Care este diferența dintre Inspection du Travail și Conseil de Prud’hommes ?

Inspection du Travail este un serviciu de control din Ministerul Muncii iar Conseil de Prud’hommes ia decizii judecătorești în soluționarea conflictelor de muncă.

Atenție! Inspection du Travail nu poate rezolva litigiile legate de contractul de muncă. În aceste cazuri trebuie să vă adresați la Conseil des Prud’hommes.

Să reluăm în detaliu

Inspection du Travail – Inspecția Muncii este un serviciu din Ministerul Muncii, o autoritate administrativă care controlează aplicarea legislației muncii și intervine în cazurile de încălcare a condițiilor de muncă. Inspection du Travail vă informează asupra drepturilor pe care le aveți, veghează asupra respectării în întreprindere a dreptului muncii (efectuând un control), formulează observații, întocmește procese-verbale …

Când putem sesiza Inspecția Muncii în Franța?

Inspecția muncii (Inspection du Travail) trebuie sesizată numai după ce am eliminat toate celelalte căi de soluționare ( serviciul de resurse umane sau sindicat). Dacă considerați că drepturile dvs ca salariat vă sunt încălcate, atunci trebuie sesizată Inspecția Muncii. Dar vă reamintesc că aceasta are doar un rol de consiliere. Numai instanța poate acorda daune interese, obligarea angajatorului la plata salariilor, plata orelor suplimentare, plata indemnizațiilor de concediere, preaviz, concedii de odihnă … etc.

Se poate sesiza anonim Inspection du Travail?

DA! se poate, dar există inconveniențe asupra faptului că nu veți fi informat cu privire la cursul verificărilor.

Conseil des Prud’hommes – Tribunalul Muncii este o jurisdicție care are ca rol soluționarea conflictelor de muncă. Numai Conseil des Prud’hommes poate lua decizii judecătorești cu privire la societatea angajatoare și acorda indemnități de preaviz, concediere, daune morale …

Când trebuie să acționăm în instanță?

Acțiunea de chemare în judecată în fața Tribunalului Muncii (Conseil des Prud’hommes) se face atunci când conflictul dintre dvs și angajator nu s-a soluționat, nici după intervenția Inspecției Muncii.

Atenție! Termenele de judecată la Conseil des Prud’hommes sunt foarte lungi (chiar și 8-10 luni) și de aceea este imperativ să se intervină din timp.

Pont: Pentru orice acțiune în justiție, aveți dreptul să cereți asistența gratuită a unui avocat.

Inspection du travail La Strasbourg

6 , Rue Gustave-Adolphe Hirn, 67085 Strasbourg

03 88 15 43 00

Horaires indicatifs

Matin : de 8h30 à 11h30

Après midi : de 13h30 à 16h30

http://inspection-du-travail.com/strasbourg/

Conseil de Prud’homme La Strasbourg

19, avenue de la Paix, 67000 Strasbourg
CS 10304
03 88 76 70 70

Horaires :

Le Lundi : de 08h00 à 12h00 de 14h00 à 17h00

Du Mardi au Vendredi : de 08h00 à 12h00 de 13h00 à 16h00

https://lannuaire.service-public.fr/prudhommes


Text: Avocat Monica Iacovici | www.iacovici.eu

Photo: Pesée de marchandises. Face B d’une amphore attique à figures noires – circa 540 – 530 BC. Metropolitan Museum of Art. Photographer: Marie-Lan Nguyen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here