Adresa Bisericii Ortodoxe Române din Strasbourg: 14 Rue Sainte-Elisabeth (capela Marie-Réparatrice). Preot Vasile Iorgulescu.
Ultima modificare: 10 noiembrie 2018
9 noiembrie 2018
În după-amiaza zilei de duminică 11 noiembrie, la ora 15:00, reprezentanții tuturor religiilor prezente la Strasbourg, însoțiți de comunitățile lor, se vor întâlni pe pasarela Rinului – binecunoscută locuitorilor din Strasbourg și Kehl – spre a marca sfârșitul Primului război mondial, care, după cum știți, s-a terminat prin armistițiul din 11 noiembrie 1918, adică exact acum 100 de ani.
Vă invit cu multă căldură și insistență să nu neglijați acest moment istoric în anul CENTENARULUI. Va fi ultima noastră acțiune în cadrul acesta, după cele care au avut loc în Cimitirele militare românești de la Soultzmatt și Haguenau.
La sfârșitul întâlnirii simbolice de pe pasarela care leagă Franța și Germania, se va citi o scurtă declarație, iar apoi toți participanții se vor întâlni în biserica St Jean Népomucène din Kehl pentru alocuțiunile primarilor din Strasbourg și Kehl, urmate de o recepție oferită de Primăria din Kehl.
Vă mulțumesc anticipat pentru participare!
Doamne ajută!
Preot V. Iorgulescu
7 noiembrie 2018
Doamne ajutà!
Và reamintesc cà mâine, 8 noiembrie, îi sàrbàtorim pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Sfânta Liturghie va începe, ca de obicei, la ora 7 dimineata.
Sàrbàtoare binecuvântatà!
Pr. V. Iorgulescu
24 octombrie 2018
Doamne ajutà!
De sàrbàtoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, se va sluji dupà programul urmàtor:
– mâine searà (joi) – Vecernia la ora 18,30, urmatà de întâlnirea tinerilor ortodocsi din Strasbourg;
– vineri 26 octombrie, la ora 7,00 – Sfânta Liturghie.
Tuturor, Sàrbàtoare binecuvântatà!
Pr. V. Iorgulescu
22 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Ceea ce nu am izbutit anul trecut vom avea anul acesta: concert de colinde cu Stefan Hruscà la Strasbourg.
Concertul, organizat cu binecuvântarea Inaltpreasfintitului Mitropolit Iosif (MOREOM), va avea loc joi 29 noiembrie a.c., la ora 19,00, în biserica Saint-Louis, situatà la 50 m distantà de biserica noastrà.
Nu am primit încà biletele de intrare la concert, le voi primi în zilele urmàtoare si và voi tine la curent. Mi s-a pàrut, însà, important sà cunoasteti de pe acum data spectacolului spre a o rezerva în agendele dumneavoastrà.
Và rog sà informati si pe cei din jur, iubitori ai colindului popular românesc, ale càror adrese nu figureazà, poate, în lista contactelor parohiale
Và doresc o sàptàmânà binecuvântatà!
Pr. V. Iorgulescu
18 octombrie 2018
Chers frères et soeurs en Christ,
je me permets de vous envoyer le programme détaillé de notre quinzaine culturelle hellénique qui se déroule à ce moment à Strasbourg.
Evénements principaux:
Divine liturgie chantée par une chorale byzantine dimanche 21.10 à 10h00 à l’église saint Thomas et présidé par Mgr Emmanuel, président de l’Assemblée de évêques orthodoxes de France.
Autres événements majeurs:
-conférences sur la démocratie d’antiquité grecque à nos jours par le philosophe Christos Yannaras à la librairie Kleber (jeudi 18.10 à 16H30, vendredi 19.10 à 16h30 ),
-spectacle de musique rebetiko à la salle solignac neudorf,vendredi 19.10 à 20h00
-spectacle de musique grecque à l’église saint pierre le jeune protestante samedi 20.10 à 20h00
-spectacles de danses traditionnelles de toute la Grèce à la Cite de la danse et de la musique dimanche 21. 10 à 18h00.
Fraternellment,
p. Christos Filiotis
Tél: 0676147751
4 octombrie 2018
Pour les besoins du tournage du téléfilm ” La forêt d’argent”, réalisé par Emmanuel Bourdieu, produit par Italique production et diffusé sur arte, nous sommes à la recherche de figurants d’origine roumaine, entre 16 et 70 ans .Certaines scènes sont censées se passer en Roumanie, et dans un souci d’authenticité, notre réalisateur souhaite avoir de vrais roumains comme figurants.
Rien de compliqué : Il s’agit simplement de faire ( pour de semblants ) des scènes de la vraie vie : passagers d’un bus, clients d’un hôtel, personnel d’un hôtel etc .
Le tournage se déroulera en Alsace entre le 21 novembre et le 12 décembre, mais bien sûr, chaque figurant ne tournera qu’un journée durant cette période .
La journée de tournage est rémunérée 83 euros brut .
Si vous êtes intéressé, envoyez nous une photo et vos coordonnées ( numéro de télphone et mail ) à l’adresse suivante :
castings.grandest@gmail.com
RESUME DE L’HISTOIRE
La forêt d’argent raconte l’ascension de David Lambert, un banquier travaillant pour la banque Européenne de développement à Strasbourg qui va, à l’aide de sa nounou roumaine, Roxana, monter un dossier de construction d’autoroute en Roumanie. Mais David ne maitrise ni le dossier administratif, ni son organisation technique. En acceptant ce travail, bien au-dessus de ses espérances professionnelles, Roxana croit à un rêve. Elle est loin d’imaginer que David a mis en route une implacable machine qui va virer au cauchemar.
…
4 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Mi se pare important, în perspectiva referendumului de sâmbàta si duminica viitoare, sà ascultàmm si emisiunea TV la care a participat purtàtorul de cuvânt al Patriarhiei Române, dl. Vasile Bànescu. O gàsiti în legàtura de mai jos.
Dumnezeu sà ne lumineze!
Pr. V. Iorgulescu
4 octombrie 2018
In ziua de duminică 30 septembrie a.c., Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române şi Alteţea Sa Principele Radu au fost primiţi de Comunitatea românilor din Strasbourg şi din nordul Alsaciei, precum şi de autorităţile civile ale oraşului Haguenau, în incinta Cimitirului militar din acest oraş, în care odihnesc un număr de 472 ostaşi români, morţi ca prizonieri de război la germani, spre sfârşitul Primului război mondial.
In ajun, Inalţii oaspeţi fuseseră primiţi la Soultzmatt, unde se află cel mai important Cimitir militar român din Franţa, într-un cadru mai amplu, iar slujba de pomenire a fost săvârşită de Inaltpreasfinţitul Mitopolit Iosif, înconjurat de un sobor de preoţi.
Ceremonia de la Haguenau a început prin slujba parastasului, săvârşită, din încredinţarea Inaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif, de preotul Vasile Iorgulescu de la Strasbourg, însoţit de preotul Bogdan Stavarachi de la Baden-Baden. A fost prezent si preotul Stelian Borza de la Timisoara. Cântarea a fost asigurată de teologii români de la Strasbourg şi de enoriaşii prezenţi. In cuvântul său, preotul Vasile Iorgulescu a mulţumit familiei regale pentru vizită, precizând că este pentru prima dată după anul 1924 – când Regele Ferdinand şi Regina Maria au inaugurat Cimitirele militare româneşti din Alsacia – că acest cimitir primeşte vizita membrilor familiei regale.
