Pelerinaj la mormintele soldaților români din Franța – Soultzmatt

Comemorare – centenar la Cimitirul Militar Român de la Soultzmatt: 3 iunie 2017

Organizat de Biserica Ortodoxă Mulhouse , Consulatul României La Strasbourg și Primăria Soultzmatt-Wintzfelden cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Române din Strasbourg cu ocazia centenarului martiriului soldaților români de la Soultzmatt.

Mesajul Pr. Emil Tanca (1 iunie 2017):

”În data de sâmbătă 3 iunie 2017 la Cimitirul militar românesc din Soultzmatt, Franța, se vor comemora 100 de ani de la jertfa soldaților români cazuți în Primul Razboi Mondial.

Este un eveniment deosebit la care trebuie să participăm cu toții deoarece pe jertfa acestor soldați s-a faurit libertatea, demnitatea noastra și România Mare.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani (2017-1917) de când a început calvarul lor așa cum atestă data înscrisă pe crucile din cimitir.

9.00 Utrenia

10.00 Sf Liturghie săvârșită de ÎPS Iosif și PS Sofian la capela Schaeffertal (la 400m de cimitir)

12.00 Imnul României și Imnul Franței, depunere de coroane de flori, onor dat de un pluton de soldați români ( vor fi reprezentanți din: Casa regală, Ministerul apărării, Regiunea Alsacia, Primaria din Soultzmatt, Ambasada și Consulatul României, etc) (la cimitir)

13.30 Slujba de pomenire a soldaților români (la cimitir)

14.00 -17.00 Expoziție la Sala primariei « Caveau de la Vallée Noble » : « Crearea, inaugurarea și evoluția cimitirului militar român. Viața locală în timpul Primului Război Mondial- Viața militară la Soultzmatt-Wintzfelden. »

17.00 – 19.00 Conferințe dezbateri : « Românii în timpul Primului Razboi Mondial-Prizonierii de război români, Istoria cimitirului din 1919 », animate de Profesorii Jean-Noël GRANDHOMME et François COCHET de la Université de Lorraine, Profesorul Florin TURCANU de la Facultatea de științe politice din București și doamna Claire HIRSTEL de la Direction Régionale des Affaires Culturelles Alsace

21.30 Spectacol de sunet și lumină
Pentru a ajunge la cimitir :

Pe drumul de la Soultzmatt spre Wintzfelden, la 200m dupa ce ieșiți din Soultzmatt faceți stânga. Aici este indicat pe un panou mic « Cimetière Militaire Roumain ». După 5 km ați ajuns.” (consultați și harta de mai jos)
Preot Emil Tanca

Reportaj France3

”687 soldats roumains reposent dans ce cimetière militaire de Soulzmatt. La reine Marie et le roi Ferdinand de Roumanie viendront se recueillir sur place en 1924. Une plaque officielle sera inaugurée, rappelant le martyre qu’ont subi ces prisonniers…”

Mesajul Pr. V Iorgulescu (19 mai 2017):

“Hristos a înviat!
Vă trimit în anexă programul pelerinajului la Cimitirul Militar Român de la Soultzmatt din acest an – sâmbătă 3 iunie 2017 – care va fi însoțit, în mod excepțional, de o serie de manifestări culturale și comemorative.

Într-adevăr, după cum știți, se împlinesc 100 de ani de la moartea soldaților noștri, căzuți, cei mai mulți, în lunile ianuarie – mai 1917.
Mulțumim Domnului Ambasador Sabin POP, Consulul General al României la Strasbourg, pentru implicarea cu pasiune și insistență la toate momentele de pregătire a pelerinajului și pentru afișul alăturat.
Voi reveni cu alte detalii în cursul acestei zile sau în zilele următoare, întrucât se cuvine să fim prezenți cu toții la acest eveniment atât de important pentru orice român!”

Programul manifestărilor de sâmbătă 3 iunie la Soultzmatt

Proiectul numit “Centenar 1914-1918” își propune să pună în valoare acest loc de reculegere excepțional, cunoscut ca și cea mai mare necropolă militară română din Franța și pe cale să fie înregistrat în patrimoniul mondial UNESCO.

