentele necesare pe site și aștepți răspunsul. Dacă răspunsul este pozitiv, atunci va trebui să imprimi un document pe care ți-l vor da ei, un mandat de prelevement SEPA, pe care trebuie să îl completezi și să îl uploadezi la loc.

CLE-ul devine garantul tău, dar în schimb, tu trebuie să le platești o contribuție în jur de 8 euro lunar.

Pe de altă parte, în momentul în care vizionezi un apartament, sau chiar înainte, e de preferat să îi explici proprietarului sau agenției că tu ai acest dispozitiv pe post de garant și să le explici în mare cum funcționează. Nu te speria dacă vor fi câțiva care te vor refuza pentru că nu e foarte cunoscut și au tendința să se sperie când nu știu cum funcționează.

În principiu, dacă te găsești în imposibilitate de plată, după trei rappeluri, proprietarul ia legătura cu oamenii de la CLE și le spun că tu nu ți-ai plătit chiria. CLE-ul o plătește pentru tine și apoi va stabili cu tine un plan de rambursare a banilor. Nu știu dacă am fost suficient de clară, dar, dacă ai alte întrebări mai punctuale, nu ezita să mă întrebi (într-un comment, mai jos).

Text: Mădălina Ciutacu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here