Programul slujbelor 2017 – Biserica Ortodoxă Română din Strasbourg

Adresa Bisericii Ortodoxe Române din Strasbourg14 Rue Sainte-Elisabeth (capela Marie-Réparatrice). Preot Vasile Iorgulescu.

Ultima modificare: 23 decembrie 2017

Programul slujbelor de Crăciun la Biserica Ortodoxă Română din Strasbourg 2017

  • Vineri 22 decembrie la ora 18,30 – slujba Acatistului Mântuitorului Hristos, urmată de spovedanii
  • Sâmbătă 23 decembrie la ora 18,30 – Vecernia, urmată de spovedanii
  • Duminică 24 decembrie la ora 9,15 – Utrenia ; la ora 10,30 Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, urmată de concert de colinde
  • Duminică seara (ajunul Crăciunului) la ora 18:30- Vecernia cu Litie, urmată de spovedanii
  • Luni 25 decembrie, în ziua de Crăciun – ora 9 Utrenia, ora 10,30 – Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, colinde din diferitele regiuni ale României, cântate de enoriași
  • Marți 26 decembrie, a doua zi de Crăciun – ora 9 Utrenia, ora 10,30 – Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur).
Nașterea Domnului să vă aducă bucurii și belșug de binecuvântare!

Preot V. Iorgulescu


25 octombrie 2017

“Doamne ajută!
Reamintim că mâine – joi 26 octombrie – de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, vom săvârși Sfânta Liturghie începând cu ora 7,00 dimineața, așa cum procedăm la toate praznicele mari de peste săptămână.

Sfintii Dimitrie si Nestor biserica ortodoxa romana strasbourg romani in strasbourg comunitatea romaneasca la strasbourg
Sfinții Dimitrie și Nestor

Fără legătură cu sărbătoarea Sântului Dimitrie, ci cu pomenirea primului episcop al Strasbourg-ului, Sfântul Amand (290 – 355), sărbătorit și el tot pe 26 octombrie, suntem asteptați, la ora 19,00, la biserica Saint-Pierre-le-Vieux, pentru o slujbă de seară în cinstea acestui sfânt comun Bisericilor Apuseană și Răsăriteană. Într-adevăr, moaștele Sfântului Amand se află în biserica Saint-Pierre-le-Vieux din Strasbourg și sunt expuse pentru cinstire numai în această zi.
Adresa : 8 rue du 22 Novembre.

Sfântul Amand, vitraliu din sec. al XIII-lea, Catedrala din Strasbourg

Praznice binecuvântate tuturor!”

Pr. V. Iorgulescu

13 octombrie 2017

De Sàrbàtoarea Cuvioasei Paraschiva de la Iasi – sâmbàtà 14 octombrie – se va sluji în parohia noastrà dupà urmàtorul program :

– disearà : Vecernia la ora 18,30

– mâine dimineatà : Utrenia la ora 9,00; Sfânta LIturghie la ora 10,00.

Gàsiti în documentul anexat tot programul de slujire pentru perioada octombrie – decembrie a.c.

In unitate,

Pr. V. Iorgulescu

Notà : pe viitor, vom sluji de mai multe ori pe an la mânàstirea din Godoncourt, nou înfiintatà. Primele douà slujbe, deja programate, vor avea loc: 1) sâmbàtà 21 octombrie la ora 11,00; 2) sâmbàtà 25 noiembrie (Sfânta Ecaterina) la ora 11,00. Cei doritori sà ne însoteascà sunt rugati sà-si rezerve aceste zile. Voi reveni cu detalii.


23 iunie 2017

“Doamne ajutà!

La sfârsitul acestei sàptàmâni vom sàrbàtori Nasterea Sfântului Ioan Botezàtorul, ocrotitorului obstii noastre  – Sânzâienele sau Dràgaica, în traditia româneascà. Programul liturgic si artistic este unul cu totul exceptional, mai ales cà biserica este deschisà si publicului larg, ortodox sau nu, precum si turistilor. Intr-adevàr, suntem singura parohie ortodoxà din oras care participà la programul mai vast al manifestàrii “Nuit de lumière”, intitulat anul acesta “Passeurs de lumière“. Gàsiti în anexà toate detaliile de ansamblu ale programului. Noi figuràm la paginile 5 (prezentarea coralei ACOR si a psaltului egiptean – copt – Bishoy Awad) si 15 (programul serii).