Intâlnirea a continuat cu un alt moment solemn : intonarea imnurilor naţionale român şi francez de către trompetistul Garnizoanei militare din Strasbourg, Partick Kautzmann, şi depunerea de jerbe. Au depus flori : familia regală, Consulatul General al României la Strasbourg, Ministerul Apărării Naţionale din România şi Parohia românească din Strasbourg.
Inainte de plecarea spre Primărie, unde au fost primiţi de primarul Claude Sturni, MS Margareta şi AS Principele Radu s-au întreţinut cu românii prezenţi, au apreciat prezenţa numărului mare de copii arborând, ca şi doamnele şi domnişoarele din comunitate, ţinuta tradiţională românească şi au mers printre crucile din cimitir evocând numele înscrise şi deplângând condiţiile dramatice, inumane în care şi-au sfârşit viaţa soldaţii români înmormântaţi aici.
Enoriaşii comunităţii şi-au petrecut împreună restul după-amiezii acestui sfârşit de septembrie însorit, în sala parohială locală, dând frâu liber emoţiei pe care au trăit-o în această zi unică şi reînnodând legăturile dintre ei. Intr-adevăr, cimitirele militare române din Alsacia reprezintă pentru comunităţile româneşti din această regiune locuri privilegiate de rugăciune şi regăsire în memoria înaintaşilor, dar şi prilejuri de întărire a unităţii româneşti din diaspora.
Site-ul Noblesse & royauté :
Site-ul Casei Regale
4 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Pentru cei care nu si-au consultat încà agenda din seara aceasta, nu uitati de conferinta care va avea loc la Universitate (a se vedea adresa mai jos).
Cu multumiri,
Pr. V. Iorgulescu
Chers collègues, chers amis,
Vous êtes cordialement invités à la conférence organisée par le Département d’études roumaines avec le soutien de l’équipe de recherche “Culture et Histoire dans l’Espace Roman – CHER” :
“Populisme roumain, populisme européen :
l’Europe des anti-européens”
qui aura lieu le jeudi 4 octobre, à partir de 18h30, en salle 3209, Patio 3, Campus de l’Esplanade.
Auteur d’un ouvrage consacré au populisme roumain à paraître bientôt aux éditions Humanitas de Bucarest, le conférencier, M. Robert ADAM, est docteur ès sciences politiques et collaborateur scientifique à l’Université Libre de Bruxelles. Ancien directeur de l’Institut Culturel Roumain Bruxelles, il est actuellement membre du corps diplomatique roumain.
Au plaisir de vous retrouver autour de ce sujet d’actualité,
bien cordialement,
2 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Revin în legàturà cu referendum-ul din 6 – 7 octombrie (sâmbàta si duminica viitoare), la care românii sunt chemati sà-si exprime optiunea în privinta modificàrii textului din Constitutia României pentru definirea càsàtoriei ca uniune între un bàrbat si o femeie, si cu posibilitàtile de a vota la Strasbourg.
Din încredintarea Domnului Remus MARASESCU, Consulul General gerant, và aduc la cunostintà cà, spre a evita cozile de asteptare, s-au deschis la sediul Consulatului din 41 rue Schweighaeuser – STRASBOURG nu una, ci douà sectii de votare. Accesul la prima sectie de votare se va face prin rue Schweighaeuser, iar la cea de-a doua prin boulevard Tauler.
Suntem asteptati sà votàm atât sâmbàtà, cât si duminicà între orele 7,00 – 21,00. Documentele necesare : un act de identitate românesc în curs de validitate.
In ce mà priveste, và comunic si îndemnul Bisericii noastre de a merge cu totii la vot spre a sustine familia traditionalà.
In legàturile de mai jos gàsiti toate informatiile necesare spre o bunà edificare.
Và multumesc.
Preot Vasile Iorgulescu
Apelul Adunàrii Nataionale Bisericesti din România:
Consiliul consultativ al Cultgelor din România:
Và rog sà consultati si Ghidul alegàtorului:
Localizarea Consulatului :
1 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Felul în care Comunitatea românilor din Strasbourg si împrejurimi – dar si Primària orasului Haguenau – au primit-o la Cimitirul militar de la Haguenau pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei regale române si pe Altetea Sa Principele Radu a suscitat multe reactii, pânà acum toate pozitive si de apreciere. Majoritatea cuvintelor de multumire au venit din partea unor personalitàti prezente ieri la ceremonie. Dar au început deja sà aparà si semnalàrile în presa localà sau de specialitate.
Vi le voi comunica pe màsurà ce-mi parvin.
In legàtura de mai jos, câteva imagini publicate astàzi în “Noblesse & Royauté”:
Personal, tin sà và multumesc încà o datà, tuturor, pentru prezenta de înaltà tinutà – nu numai “vestimentarà” (româneascà) – dar si plinà de emotie vizibilà, comunicatà, împàrtàsità de toatà asistentza prin prinos de rugàciune, cântare, flori. La rândul lor, copiii au fost minunati, felicitàri pàrintilor!
Fie ca memoria eroilor nostri din Alsacia sà ràmânà vesnicà, atât în împàràtia Cerului, cât si în inimile noastre si ale generatiilor viitoare, îngemànate în rugàciune la càpàtâiul îngropàrii lor!
Pr. V. Iorgulescu
1 octombrie 2018
Doamne ajutà!
Và reamintesc cà disearà, la ora 18,30, se va sàvârsi în biserica noastrà Acatistul Sfântului Acoperàmânt al Maicii Domnului.
Sàrbàtoare binecuvântatà!
Pr. V. Iorgulescu
28 septembrie 2018
Doamne ajutà
Mai multe persoane – mai ales studenti – mi-au semnalat cà nu dispun de mijloc de transport duminicà – poimâine – pentru a ne însoti la Haguenau.
Le-as fi extrem de obligat celor care dispun de locuri libere în masini sà vinà la bisericà duminicà dimineata, de unde vom pleca cu totii în jurul orei 11,00. In felul acesta, toti cei doritori pot participa la evenimenul care va avea loc în Cimitirul militar din Haguenau la ora 13.
Dacà puteti sà mà si preveniti nu mai caut alte solutii…
Cu multumiri anticipate,
Pr. V. Iorgulescu
27 septembrie 2018
Doamne ajutà!
Pentru GPS-ul dumneavoastrà, iatà adresa Cimitirului Saint-Georges de la Haguenau (în care se aflà careul românesc) :
1 route de Marienthal
67500 HAGUENAU
Pr. V. Iorgulescu
26 septembrie 2018
Doamne ajutà!
Revin asupra ceremoniei care va avea loc duminica viitoare, 30 septembrie, la ora 13, în careul românesc din Cimitirul militar de la Haguenau, în prezenta MS Margareta si a AS Principele Radu.
Suntem asteptati la cimitir cel mai târziu la ora 12,45 spre a asigura primirea înaltilor oaspeti si a personalitàtilor care-i însotesc : dl primar, oficialitàtile orasului, sup-prefecturii, asociatiile patriotice, autoritàtile consulare românesti etc. Ar fi minuant dacà doamnele si domnisoarele ar putea veni îmbràcate în iie sau în tinutà româneascà, formând un cordon pe aleea de intrare.
Vom începe slujba de pomenire la ora 13,05, dupà care va urma intonarea imnelor nationale român si francez, depunerea de jerbe de flori la crucile mari si, în sfârsit, un dialog între familia regalà si românii prezenti.