Programul comemorărilor prevede o expoziție, o conferință franco-română și un spectacol de sunet și lumină:

  • 10h00 – 12h00 : Slujbă ortodoxă – Sfânta Liturghie la Capela din Schaefertal.
  • 12h00 – 14h00 : Ceremonii oficiale la cimitirul românesc în prezența reprezentanților autorităților franceze și române.
  • 14h00 – 17h00 : Expoziție la Caveau de la Vallée Noble centrată pe viața civilă și militară la Soultzmatt-Wintzfelden, telefericul, originile cimitirului românesc cu înființarea lagărului soldaților români în ianuarie 1917. Realizată de Service des Archives de la Ville de Soultzmatt-Wintzfelden în parteneriat cu domnul Patrick FLECK, colecționar pasionat de istoria locală.
  • 17h00 – 19h00 : Conferință – dezbatere la Caveau de la Vallée Noble cu tema Românii în timpul Primului Război Mondial, prizonierii de război români și istoria cimitirului român din 1919. Condusă de Prof. Jean-Noël GRANDHOMME și François COCHET de l’Université de Lorraine, Prof. Florin TURCANU de la Facultatea de Științe Politice din  București și de Claire HIRSTEL, de la DRAC.
  • 21h30 : Spectacol de sunet și lumină la cimitirul român.

sursa: Commémoration du Centenaire du Martyre des Soldats Roumains

Se caută cazare pentru tinerii români din Germania care participă la eveniment

În legătură cu organizarea pelerinajului, părintele Iorgulescu caută persoane care ar putea asigura cazare la Strasbourg timp de două nopți pentru unul sau doi tineri români din Germania care vin special pentru a participa la acest eveniment:

“Un grup de 30 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (A.T.O.R.G.), dorește să participe la întâlnirea de la Soultzmatt și să petreacă în cadrul parohiei noastre din Strasbourg duminica de Rusalii (4 iunie). Ne bucură și ne onorează această proximitate, ei sunt viitorul comunităților noastre din Occident!

Asociația de tineri NEPSIS Strasbourg și parohia se vor ocupa de detaliile concrete ale primirii și programului lor liturgic și duhovnicesc. Rămâne, însă, nerezolvată problema găzduirii pe durata a două nopți, mai precis de vineri 2 iunie seara până duminică 4 iunie dimineața. Fără obligația de a le asigura și mesele, întrucât sâmbătă dimineața 3 iunie vor pleca direct la Soultzmatt pentru a participa la Sfânta Liturghie (post liturgic, deci, sâmbătă dimineața), la fel și duminică dimineața 4 iunie, când vor veni în aceleași condiții la Sfânta Liturghie din biserica noastră. De restul meselor ne vom ocupa noi, adică NEPSIS și parohia.

V-am fi foarte recunoscători dacă ați accepta – aceia dintre Dumneavoastră care dispuneți de puțin spațiu – să găzduiți, în condiții simple și fără pretenții, unul sau doi tineri, timp de două nopți – adică vineri seara 2 iunie și sâmbătă seara 3 iunie – așa cum ați acceptat, de exemplu, acum trei ani când am primit tinerii Taizé. Ce plăcută amintire a lăsat gestul primirii lor în casele românilor din Strasbourg!

Vă mulțumesc anticipat și vă rog să mă preveniți cât mai din timp cu putință, ca să căutăm, eventual, alte soluții în cazul în care nu se poate asigura găzduire în familii pentru toți tinerii.
Rămân în așteptarea răspunsurilor și vă asigur de cea mai aleasă recunoștință în numele lor.
Cu doriri de mult bine și ajutor de la Dumnezeu.”

Pr. Vasile Iorgulescu

[vc_gmaps link=”#E-8_JTNDaWZyYW1lJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZ29vZ2xlLmNvbSUyRm1hcHMlMkZkJTJGZW1iZWQlM0ZtaWQlM0QxY0tkeWhMQTliaVRZSnJJUS1XNjFHOGFvMXM4JTIyJTIwd2lkdGglM0QlMjI2NDAlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjI0ODAlMjIlM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0U=” title=”Cimitirul Militar Român Soultzmatt”]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here