Asadar:

Vineri 23 iunie seara la ora 18,30 – Vecernia Sàrbàtorii;

– Sâmbàtà dimineata 24 iunie – Utrenia la ora 9,00 si Sfânta Liturghie la ora 10,00.

Sâmbàtà seara 24 iunie – programul Nuit de lumière (Passeurs de lumière), care cuprinde : ora 18,30 – Vecernia; ora 20,00 concertul de imne copte (Bishoy Awad) si imne ortodoxe (corala noastrà parohialà ACOR).

– Duminicà 25 iunie – programul obisnuit al duminicilor.
Mentionez cà cea mai mare parte a programului coralei ACOR va fi alcàtuità din piese pe care le-am interpretat si în cadrul Festivalului international Sacrées Journées  din 4 februarie 2017, la care nu au putut participa decât putini români. Am ales în mod intentionat aceste repertoriu acum, cu bucuria cà toti cei doritori vor putea veni sâmbàtà seara sà ne asculte, sà împàrtàseascà cu noi emotia duhovniceasà si sà sustinà eforturile acestei corale meritorii!
Dumnezeu sà binecuvinteze ostenelile fiecàruia, iar Sfantul Ioan Botezàtorul sà ne fie tuturor, si pe mai departe, fierbinte mijlocitor!”

Pr. V. Iorgulescu

PS
24 iunie fiind sàrbàtoarea internationalà a iei, ce frumos ar fi dacà am putea arbora si noi la slujbe si la celelalte manifestàri minunatele broderii ale iei românesti!

 


27 mai 2017

Proiecție de fotografii realizate în România de J. L. Holder: “Les trésors roumains d’architecture et spiritualité “

”Hristos S-a înàltat!

Reînnoiesc anuntul fàcut la bisericà : disearà, sâmbătă 27 mai, începând cu ora 19,30 (la sfârsitul Vecerniei), va avea loc la bisericà – în sala de conferinte – o proiectie de fotografii realizate în România de prietenul nostru dl J. L. Holder, intitulatà : “Les trésors roumains d’architecture et spiritualité “. Proiectia va înlocui cateheza sàptàmânalà.
Doamne ajutà.”
Pr. V. Iorgulescu

24 mai 2017

Programul liturgic al Praznicului Înălțării Domnului – 24-25 mai 2017

”Hristos a înviat!

Và reamintesc programul liturgic al Praznicului Inàltàrii Domnului :
– Disearà, începând cu ora 18,30 – Vecernia Sàrbàtorii, unità cu Litia;

– Mâine dimineatà:

ora 9,00 – Utrenia;

ora 10,00 – Sfânta Liturghie.

Tuturor, Sàrbàtoare cu folos duhovnicesc!”

Pr. V. Iorgulescu

20 mai 2017

Întâlnire duhovnicească cu părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oasa, județul Alba

”Hristos a înviat!

Mâine searà, duminicà 21 mai, începând cu ora 19,30, va avea loc la biserica noastrà din Strasbourg (14 rue Sainte Elisabeth), o întâlnire duhovniceascà exceptionalà, cu pàrintele Pantelimon de la Mânàstirea Oasa, judetul Alba. Intr-adevàr, la invitatia tinerilor din asociatia NEPSIS, pàrintele a acceptat sà se “abatà” pe la noi pret de o searà, venind de la Paris si îndreptându-se spre Belgia. Iatà o ocazie nepretuità pentru a dezbate cu un càlugàr retras în linistea muntilor despre gândirea laicà si impactul ei asupra credintei în contextul actual.

Semnalarea vizitei pàrintelui Pantgelimon în Franta – în legàtura de mai jos:
Duminicà binecuvântatà si sàrbàtoare cu folos duhovnicesc de praznicul Impàratilor Constantin si Elena!”
Pr. V. Iorgulescu

19 mai 2017

Programul pelerinajului la Cimitirul Militar Român de la Soultzmatt – sâmbătă 3 iunie 2017

„Hristos a înviat!