Dupà plecarea oaspetilor, al càror program este extrem de dens, enoriasii români vor putea ràmâne în incinta cimitirului, pentru praznicul îndàtinat, asa cum se procedeazà totdeauna. Am prevàzut cele necesare în màsura posibilului, iar dacà se mai aduc prinoase sau bucate simple, acestea vor fi binevenite.
Contàm pe prezenta dumneavoastrà, ca de fiecare datà – poate chiar mai mult acum, în anul centenarului, în cadrul càruia se situeazà de altfel si venirea familiei regale – si và multumim.
Nu am uitat cà ne aflàm în plinà toamnà. In caz de ploaie (meteo anuntà totusi soare, dar ràcoare), ne vom putea adàposti într-o salà apropiatà.
Dumnezeu sà binecuvinteze jertfa si rugàciunea fiecàruia!
Pr. V. Iorgulescu
Precizare importantà : dat fiind programul de la cimitirul militar, vom sluji la bisericà dupà un orar modificat, mai precis
– ora 8,00 – Utrenia
– ora 9,00 – Sfânta Liturghie
– ora 11,00 – plecarea de la bisericà spre Haguenau
19 septembrie 2018
Doamne ajutà!
In ziua de duminicà 30 septembrie, începând cu ora 13,00, se va desfàsura în careul românesc al Cimitirului militar de la Haguenau, un eveniment unic, simbolic si încàrcat de sens acum, la împlinirea unui secol de la terminarea Primului ràzboi mondial: vizita Majestàtii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, si a Altetei Sale Regale Principele Radu. Comunitatea româneascà din Strasbourg, Haguenau si în general din nordul Alsaciei este invitatà sà participe la întâlnire si la momentul de reculegere.
Din încredintarea si cu binecuvântarea Inaltpreasfintitului Mitropolit Iosif, Parohia din Strasbourg va sàvârsi slujba de pomenire din cimitir si va asigura buna desfàsurare a ceremoniei, al càrei program a fost alcàtuit în acord cu Primària orasului.
Iatà-l:
- 13h00 : accueil au carré roumain (route de Marienthal)
- 13h05 : cérémonie religieuse officiée par le père Vasile IORGULESCU
- 13h20 : dépôts de gerbes
- 13h25 : fin de la cérémonie
- 13h25 à 13h40 : temps d’échange entre Sa Majesté et les ressortissants roumains présents
- 13h45 : départ de la famille royale
Pentru ratiuni de protocol, suntem rugati sà respectàm cu strictete punctele programului si orarul prevàzut.
Este de la sine înteles cà, dupà plecarea Majestàtii sale Margareta si a Principelui Radu, românii prezenti vor putea ràmâne si pe mai departe in încinta Cimitirului, pentru a continua întâlnirea fràteascà, asa cum este datina la noi si cum am procedat si la slujbele anterioare.
O precizare : vizita familiei regale reprezintà un gest de mare sensibilitate si de respect fatà de memoria înaintasilor nostri càzuti pe pàmântul Alsaciei, dar si de proximitate fatzà de românii tràitori pe aceste meleaguri, întrucât ea nu era prevàzutà initial. Majestatea sa a acceptat însà ca, în drum spre Elvetia, unde este asteptatà în cursul dupà-amiezii de duminicà, sà facà un ocol prin Alsacia, ràspunzând astfel invitatiei de a marca printr-un gest simbolic împlinirea unui veac de la sacrificiul ostasilor români. Asa se explicà timpul limitat de care dispune. Dar vor fi momente de mare emotie si de intensitate, pentru care merità toatà recunostinta noastrà.
Ràmâne sà ne pregàtim cum se cuvine, iar aceasta o vom face la bisericà, duminica viitoare, dupà slujbà.
Dumnezeu sà binecuvinteze aceastà întâlnire si jertfa fiecàruia dintre dumneavoastrà!
Pr. V. Iorgulescu
PS
Un cuvânt special de multumire Domnului Ambasador Sabin Pop, Consulul General al României la Strasbourg, care, desi nu va fi prezent la cérémonia din 30 septembrie – întrucât îsi încheie mandatul diplomatic chiar în sàptàmâna premergàtoare vizitei – a contribuit în mod hotàrâtor la pregàtirea evenimentului.
12 septembrie 2018
Doamne ajutà!
La început de toamnà, an universitar etc., apar multe trebuinte, mai ales pentru noii veniti la Strasbourg.
Dacà cunoasteti pe cineva care întâmpinà dificultàti, il/o putem ajuta sà facà fatzà tranzitiei spre vremuri mai linistite.
Và transcriu mai jos mesajul pe care tocmai l-am primit:
Pàrinte,
Actualmente sunt în căutarea unor persoane/familii aici pe loc, în Strasbourg sau împrejurimi, care să aibă nevoie de câteva trebuincioase pe lângă casă: accesorii de bucătărie, jocuri și jucării pentru copii de toate vârstele, o plapumă, un sac de dormit etc. V-aș fi recunoscătoare dacă mi-ați putea indica pe cineva căruia/cărora să le fie de folos aceste lucruri, în prag de sezon rece.
Ràmân în asteptare,
Pr. V. Iorgulescu
7 septembrie 2018
Doamne ajutà!
Và reamintesc programul liturgic al Sàrbàtorii Nasterii Maicii Domnului:
– In seara aceasta, la ora 18,30 – Vecernia unità cu Litia
– Mâine dimineatà – la ora 9,00 – Utrenia; la ora 10,00 – Sfânta Liturghie.
Tuturor, Praznic binecuvântat!
Pr. V. Iorgulescu
8 august 2018
Doamne ajutà!
Mi-a fost semnalatà si publicarea, de càtre ziarul Dernières Nouvelles d’Alsace, a unei scurte video (dailymotion), din timpul ceremoniei care a avut loc sâmbàta trecutà în vechiul lagàr de exterminare nazist de la Struthof. O gàsiti în legàtura de mai jos.
O zi binecuvântatà!
Pr. V. Iorgulescu
6 august 2018
Dumnezeu sà o odihneascà în pace!
Pr. V. Iorgulescu
6 august 2018
Multumim tuturor celor care ne-au însotit sâmbàtà în lagàrul nazist de la Struthof pentru prima rugàciune ortodoxà care s-a sàvârsit aici dupà 72 de ani de la cumplitele evenimente din timpul celui de al Doilea ràzboi mondial. In ciuda perioadei de concedii si a càldurii caniculare, în jur de 30 de persoane s-au deplasat si s-au recules timp de câteva ore pe locul pàtimirii celor 52000 de persoane – dintre care 22000 au fost torturate, executate si arse (67 dintre aceste persoane proveneau din România), iar cenusa lor aruncatà cu alte dejectii în groapa de la extremitatea lagàrului. Acolo ne-am rugat, ne-am recules, am depus flori si am adus un pios omagiu acelor suflete chunuite. Evocarea pe care a fàcut-l dl Gérard Epp, ghidul nostru, imaginile si obiectele ràmase ca màrturie despre ororile care s-au petrecut în acel loc nu se vor sterge din spiritele noastre!
Pentru cei care nu ne-au putut însoti, alàturat un articol publicat ieri în Dernières Nouvelles d’Alsace.
Dumnezeu sà-i odihneascà în pace pe toi cei care au plàtit cu pretul vietii lupta pentru adevàr si convingerile lor, impotriva barbariei!
