Expoziție : Tableland « On mange sur la terre »

În perioada 4 – 28 aprilie 2017, în cadrul Arts Club organizat în incinta Consiliului Europei, va avea loc o expoziție în care vor fi prezentate o colecție de platouri din ceramică « Tableland » realizate de designer-ul român Irina Flore.

Acest proiect este un asamblaj din mai multe piese din lut, crăpate natural în momentul uscării. Este prezentat sub forma unui platou iar fiecare piesă poate fi utilizată individual ca și farfurie.

Pentru realizarea acestei colecții de platouri, Irina Flore a călătorit și vizitat mai multe locuri specializate în tehnicile de prelucrare a lutului dar și a decorațiunilor, cum ar fi Betschdorf în Franța, Iznik în Turcia sau Delft în Olanda (specific pentru albastrul de Delft). Ceramica de Horezu a constituit și ea un punct important pe harta Irinei, unde a avut un schimb de informații și tehnici cu ceramiștii de acolo.

Proiectul a luat naștere în urma acestor voiaje. Deși materia de bază este mereu aceeași, tehnicile de prelucrare și proveniența acesteia sunt întotdeauna diferite.

Proiectul Irinei chestionează originea materiei prime, respectiv a lutului, încercând să suscite întrebarea : de unde provine farfuria pe care mâncăm?

Când ne uităm la o farfurie sau la orice alt obiect din ceramică, nu ne întrebăm niciodată de unde provine. Din ce țară sau regiune e lutul din care a fost realizat ? se întreabă Irina Flore atunci când vorbește despre proiect.

Aceste colecții de platouri au fost realizate în atelierele de ceramică a Institutului European de Artă și Ceramică din Guebwiller și în atelierul de Ceramică al HEAR.

Irina Flore este o tânără designer născută în România, care acum își desfășoară activitatea în Strasbourg. Ea spune că pasiunea pe care o are pentru design îi vine din familie, bunicii fiind meșteșugari sau artiști artizani.

A venit în Strasbourg în octombrie 2013 să studieze design-ul la Haute Ecole des Arts du Rhin (HEAR) iar în 2016 a obținuit cu onoruri diploma națională în Arte Plastice, opțiunea Design.
Din 2013 și până acum, Irina a realizat nu mai puțin de 16 proiecte de design, prezentate într-o scenografie concepută special pentru examenul de diplomă.
Proiectele Irinei au participat la câteva concursuri și au fost realizate la atelierele din Strasbourg al HEAR sau prin colaborare cu alte ateliere din regiunea Alsaciană.

Proiectul «Ensemble c’est tout» a luat premiul întâi în cadrul expoziției de Crăciun 2014 la Musée Alsacien din Strasbourg. Acum, piesa ei face parte din colecția permanentă și e expusă la muzeu în fiecare an în preajma sărbătorilor de Crăciun. 

Proiectele «Coupelle», «Imagine your landscape» (1 și 2) sau «Reflecting Lights» sunt doar câteva dintre obiectele prezentate în cadrul expozițiilor publice la HEAR sau partenerii săi.
În ultimele 6 luni, Irina a fost asistenta designer-ului Sebastian Herkner în Germania, unde a lucrat pentru proiecte care au fost expuse la târguri de design cum ar fi: IMM Cologne, Maison et Objet în Paris sau Salone del Mobile în Milano. 

Domeniile de interes pentru tânăra designer sunt preponderent ceramica, lemnul și sticla dar proiectele realizate de aceasta variază atât în concept cât și în utilitate. Astfel, realizările sale sunt dintre cele mai diferite : de la boluri de ceramică, obiecte din sticla sau lemn, până la scenografii de plasare a panourilor informative la Festivalul Internațional de Muzică SaxOpen.

Pentru mai multe informații : irinaflore.com

[vc_text_separator title=”Tableland – photo album by TAG Photography – Teona Goreci ” i_icon_fontawesome=”fa fa-camera” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1494721862690{margin-bottom: -5px !important;}”][vc_gallery type=”grid” images=”11931,11932,11933,11934,11935,11936″]
[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]Text : Olga Baltag[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]Imagini : Irina Flore[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]Album foto : Teona Goreci[/kleo_list_item][/kleo_list]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here