Và trimit în anexà programul pelerinajului la Cimitirul Militar Român de la Soultzmatt din acest an – sâmbàtà 3 iunie 2017 – care va fi însotit, în mod exceptional, de o serie de manifestàri culturale si comemorative. Intr-adevàr, dupà cum stiti, se împlinesc 100 de ani de la moartea soldatilor nostri, càzuti, cei mai multi, în lunile ianuarie – mai 1917.

Multumim Domnului Ambasador Sabin POP, Consulul General al României la Strasbourg, pentru implicarea cu pasiune si insistentà la toate momentele de pregàtire a pelerinajului si pentru afisul alàturat.

Voi reveni cu alte detalii în cursul acestei zile sau în zilele urmàtoare, întrucât se cuvine sà fim prezenti cu totii la acest eveniment atât de important pentru orice român!

Doamne ajutà.”

Pr. V. Iorgulescu

11 mai 2017

Programul liturgic al acestui sfârșit de săptămână (12-13 mai):

– “Mâine, vineri 12 mai, începând cu ora 7,00 dimineața – Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Ioan Valahul, ocrotitorul paraclisului parohial; slujba va avea loc chiar în paraclis.
– Poimâine, sâmbătă 13 mai, la ora 15,00 – slujbă de pomenire la Cimitirul militar român din Haguenau, unde odihnesc 467 de ostași români morți în Alsacia și Lorena, în timpul Primului război mondial, ca prizonieri de război la germani. Să ne amintim că cei mai mulți dintre ei s-au stins în primele luni ale anului 1917, luni de iarnă năpraznică, privați de hrană, de încălzire și de cele mai elementare îngrijri medicale. Sau, mai direct spus : anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea lor. Se cuvine, așadar, să-i cinstim mai cu osebire la împlinirea acestui veac, printr-o prezență cât mai numeroasă și evocatoare. Vă aștept să ne rugăm împreună la căpătâiul lor!
Adresa Cimitirului militar este : 41 Route de Bischwiller – 67500 Haguenau.
Cu mulțumire. Doamne ajută!”
Pr. Vasile Iorgulescu
Cimitir militar roman haguenau romani in strasbourg
Cimitirul militar român din Haguenau

12 aprilie 2017

Programul liturgic special, al Sfintelor Paşti şi al săptămânilor următoare

Joi 13 aprilie, ora 18,30 : Denia celor 12 Evanghelii, urmată de spovedanii
Vineri 14 aprilie, ora 18,30 : Denia Prohodului, urmată de spovedanii

Sâmbătă 15 aprilie (Sâmbăta Mare)

– ora 9,00 – 12,00: împărtăşirea copiilor şi Taina Mărturisirii (spovedanii)
ora 22:45: Canonul, urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Învierii Domnului, iar la sfârşit, împărtăşirea celor pregătiţi prin post şi spovedanie; binecuvântarea ouălor roşii şi a cozonacilor.
De reţinut :
– lumânările speciale pentru noaptea Sfintelor Paşti se pot procura numai la intrarea în biserică, înaintea începutului Slujbei Învierii (pentru a evita picăturile de ceară şi a proteja capela, nu se aduc lumânări din afară);
– „Paştile” (prescură stropită cu vin şi binecuvântată) se vor împărţi la sfârşitul Sfintei Liturghii din noaptea Invierii şi la „A Doua Inviere” (în ziua de Pasti, după ora 14,00).

Duminică 16 aprilie (Învierea Domnului)

ora 12,30: Vecernia Sfintelor Paşti („A Doua Înviere„) şi agapă festivă (enoriaşii pot aduce la biserică bucate de sărbătoare, care se vor depune pe mesele pregătite din timp în spaţiul amenajat şi se vor binecuvânta la sfârşitul slujbei, îngăduind astfel tuturor să ia parte la bucuria Praznicului).
Luni 17 aprilie, a doua zi de Paşti :
– ora 9:00 Utrenia ;
– ora 10:00 Sfânta Liturghie