Pr. V. Iorgulescu
PS
Se impune o rectificare : în prima coloanà, a se citi “soulignait” în loc de “souriait” (“C’est sans doute la première fois qu’on prie pour eux ici…” soulignait Josefina Iorgulescu.
5 august 2018
Spre aducere aminte : mâine dimineatà, 6 august – Sàrbàtoarea Schimbàrii la Fatà a Domnului – Sfânta Liturghie va începe la ora 7,00 dimineata.
Praznic binecuvântat tuturor!
Pr. V. Iorgulescu
1 august 2018
In cursul lunilor trecute am avut mai multe solicitàri din partea unor tineri care doreau sà participe la ITO (Intâlnirea tinerilor ortodocsi) de la Sibiu, 6 – 9 septembrie a.c. Cum participarea la aceastà întâlnire se fàcea prin intermediul eparhiilor, am solicitat, la rândul meu, câteva locuri pentru Strasbourg. Am obtinut un singur loc!
Or, în aceastà dimineatà, am aflat cà unele eparhii nu si-au onorat toate locurile care le erau atribuite, ràmânând astfel încà deschisà posibilitatea de a accepta noi înscrieri. Numai cà trebuie sà ràspundem tot astàzi (pânà disearà).
Ii rog, asadar, pe cei interesati sà se manifeste fàrà întârziere ca sà profitàm de aceastà posibilitate nesperatà de a trimite mai multi tineri din Strasbourg la prestigioasa si atât de frumoasa întâlnire internationalà a tinerilor ortodocsi. Pentru mai multe informatii, a se consulta site-ul :
http://www.ito2018.ro/
Puteti adresa cererea de înscriere presedintei NEPSIS Franta, Maria-Cristina MILEA.
In cazul în care îmi parvin solicitàri, le voi transfera càtre Maria-Cristina.
Doamne ajutà.
Pr. V. Iorgulescu
Astàzi a început postul Adormirii Maicii Domnului, care se încheie, în mod obisnuit, în ziua pràznuirii, pe 15 august, dupà Sfânta Liturghie. Anula acesta, însà, dat fiind cà sàrbàtoarea Adormirii va càdea într-o zi de miercuri, nu vom avea decât dezlegare la peste.
Această perioadă de înfrânare amintește credincioșilor atât de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare, cât și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
Din îndemnurile PF Patriarh Daniel la început de post: „În această perioadă se citesc Paraclisele Maicii Domnului şi se fac pelerinaje la bisericile închinate Maicii Domnului. De asemenea, se intensifică rugăciunile către Maica Domnului, cerându-i ca să ne ocrotească, să ne păzească de tot răul, de toate necazurile şi în mod deosebit să ne ajute să sporim în dragostea faţă de Hristos, faţă de Biserică şi de toţi sfinţii lui Dumnezeu”.
Tutoror, post binecuvântat, cu întàrire si folos duhovnicesc!
Pr. V. Iorgulescu
31 iulie 2018
Doamne ajutà!
Và comunic mai jos programul slujbei de reculegere care va avea loc sâmbàta viitoare, 4 august, la ora 9,30, în incinta lagàrului de exterminare nazist de la Natzwiller – Struthof:
– ora 8,00 – plecarea din fatza bisericii noastre din Strasbourg (14 rue Sainte-Elisabeth). Cei care vin din alte pàrti pot merge direct la Struthof, urmând indicatiile geografice de mai jos (întâlnirea la ora 9,20 la intrarea în lagàr);
– ora 9,30 – slujbà, cuvânt de evocare si depunere de flori – Dl Ambasador Sabin POP, Consulul General al României la Strasbourg si parohia;
– ora 10,30 – vizita ghidatà a lagàrului.
Am putea reveni apoi pe ruta D130, traversând colinele Vosgilor si oprindu-ne pentru o masà frugalà la Mânàstirea Sainte-Odile (frites+salade de crudités, 10€/persoanà, rezervat, trebuie doar comunicat numàrul persoanelor).
Inapoierea la Strasbourg, în ordine dispersatà, la începutul sau în cursul dupà-amiezii.
ara, programul liturgic obisnuit, adicà Vecernia la ora 18,30.
Imperativ, pânà joi seara :
– sà transmitem responsabililor de la Struthof numàrul participantilor (nu si numele); và rog, asadar, sà mà preveniti cât mai curând cu putintà, printr-un scurt mesaj, în cazul în care doriti sà participati;
– persoanele care au locuri libere în masini sunt rugate sà mà anunte, ca sà ajutàm si pe cei care nu dispun de mijloc de transport; precizez cà întâlnirea de plecare este fixatà în fatza bisericii, sâmbàtà dimineata la ora 8,00.
Adresa lagàrului :
Route Départementale 130
67130 NATZWILLER
Itinerariul : Strasbourg – Molsheim – Schirmeck – Rothau – Le Struthof – Natzwiller
Lagàrul de la Natzwiller-Struthof, singurul construit pe pàmântul Frantei, a functionat între anii 1941-1944. Fàcea parte din lagàrele de categoria a III-a, adicà de exterminare, si era destinat “nimicirii dusmanilor politici incorigibili ai Reich-ului”. Din cele 52000 de persoane concentrate aici, au fost exterminate în jur de 22000. Lista celor originari din România numàrà 67 de nume. Pânà de curând, nu se stia nimic despre ei.
Cu multumiri.
Doamne ajutà!
Pr. V. Iorgulescu
19 iulie 2018
Câteva cuvinte despre Sfântul Ilie pentru cei care nu-l vor putea cinsti mâine prin participarea la slujbà:
Sfântul Prooroc Ilie, sărbătorit pe 20 iulie, era originar din cetatea Tesve (Israel), de unde şi numele de Tesviteanul. Deşi a trăit cu trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, el se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.
Vechiul Testament istoriseşte pe larg, în cărţile numite Regi, despre faptele lui Ilie, de unde aflăm că proorocul ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu va lepăda credinţa în zeul Baal. Şi pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani şi jumătate.
Sfântul Ilie a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Potrivit tradiţiei locului, aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai.
În peştera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfăţişat ca fiind hrănit de corbi. “Şi a zis Domnul către Ilie: «Du-te de aici, îndreaptă-te spre răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo!» Şi a plecat Ilie şi a făcut după cuvântul Domnului; s-a dus şi a şezut la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului” (III Regi, cap. 17, vers. 3 şi următoarele).
Sfinţii Părinţi spun că Moise şi Ilie au fost prezenţi la Schimbarea la Faţă de pe Tabor, pentru a li se îndeplini dorinţa de a vedea faţa lui Dumnezeu prin faţa schimbată în lumina lui Hristos. În viaţa lor pământească, ei nu au reuşit să vadă faţa lui Dumnezeu – Moise a văzut doar spatele lui Dumnezeu, pe Muntele Sinai, iar Ilie s-a retras într-o peşteră atunci când Dumnezeu a trecut în adiere de vânt.
Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Multe schituri româneşti situate în zonele muntoase poartă hramul Sfântului Ilie, care a petrecut el-însuşi multă vreme prin peşterile munţilor.
Tuturor, Sàrbàtoare binecuvântatà de Sfântul Ilie!
Iar celor care-i poartà numele, ocrotire si ajutor în viatà!
Pr. V. Iorgulescu
28 iunie 2018
Doamne ajutà!
Acest mic cuvânt de reamintire : mâine, 29 iunie, îi sàrbàtorim pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, morti ca martiri la Roma, în timpul persecutiei lui Nero – Sfântul Petru în anul 64, iar Sfântul Pavel în anul 67.
