Cum se calculează prețul pentru o asigurare auto în Franța?

[asigurare auto franta] [coeficient bonus / malus asigurare franta][releve d’information assurance auto france]

În urma solicitărilor, am remarcat faptul că mulți dintre voi ați dori să știți cum este calculat prețul unei asigurări auto în Franța.
În cele din urmă, ceea ce vrem cu toții e să fie cât mai ieftin 🙂

De ce pentru același model de mașină prețul asigurării este diferit de la o persoană la alta?

În cadrul legislației franceze pentru asigurările auto, prețul este calculat în funcție de mai mulți factori :

– Data obținerii permisului
– Marca mașinii (model, an, putere fiscală)
– Departamentul în care locuiți
– Utilizarea mașinii (deplasări private, privat-lucru etc)
– Garanțiile dorite
– Antecedentele conducătorului – vor influența coeficienții bonus/malus

Acest ultim punct este cel mai important. Antecedentele conducătorului sunt toate înscrise într-un document numit RELEVE D’INFORMATIONS (cu siguranță de fiecare dată când ați fost să vă faceți o asigurare auto ați fost întrebat „De cât timp sunteți asigurat ?” sau vi s-a cerut un relevé d’informations pe ultimele 36 de luni.)

Ce este acest „relevé d’informations”?

Este într-un fel „cartea de identitate” a fiecărui conducător auto în care sunt înscrise informațiile despre persoana care a contractat polița de asigurare, data începerii contractului de asigurare al autoturismului, accidentele pe care le-a avut și pentru care a fost responsabil sau nu, data și motivul ruperii contractului de asigurare și coeficientul de BONUS/MALUS al conducătorului.

Eh, și acest coeficient BONUS/MALUS ce mai este?

Este un coeficient care începe de la 1,00 și care din an în an scade ca să ajungă la 0,50 (5% pe an).
Bonusul 0,50 este marele « graal » pe care toți șoferii francezi doresc să-l obțină. Vă trebuie 13 ani de asigurare auto fără accident pentru care să fiți responsabil pentru a-l deține (vorbesc pentru persoanele fizice).
Coeficientul de BONUS/MALUS este unul dintre criteriile esențiale în calcularea prețului poliței !!!
Cu cât coeficientul BONUS este mai bun cu atât prețul va fi mai mic.

Pe scurt, este ca un « carnet de note »: cu cât coborâți mai jos spre 0,50 cu atât este mai bine; asta denotă că sunteți un bun conducător auto.

Cum se poate obține un coeficient BONUS mai bun?

Chiar dacă aveți permisul auto de ani de zile și aveți experiență în conducerea automobilelor, dacă nu puteți să justificați asta asiguratorului francez prin documentul precizat mai sus, el vă va da din start coeficientul de BONUS 1,00 (adică sunteți la 0 ca și orice începător).
Suntem în Uniunea Europeană, deci dacă ați fost asigurat ani de zile în România puteți cere firmei de asigurări din țară să vă trimită acest justificativ. E păcat să plătiți mai mult din moment ce puteți demonstra faptul că ați mai fost asigurat.
Atestatul românesc este recunoscut în Franța tot așa cum sunt acceptate și documentele portughezilor, spaniolilor etc (atenție, a se nota faptul că vi se poate cere traducerea în limba franceză a documentului, dar depinde de persoana de la asigurări).
O altă variantă de justificare ar fi în cazul celor care conduc, aici în Franța, un autoturism de la firma la care lucrați. Puteți cere patronului d-voastră să vă facă o „attestation de vehicule du fonction”. Astfel, pe baza acestui act vă va fi calculat și acordat bonusul.

Informațiile sunt de ordin general, sper să vă fie de folos.

Care a fost firma de asigurări auto din Franța pe care ați ales-o? De ce?

Credits:

Articol: Violeta Polat – Courtier d’assurances
Chargé de Clientèle – Brodowski Assurances
Mail: vpolat@brodo.fr Tel: +33143763445

Photo: ©LaStrasbourg 2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here