Vineri 21 aprilie (Izvorul Tămăduirii) – harţi
– ora 7:00 dimineaţa Sfânta Liturghie şi aghiasma mică.
– ora 18:30 slujba Acatistului
Sâmbătă 22 aprilie, ora 18:30 – Vecernia
Duminică 23 aprilie (Duminica Tomii), Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
– ora 9:15 Utrenia ;
– ora 10:30 Sfânta Liturghie
Începând din această duminică, se revine la programul liturgic normal al perioadei Panticostarului.
Slujbe si evenimente speciale în săptămânile care urmează :
Luni 24 aprilie – participare la comemorarea genocidului armean, după următorul program : ora 17,45 depunere de flori la Monumentul eroilor din Place de la République ; ora 19,00 – slujbà în biserica Sainte-Madeleine
Vineri 12 mai – Sfântul Mucenic Ioan Valahul – la ora 7:00 dimineaţa – Sfânta Liturghie (hramul paraclisului parohiei noastre)
Sâmbătă 13 mai la ora 15:00 – pelerinaj și slujbă de pomenire la Cimitirul militar român din Haguenau
Vineri 19 mai şi sâmbătă 20 mai – reuniunea preoţilor din Răsăritul Franţei, găzduită anul acesta de parohia de la Nancy
Joi 25 mai – Înălţarea Domnului
– ora 9:00 Utrenia ;
– ora 10:00 Sfânta Liturghie
Sâmbătă 3 iunie începând cu ora 9:00 – pelerinaj si slujbă de pomenire la Cimitirul militar român din Soultzmatt
Vineri 23 iunie începând cu ora 18:30  – programul special « Nuit de lumière » : Vecernie, concert liturgic, conferintà
Sâmbătă 24 iunie – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – hramul parohiei
– ora 9:00 Utrenia ;
– ora 10:00 Sfânta Liturghie

Pr. Vasile Iorgulescu


8 aprilie 2017

Programul special al Săptămânii Patimilor

Luni 10 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii

Marţi 11 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii

Miercuri 12 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii

Joi 13 aprilie, ora 18,30 : Denia celor 12 Evanghelii, urmată de spovedanii

Vineri 14 aprilie, ora 18,30 : Denia Prohodului, urmată de spovedanii

Sâmbătă 15 aprilie – Sâmbăta Mare – orele 9,00 – 11,30 : împărtăşirea copiilor şi a persoanelor vârstnice.

Notă : programul Sfintelor Paşti va fi publicat ulterior.

Preot Vasile Iorgulescu


5 aprilie 2017
“Doamne ajută!

Vă reamintesc programul liturgic și cultural al săptămânii în curs :

– miercuri 5 aprilie, la ora 18,30 – Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, în biserica parohială;

– vineri 7 arilie la ora 19,00 – Sfântul Maslu în biserica părintelui Daniel Escleine (6 rue du Coq – cartierul Petite France). Înlocuiește slujba Acatistului din biserica noastră.

O săptămână binecuvântată tuturor!”

Pr. V. Iorgulescu


30 martie 2017

“Doamne ajută!

Reamintim că mâine seară – vineri 31 martie – Denia Acatistului Maicii Domnului va începe la ora 18,30. Este vorba de o slujbă unică în cursul anului bisericesc, plasată în mod special în această a cincea săptămână a Postului Mare, imediat după Denia Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a citit aseară.

Originea Acatistului este atribuită modului miraculos în care a fost eliberat Constantinopolul în anul 626, pe când era atacat de perși și avari, în timp ce împăratul Heraclie se afla cu armata departe, în Orient.
Cele două celebrări speciale ale Săptămânii a V-a din Postul Mare – Canonul de pocăintă și Acatistul de biruință – dezvoltă, așadar, două recapitulări distincte ale istoriei mântuirii: prima în planul pocăinței, cea de-a doua în cel al întrupării. Aceste slujbe sunt solidare și complementare, iar timpul „concentrat” al Postului Mare, care dezvoltă această recapitulare la un nivel mai amplu, e afirmat atunci drept cadrul și ocazia conlucrării între planul binevoitor al lui Dumnezeu prin întrupare și răspunsul liber al omului prin căință și asceză.

Să ne continuăm, așadar, cu rugăciune drumul către praznicele care urmează : Intrarea Domnului în Ierusalim, calea Patimilor și urcușul spre Înviere!”

Pr. V. Iorgulescu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here