Sfânta Liturghie va începe în biserica noastrà la ora 7,00.
Càzând într-o zi de vineri, este dezlegare doar la peste; câslegiul propriu-zis nu va începe decât a doua zi, sâmbàtà 30 iunie.
Binecuvântare si ajutor în viatà celor care le poartà numele!
Praznic cu folos duhovnicesc tuturor!
Pr. V. Iorgulescu
27 iunie 2018
Doamne ajutà!
Am bucuria de a và invita la concertul pe care Ansamblul vocal “Voci Transilvane” îl va sustine în biserica noastrà în seara zilei de luni 9 iulie, la ora 18,00. Aceastà excelentà coralà din Cluj-Napoca a mai concertat la Strasbourg acum zece ani, iar cei care au avut prilejul sà o asculte atunci sunt convins cà pàstreazà, ca si mine, o frumoasà amintire.
Và rog sà và rezervati seara de 9 iulie pentru o întâlnire de suflet, pe care o sper înàltàtoare si pe deplin împàrtàsità, la acest început de perioadà estivalà.
Cu doriri de bine si ajutor de la Dumnezeu!
Pr. Vasile Iorgulescu
17 mai 2018
Hristos S-a înàltat!
Preasfintitul Episcop Marc va vizita parohia noastrà la sfârsitul acestei sàptàmâni si va prezida atât slujbele, cât si întâlnirea anualà a preotilor din Ràsàritul Frantei. Và asteptàm la slujbe si la întâlnirile cu episcopul nostru vicar, dupà urmàtorul program :
– Mâine searà – vineri 18 mai – la ora 18,30 : primirea PS Marc si slujba Acatistului. Dupà slujbà, adicà începând cu ora 19,00 – îtnâlnirea ierarhului cu credinciosii prezenti si cu tinerii Nepsis
– Sâmbàtà dimineata, între orele 8,00 – 9,30 – Sfânta Liturghie arhiereascà cu prezenta tuturor preotilor si diaconilor prezenti. Vom lua cafeaua împreunà, dupà care ierarhul si preotii se vor retrage pentru conferintà.
– Sâmbàtà seara la ora 18,30 – Vecernia
– Duminicà, programul obisnuit (Utrenia la ora 9,15, Sfânta Liturghie la ora 10,30). Preasfintitul episcop Marc va prezida toatà slujba de duminicà dimineata.
Và asteptàm cu bucurie la întâlnirile de rugàciune si de suflet prilejuite de vizita episcopului nostru vicar (vizite care, în acest cadru, au loc o datà la câtiva ani ).
In asteptare,
Doamne ajutà.
Pr. V. Iorgulescu
15 mai 2018
Hristos a înviat!
Dupà cum stiti, în joia aceasta sàrbàtorim Inàltarea Domnului. In biserica noastrà se va sluji dupà urmàtorul program:
– mâine searà (miercuri), la ora 18,30 – Vecernia unità cu Litia
– joi dimineata, la ora 7,00 – Sfânta Liturghie si rugàciunea pentru eroi.
Tuturor, Praznic binecuvântat!
Pr. V. Iorgulescu
15 mai 2018
Hristos a înviat!
Và transmit legàtura càtre site-ul Mitropoliei noastre din Paris pentru înscrierile în taberele de vacantà din tarà. Cei interesati sunt rugati sà ia legàtura cu organizatorii.
Doamne ajutà!
Pr. V. Iorgulescu
http://www.mitropolia.eu/fr/
23 aprilie 2018
Hristos a înviat!
Congresul anual al Mitropoliei noastre va avea loc anul acesta la Paris, între 10 – 12 mai. Cei interesati pot gàsi în actele anexe toate informatiile necesare : formularul de înscriere, taxele si conditiile aferente, programul Congresului etc.
Và rog sà le studiati cu atentie, merità osteneala. Nu ezitati sà ne contactati în cazul în care întâmpinati probleme.
Doamne ajutà.
Pr. V. Iorgulescu
17 aprilie 2018
Hristos a înviat!
Congresul anual al tinerilor Nepsis va avea loc la Paris, în perioada 11 – 13 mai a.c. Pentru detalii si conditiile de participare, và rog sà accesati legàtura de mai jos.
Doamne ajutà.
Pr. V; Iorgulescu
http://basilica.ro/congresul-anual-nepsis-va-avea-loc-in-mai-la-paris-program/
12 aprilie 2018
Hristos a înviat!
Vinerea din Sàptàmâna Luminatà – adicà mâine – este numità Vinerea Izvorului Tàmàduirii, în amintirea minunii care s-a petrecut în apropiere de Constantinopol, pe vremea tineretii împàratului Leon cel Mare – în jurul anului 454 – când un orb în vârstà s-a vindecat dupà ce s-a spàlat cu apà dintr-un izvor situat în adânc de pàdure, la loc de sihàstrie, ocrotit de Maica Domnului : “După ce şi-au potolit setea, Leon i-a atins cu apă ochii orbului, care şi-a recăpătat lumina. ‘Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit!’, a strigat bătrînul cu lacrimi în ochi. Copleşit de minune, Leon a căzut în genunchi şi a rostit: „Am văzut lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată… Aici este Izvorul Tămăduirii… fîntîna dătătoare de sănătate”. Bătrînul înţelept i-a prezis lui Leon că, nu după multă vreme, va ajunge împărat”.
Prima grijă a noului împărat a fost să ridice o biserică în cinstea Maicii Domnului, lîngă izvorul dătător de tămăduiri, cu apă miraculoasă. Biserica existà si astàzi.
Secolele au trecut unul după altul şi, în ciuda vitregiilor istoriei, Izvorul Tămăduirii de la Constantinopol nu a secat niciodată, aducînd celor credincioşi bucurie şi vindecare sufletească şi trupească. După Primul război mondial, Statul turc, pe teritoriul căruia se află acest binecuvîntat izvor, a reamenajat zona, transformînd-o într-o adevărată oază de odihnă şi tratament, păstrîndu-i însă numele de Izvorul Tămăduirii.
În Vinerea de după Paşte, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, este un frumos obicei la creştini să se sfinţească apa, apoi, cu aceasta se stropesc întîi casele, fîntînile, troiţele, precum şi creştinii, în amintirea evenimentului petrecut în jurul anului 454 la Constantinopol, cînd acel orb a primit, de la Maica Domnului, tămăduire si luminà.
Şi noi serbăm cu mare evlavie şi bucurie această zi, rugîndu-ne Maicii Domnului, cum zice o cîntare bisericească. „Izvor eşti cu adevărat stăpînă, al apei celei vii, că Tu speli bolile cele cumplite, Ceea ce ai izvorît pe Hristos, apa cea de mîntuire…“.
In biserica noastrà, se va sàvârsi Sfânta Liturghie la ora 7,00, dupà care va urma sfintirea apei (Aghiasma micà).
Tuturor, Praznic binecuvântat!
Pr. V. Iorgulescu
4 Aprilie 2018
PROGRAMUL SPECIAL AL SLUJBELOR
DIN SĂPTĂMÂNA MARE, DIN ZILELE SFINTELOR PAȘTI
ȘI DIN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ – 2018
Miercuri 4 aprilie
– orele 17,30 – 19,30 : pregătirea Sfintelor Paşti cu copiii – vopsim ouăle roşii şi învăţăm cântările de Inviere
– ora 18.30 : Denie, spovedanii.
