În general, perioada minimă pentru a lua în chirie un apartament este de 3 ani, cu tacită reconducțiune, iar în mod obligatoriu contractul de închiriere trebuie să fie în formă scrisă.
În cazul în care nu aveți un contrat de închiriere în formă scrisă (se mai întâmplă uneori), nu înseamnă că sunteți în afara legii. Personal, vă sfătuiesc (daca vă regasiți în această situație) să păstrați orice justificativ care dovedește că locuința este rezidența dvs principală (alocații CAF, facturi sau orice fel de cec sau chitanțe care probează că ați plătit chirie pentru aceasta locuință).
Contractul de închiriere este întotdeauna însoțit de un proces-verbal de intrare, de un diagnostic tehnic stabilit de o persoană juridică , cu mențiunea suprafeței locuibile.
Atenție ! Nu semnați niciodată aceste documente daca nu sunteți de acord cu ceea ce se menționează în ele, întrucât acestea pot fi folosite împotriva dvs în caz de litigiu. Agențiile imobiliare sau proprietarii trec foarte ușor peste detalii care vi se pot reproșa mai târziu.
În calitatea dvs de locatar aveți obligația de a plăti o garanție (în genere o lună de chirie în avans), de a vă asigura locuința (incendiu, inundații, explozii sau litigii cu vecinii).
Atenție! Neplata asigurării atrage dupa sine rezilierea contractului de închiriere și expulzarea !!!
În calitatea sa de proprietar acesta se angajează să vă închirieze o locuință « decentă » și « în buna stare », să suporte reparațiile importante, să vă respecte dreptul la o viața privată.
Dacă locuința nu cuprinde decât o singura cameră, atunci în mod obligatoriu aceasta trebuie să cuprindă o bucătărie amenajată (chiuvetă, cuptor, instalație de apă caldă și rece, instalația sanitară poate fi limitată la un WC în exterior, cu condiția să fie ușor accesibil).
În privința lucrărilor care cad în sarcina dvs am să enumăr aici : întreținere uși, ferestre, pereți, sol, plafon, yale, balon de apă caldă, centrala termică, curațare instalații de încălzire, coșuri de fum printr-o persoană juridică agrementată.
De știut !! Chiar dacă locuința dvs se află într-o stare de degradare, trebuie să știți că plata chiriei ramâne OBLIGATORIE.
Dar exista două situații când puteți să NU plătiți chiria :
– o hotarâre judecătorească,
– locuința declarată insalubră printr-o decizie dată de prefect sau periculoasa dată de primar, în care se prevede în mod expres că plata chiriei este suspendată.

Avocatul Monica Iacovici explică pe scurt ce drepturi și obligații ai dacă locuiești cu chirie în Franța:

În general, perioada minimă pentru a lua în chirie un apartament este de 3 ani, cu tacită reconducțiune, iar în mod obligatoriu contractul de închiriere trebuie să fie în formă scrisă.
În cazul în care nu aveți un contrat de închiriere în formă scrisă (se mai întâmplă uneori), nu înseamnă că sunteți în afara legii. Personal, vă sfătuiesc (dacă vă regăsiți în această situație) să păstrați orice justificativ care dovedește că locuința este rezidența dvs principală, de exemplu: alocații CAF, facturi sau orice fel de cec sau chitanțe care probează că ați plătit chirie pentru această locuință).


Contractul de închiriere este întotdeauna însoțit de un proces-verbal de intrare, de un diagnostic tehnic stabilit de o persoană juridică , cu mențiunea suprafeței locuibile.

[vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”warning” icon_type=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-exclamation-triangle” animation=”animate-when-visible”]Atenție ! Nu semnați niciodată aceste documente daca nu sunteți de acord cu ceea ce se menționează în ele, întrucât acestea pot fi folosite împotriva dvs în caz de litigiu.[/vc_message][vc_custom_heading text=”Agențiile imobiliare sau proprietarii trec foarte ușor peste detalii care vi se pot reproșa mai târziu.” font_container=”tag:h5|text_align:left” use_theme_fonts=”yes” letter_spacing=””]

În calitatea dvs de locatar aveți obligația de a plăti o garanție (în genere o lună de chirie în avans), de a vă asigura locuința (incendiu, inundații, explozii sau litigii cu vecinii).

[vc_message color=”warning” message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”warning” icon_type=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-exclamation-triangle” animation=”animate-when-visible”]Atenție! Neplata asigurării atrage dupa sine rezilierea contractului de închiriere și expulzarea !!![/vc_message]

În calitatea sa de proprietar acesta se angajează să vă închirieze o locuință « decentă » și « în bună stare », să suporte reparațiile importante, să vă respecte dreptul la o viața privată.
Dacă locuința nu cuprinde decât o singură cameră, atunci în mod obligatoriu aceasta trebuie să cuprindă o bucătărie amenajată (chiuvetă, cuptor, instalație de apă caldă și rece, instalația sanitară poate fi limitată la un WC în exterior, cu condiția să fie ușor accesibil).

[vc_text_separator title=”În privința lucrărilor care cad în sarcina dvs am să enumăr aici ” i_icon_fontawesome=”fa fa-wrench” i_color=”black” i_size=”sm” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466253856772{margin-top: -5px !important;margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list][kleo_list_item icon=”0″]întreținere uși, ferestre[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]pereți, sol, plafon[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]yale
[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]balon de apă caldă[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″] centrala termică[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]curățare instalații de încălzire
[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]coșuri de fum – printr-o persoană juridică [/kleo_list_item][/kleo_list][vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”grey” icon_type=”fontawesome” css=”.vc_custom_1466253903928{margin-top: 5px !important;}”]De știut !! Chiar dacă locuința dvs se află într-o stare de degradare, trebuie să știți că plata chiriei ramâne OBLIGATORIE.[/vc_message][vc_text_separator title=”Dar exista două situații când puteți să NU plătiți chiria ” i_icon_fontawesome=”fa fa-home” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466253520549{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]dacă există în acest sens o hotărâre judecătorească[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]dacă locuința este declarată insalubră printr-o decizie dată de prefect sau de primar, în care se prevede în mod expres că plata chiriei este suspendată[/kleo_list_item][/kleo_list][vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”][kleo_list align=”left”][kleo_list_item icon=”0″]Text: Avocat Monica Iacovici | www.iacovici.eu[/kleo_list_item][kleo_list_item icon=”0″]Photo: Unripe Content[/kleo_list_item][/kleo_list]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here