Joi 5 aprilie (Joia Mare), ora 18.30 : Denia celor 12 Evanghelii relatând evenimentele care au precedat şi însoţit Răstignirea lui Iisus. După Denie, urmează Taina Mărturisirii (spovedanii).
Vineri 6 aprilie (Vinerea Mare), ora 18.30 : Denia Prohodului Domnului, urmată de Taina Mărturisirii (spovedanii)
Sâmbătă 7 aprilie (Sâmbăta Mare)
– ora 8,30 – 12,00: împărtăşirea copiilor şi Taina Mărturisirii (spovedanii)
ora 22:30: Canonul, urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Invierii Domnului (la ora 23,00), iar la sfârşit, împărtăşirea celor pregătiţi prin post şi spovedanie (dezlegare); binecuvântarea ouălor roşii şi a cozonacilor.
De reţinut :
– lumânările speciale pentru noaptea Sfintelor Paşti se pot procura numai la intrarea în biserică, înaintea începutului Slujbei Invierii (pentru a evita picăturile de ceară şi a proteja capela, nu se aduc lumânări din afară);
– “paştile” (prescură stropită cu vin şi binecuvântată) se vor împărţi la sfârşitul Sfintei Liturghii din noaptea Invierii şi la “A Doua Inviere” (în ziua de Pasti, după ora 13,30).
Duminică 8 aprilie (Invierea Domnului) :
– ora 12,30: Vecernia Sfintelor Paşti (numită în popor “A Doua Inviere”) şi agapă festivă (enoriaşii pot aduce la biserică ouă roşii şi bucate de sărbătoare – drob, brânză, cozonac etc. – care se vor depune pe mesele pregătite din timp în spaţiul amenajat şi se vor binecuvânta la sfârşitul slujbei, îngăduind astfel tuturor să ia parte la bucuria Praznicului).
Luni 9 aprilie, a doua zi de Paşti : ora 7:00 dimineaţa Sfânta Liturghie
Vineri 13 aprilie (Izvorul Tămăduirii)
– ora 7:00 dimineaţa Sfânta Liturghie şi aghiasma mică.
– ora 18:30 slujba Acatistului
Sâmbătă 14 aprilie, ora 18:30 – Vecernia
Duminică 15 aprilie (Duminica Tomii)
– ora 9:15 Utrenia ;
– ora 10:30 Sfânta Liturghie
Duminică 22 aprilie (Duminica Mironosiţelor)
– ora 9:15 Utrenia ;
– ora 10:30 Sfânta Liturghie
Luni 23 aprilie (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe)
– ora 7:00 dimineaţa Sfânta Liturghie
Incepând cu această duminică, se revine la programul liturgic normal al perioadei Panticostarului.
Tuturor, pregàtire binecuvântatà pentru Invierea Domnului!
Pr. Vasile Iorgulescu
2 aprilie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc programul liturgic al Sàptàmânii Mântuitoarelor Patimi ale Domnului:
In fiecare searà, la ora 18,30 – Denie, urmatà de spovedanii.
De retinut :
– în timpul deniei de joi seara se citesc cele 12 lecturi evanghelice care istorisesc tràdarea lui Iuda, prinderea lui Iisus, judecarea Lui de càtre Pilat, ràstignirea si punerea în mormânt;
– denia de vineri seara, numità Denia Prohodului Domnului, este precedatà de scoaterea Sfântului epitaf, pe care se depun florile aduse de credinciosi, urmând ca, în timpul procesiunii, fiecare sà se atingà de acesta în semn de cinstire, dupà cuvântul cântàrii care spune “murind cu Tine, Iisuse, vom învia împreunà cu Tine”;
– sâmbàtà dimineata, între orele 8,30 – 12,00 mà voi afla la bisericà pentru împàrtàsirea copiilor si a persoanelor în vârstà, care nu vor putea lua parte la Sfânta Liturghie din noaptea Invierii.
– sâmbàtà seara, la ora 22,00 începem Canonul Invierii, urmat de Sfânta Liturghie. La ora 23,00 : “Veniti de luati Lumina!”
Tuturor, o sàptàmânà binecuvântatà de pregàtire duhovniceascà!”
Pr. V. Iorgulescu
PROGRAMUL LITURGIC AL POSTULUI MARE
Slujbele obişnuite ale fiecărei săptămâni
In fiecare vineri – la ora 18,30 : slujba Acatistului
In fiecare sâmbătă – la ora 18,30 : slujba Vecerniei, spovedanii
In fiecare duminică – la ora 9,15 : slujba Utreniei
– la ora 10,30 : Sfânta Liturghie, pomeniri
Slujbe speciale
Vineri 2 martie, ora 18,30 : Sfântul Maslu (în biserica noastră parohială)
Miercuri 7 martie, ora 12,15 : Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite (în biserica noastră parohială)
Miercuri 14 martie, ora 19,30 : Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite (în
capela de la nr. 6 rue du Coq – împreună cu p. Daniel Escleine)
Vineri 16 martie, ora 18,30 : Sfântul Maslu (în biserica noastră parohială)
Miercuri 21 martie, ora 18,30 : Denia Canonului cel Mare (în biserica noastră parohială)
Joi 22 martie, ora 18,00 : Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite (în capela geacă, rue de la Manufacture des Tabacs – împreună cu p. Christos Filiotis si p. Daniel Escleine)
Vineri 23 martie, ora 18,30 : Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu ((în biserica noastră parohială).
Miercuri 28 martie, ora 12,30 : Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite (în biserica noastră parohială)
Vineri 30 martie, ora 19,00 : Sfântul Maslu (în biserica francofonă, 6 rue du Coq).
Programul special al Săptămânii Patimilor
Luni 2 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii
Marţi 3 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii
Miercuri 4 aprilie, ora 18,30 : Denie, urmată de spovedanii
Joi 5 aprilie, ora 18,30 : Denia celor 12 Evanghelii, urmată de spovedanii
Vineri 6 aprilie, ora 18,30 : Denia Prohodului, urmată de spovedanii
Sâmbătă 7 aprilie – Sâmbăta Mare – orele 9,00 – 11,30 : împărtăşirea
copiilor şi a persoanelor vârstnice.
Notă : programul Sfintelor Paşti va fi publicat ulterior.
Pr. Vasile Iorgulescu
“Doamne ajutà!
Và reamintesc programul liturgic si duhovnicesc al acestei sàptàmâni:
– Mâine, miercuri 28 martie, la ora 12,15 – Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfintite, în biserica noastrà parohialà
– Tot mâine, miercuri 28 martie – între orele 19,30 – 21,00 – prima searà de Convorbiri duhovnicesti, destinatà tuturor celor care doresc sà aprofundeze adevàrul de credintà, sà punà întrebàri, sà împàrtàseascà cu ceilalti reflectiile lor, càutàrile, experientele de viatà etc. Tema serii, sugeratà de grupul Nepsis, va fi : “Cum postim?”. Convorbirile sau dialogurile duhovnicesti reprezintà o initiativà a grupului de tineri Nepsis, sunt destinate tuturor credinciosilor, si vor avea loc pe viitor în biserica noastrà o datà pe lunà, în ultima zi de miercuri a lunii, imediat dupà terminarea cursului de românà si catehzezà cu copiii.
– Vineri 30 martie, la ora 19,00 – Sfântul Maslu, la biserica pàrintelui Daniel Escleine (6 rue du Coq, în cartierul Petite France).
Tuturor, o searà binecuvântatà!”
Pr. V. Iorgulescu
20 martie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc programul liturgic al acestei sàptàmâni :
– Mâine, miercuri 22 martie, la ora 18,30 – Denia Canonului cel mare al Sfântului Andrei Criteanul, în biserica noastrà parohialà;
– Joi, 23 martie, la ora 18,00 : Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfintite, în capela greacà (rue de la Manufacture des Tabacs), împreunà cu celalalte parohii ortodoxe din oras;
– Vineri 24 martie, la ora 18,30 : Denia Acatistului Bunei Vestiri, în biserica noastrà parohialà.
Programul sfârsitului de sàptàmânà ràmâne neschimbat (a nu uita cà duminicà, 25 martie, este Praznicul Bunei Vestiri). Si douà precizàri, spre amintire : une legatà de rânduirlile postului – adicà dezlegare la peste – cealaltà privind rânduielile “lumesti” – se trece la ora de varà (ora 1 devine ora 2).
Dumnezeu sà ne însoteascà pe toti pe drumul nevointelor duhovnicesti!”
Pr. V. iorgulescu
16 martie 2018
“Doamne ajutà!
Am primit vestea cà se aflà la Strasbourg, pentru o interventie la Consiliul Europei, dl Constantin ZORBAS, directorul general al Academiei Ortodoxe din Creta, mai precis al Institutei care a gàzduit Sfântul si Marele Sinod Panortodox din luna iunie 2016. Intr-adevàr, dupà cum stiti, acest eveniment cu implicatii istorice în viata Bisericii a stârnit multe discutii si a fàcut obiectul multor dezbateri la nivel global, regional si local. Cei mai multi i-au înteles semnificatia si necesitatea si au salutat organizarea Sinodului ca pe un eveniment profetic; altii au pàstrat, însà, reserve, i-au contestat hotàrârile si chiar, în unele cazuri, s-au distantat de Bisericile participante.
Cum este el perceput astàzi, la doi ani ditantà? Reculul timpului ne-a fàcut mai lucizi, textele Sinodului au fost acceptate cu seninàtate de toate Bisericile, fenomenul binecunoscut al receptàrii lui se aflà la început, este în curs sau se lasà încà asteptat?
Constient de privilegiul ce se iveste, acela de a ne putea întretine cu o personalitate de anvergura Domnului Constantin ZORBAS, mi-am îngàduit sà-l invit mâine searà la bisericà, unde va participa cu noi la Vecerie, urmând a ne adresa dupà aceea un mic cuvânt de introducere si a ràspunde la toate întrebàrile pe care credinciosii ortodocsi din aceastà Capitalà a Europei ar dori sà i le punà.
Và astept, asadar, sà participati la o întâlnire pe cât de interesantà pe atât de “simplà” si, mai ales, sà pregàtiti întrebàrile la care ati dori sà primiti ràspuns de la dl Zorbas (eventual : detalii despre organizarea Sinodului, implicatiile tinerii lui în Creta si nu în altà parte, experienta sa personalà ca tràitor din exterior si din interior al unui eveniment unic, contactul cu persnalitàtile bisericesti participante, aspecte insolite etc.). Precizez cà dl Zorbas este un desàvârsit francofon, nu are nevoie de interpret si ràspunde la întrebàri direct.
In asteptarea acestei seri de rugàciune, de cunoastere si de suflet, và multumesc pentru interesul pe care-l manifestati de fiecare datà fatà de viata parohiei si và asigur de cea mai deplinà comuniune întru cele sfinte.
Doamne ajutà.”
Pr. V. Iorgulescu
15 martie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc cà mâine searà, vineri 16 martie, începând cu ora 18,30, se va sàvârsi Sfântul Maslu în biserica noastrà (14 rue Ste Elisabeth).
Tuturor, sànàtate si ajutor de la Dumnezeu!”
Pr. V. Iorgulescu
7 martie 2018
“Doamne ajutà!
Acest mic cuvânt de comuniune si multumire dupà Sfânta Liturghie “a Darurilor” de astàzi, la care, în ciuda obligatiilor profesionale si familiale ale fiecàruia si a momentului zilei nu prea favorabil (în pauza de prânz), ne-am bucurat de o participare numeroasà si reculeasà. Multumiri celor care au adus si bucate de post, sà le fie masa binecuvântatà! Intr-adevàr, cum multi au ajunat spre a se putea împàrtàsi – sau pur si simplu ca sà participe cum se cuvine la acest moment de sfintenie – mica gustare de la sfârsit a fost atât de binevenità.
Urmàtoarea Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul (adicà a Darurilor mai înainte sfintite) va avea loc miercurea viitoare, la ora 19,15, în biserica p. Daniel (6 rue du Coq). Voi reveni cu detalii.
Slavà lui Dumnezeu pentru toate!”
Pr. V. Iorgulescu
6 martie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc cà mâine, miercuri 7 martie, începând cu ora 12,15 (asadar, în pauza de prânz), se va sàvârsi în biserica noastrà, pentru prima datà în acest Post al Pàresimilor, Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfintite.
Credinciosii care doresc sà se împàrtàseascà se vor pregàti ca de obicei, cu post, iar în ziua slujbei cu ajunare pânà dupà Sfânta Liturghie.
Dumnezeu sà binecuvinteze jerfelnicia si efortul fiecàruia!
Pr. V. Iorgulescu
27 februarie 2018
“Doamne ajutà.
Và comunic, în documentul anexat, programul liturgic special al Postului Mare.
Nu uitati : în aceastà vineri, la ora 18,30, se va sàvârsi Sfântul Maslu în biserica noastrà parohialà.
Dumnezeu sà ne însoteascà pe calea virtutilor si a înfrânàrii!”
Pr. V. iorgulescu
A se vedea programul si pe site-ul parohiei :
http://www.biserica- strasbourg.fr/
25 februarie 2018
“Doamne ajutà!
Dumnezeu sà binecuvinteze eforturile tuturor celor care au fost alàturi de noi nu numai zilele trecute, pe durata pregàtirilor, dar si astàzi, în timpul desfàsuràrii concrete, dupà rânduialà, a Duminicii Ortodoxiei : enoriasii prezenti si solidari, corala cu armoniile ei rumanofone si francofone, copiii purtàtori de lumini si icoane (unii si-au amânat plecarea în vacantà spre a fi prezenti la aceastà slujbà!) – si nu în ultimul rând, gospodinele cu jertfelnicia si hàrnicia lor fàrà pereche. Le suntem recunoscàtori!
Au fost reprezentate toate parohiile ortodoxe din oras, iar la sfârsit a avut loc procesiunea de cinstire a icoanelor, în amintirea primei Duminici a Ortodoxiei, cea din 11 martie 843, când a fost restabilit cultul icoanelor si a luat sfârsit trista perioada cunoscutà în istorie sub denumirea de “iconoclasm” (literal: distrugerea icoanelor).
Intâlnirea fràteascà s-a prelungit în jurul bucatelor de post, delicioase si atât de frumos prezentate.
Dumnezeu sà ràsplàteascà fiecàruia prin darul Sàu cel nepieritor!”
Pr. V. Iorgulescu
24 februarie 2018
“Doamne ajutà!
Mâine, de Duminica Ortodoxiei, ca în fiecare an, toate parohiile ortodoxe din Strasbourg, în frunte cu preotii lor, se vor întâlni în biserica noastrà pentru a sluji împreunà. Se va sluji dupà programul obisnuit al duminicilor, mai precis : Utrenia la ora 9,00, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la ora 10,30 – iar la sfârsit, procesiunea de cinstire a icoanelor. Si tot ca în fiecare an, întâlnirea fràteascà se va fi urmatà de o agapà, din bucarele de post aduse de enoriasi.
Rugàm copiii prezenti sà se apropie de doamna preoteasà pe la ora 11,45 pentru a participa la procesiunea de cinstire a icoanelor. Nu este nevoie de o pregàtire specialà – si nici sà se îmmbace neapàrat în costum national – ci doar sà fie prezenti (cei care au participat la cursul de catehezà de sàptàmâna trecutà stiu mai bine despre ce este vorba, ceilalti se vor integra rapid în grup).
Và dorim tuturor o duminicà binecuvântatà!”
Pr. V. Iorgulescu
16 februarie 2018
“Doamne ajutà!
Lunea viitoare, 18 februarie, intràm în Marele Post al Pàresimilor, perioadà de pocàintà si de intensà pregàtire duhovniceascà.
Iatà programul slujbelor care vor avea loc în biserica noastrà în aceastà primà sàptàmânà a Postului Mare :
– luni, marti, miercuri si joi seara, la ora 18,30 : cele patru pàrti ale Canonului cel Mare al Sfântul Andrei Criteanul;
– vineri seara, la ora 18,30 – slujba Acatistului si spovedanii;
– sâmbàtà seara, la ora 18,30 – Vecernia, urmatà de spovedanii.
Programul pentru restul Pàresimilor va fi stabilil si comunicat ulterior.
Sfârsit de sàptàmânà binecuvântat!”
Pr. V. Iorgulescu
Notà:
Dupà cum stiti, astàzi si mâine (vineri si sâmbàtà) voi fi absent din parohie, întrucât are loc la Paris Adunarea generalà anualà a Protopopiatului, la care am obligatia sà particip. Voi reveni pentru slujba de duminicà, se întelege, al càrei program ràmâne neschimbat.
29 ianuarie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc slujbele acestei sàptàmâni, cu Sfânta Liturghie la ora 7,00 dimineata:
– Mâine, marti 30 ianuarie – Sfintii Trei Ierarhi;
– Vineri 2 februarie – Intâmpinarea Domnului.
Si nu uitati : aflându-ne în perioada de început a Triodului, zilele de miercuri si vineri ale sàptàmânii sunt de harti.
Và doresc o sàptàmânà binecuvântatà!”
Pr/ V. Iorgulescu
20 ianuarie 2018
“Doamne ajutà!
Và reamintesc cà Vecernia din aceastà searà, sâmbàtà 20 ianuarie, se va tine nu în biserica noastrà, ci la capela greacà din Strasbourg – 1 rue de la Manufacture des Tabacs – la ora obisnuità, 18,30.
Hotàrârea de a sluji împreunà în seara aceasta la capela greacà marcheazà începutul festivitàtilor legate de cea de-a 50-a aniversare a fondàrii parohiei grecesti din Strasbourg (1968). La Vecernie va fi prezent si ieromonahul Teofil Kislas de la Muntele Athos.
Luni seara, 22 ianuarie, va avea loc o conferintà despre Muntele Athos la Centrul Mounier din Strasbourg – 41 rue de l’Université – în prezenta IPS Mitropolit Emanuel (18h00 – 20h00). Alàturat, programul conferintei.
Mâine, duminicà 21 ianuarie, programul slujirii în biserica noastrà va fi cel obisnuit : ora 9,15 – Utrenia, ora 10,30 – Sfânta Liturghie.
Tuturor, un sfârsit de sàpmtàmânà binecuvântat!”
Pr. V. Iorgulescu
19 ianuarie 2018
“Doamne ajutà!
Miercurea trecutà, doi jurnalisti de la Agerpres, prezenti la Strasbourg pentru a participa la sesiunea Parlamentului European, au dorit sà viziteze si biserica noastrà. Intâmplarea a fàcut ca vizita lor sà coincidà cu orele de catehezà si românà ale Scolii parohiale. La înapoierea în România au publicat reportajul din legàtura de mai jos. Vi-l trimit spre cunostintà.
O searà binecuvântatà!”
Pr. V. iorgulescu
4 ianuarie 2018
“La multi ani!
Urmàtoarele trei zile reprezintà trepte importante pe scara urcusului nostru duhovnicesc. Vom încerca sà le cinstim si noi cât mai cuviincios, prin post si slujbà, dupà cum urmeazà :
Mâine, vineri 5 ianuarie, ajunul Bobotezei – post negru –
* Ora 18,30 – Vecernia, urmatà de Molitfele Sfântului Vasile cel Mare si Sfintirea cea mare a apei (Aghiasma mare);
* Sâmbàtà 6 ianuarie, praznicul Botezului Domnului (Boboteaza), toate parohiile ortodoxe din Strasbourg vor sluji împreunà în biserica Saint-Paul (1 place Eisenhower, lângà Palatul Universitàtii) dupà urmàtorul program : ora 9,15 – Utrenia; ora 10,30 – Sfânta Liturghie; ora 12,00 – Sfintirea Apei (Aghiasma mare) si a apelor râului Ill; seara, la ora 18,30 – Vecernia în biserica noastrà parohialà;
* Duminicà 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezàtorul, ocrotitorul comunitàtii noastre – program duminical obisnuit, în biserica noastrà parohialà.
Và doresc un sfârsit de sàptàmânà binecuvântat!
Doamne ajutà.”
Pr. V. Iorgulescu
Note:
1. Aghiasma mare se poate lua fie sâmbàtà de la biserica St Paul (dificl de apreciat cantitatea!), fie, mai ales, de la biserica noastrà, unde vom prevedea o cantitate suficientà atât pentru ziua de sfintire, cât si pentru zilele si sàptàmânile urmàtoare;
2. Incepând cu ziua de luni 8 ianuarie, sunt disponibil aproape în fiecare searà, dupà programul de lucru – deci începând cu ora 18,00 – pentru sfintirea caselor. Mà puteti contacta prin mail sau prin telefon (06 18 17 36 18).
3 Tot de la biserica noastrà parohialà, la sfârsitul fiecàrei slujbe, se pot procura si calendarele bisericesti pe anul 2018 (trei tipuri : coalà, carnet si spiralà)
30 decembrie 2017
“Doamne ajutà!
Và reamintesc mai jos programul slujbelor de la sfârsitul acestui an si începutul anului urmàtor:
– Mâine, duminicà 31 decembrie
dimineata
* Ora 9,15 * Utrenia
* ora 10,30 – Sfânta Liturghie
seara
* ora 23,30 – slujba specialà a trecerii în anul 2018
– Luni 1 ianuarie 2018 – Tàierea împrejur a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare
* ora 10,00 – Utrenia
* ora 11,00 – Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Marte, Te-Deum
– Vineri 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei (post negru)
* la ora 18,30 – Vecernia, urmatà de Molitfele Sfântului Vasile cel Mare
– Sâmbàtà 6 ianuarie – Botezul Domnului, Boboteaza – toate parohiile ortodoxe din Strasbourg slujesc împreunà în biserica St Paul de lângà Palatul Universitàtii – 1 place du Général Eisenhower
* ora 9,15 – Utrenia
* ora 10,30 – Sfânta Liturghie, urmatà de sfintirea apei – Aghiasma cea Mare
– Duminicà 7 ianuarie – Soborul Sântului Ioan Botezàtorul, ocrotitorul obstii noastre
* programul normal al duminicilor, în biserica parohialà.
Multumim lui Dumnezeu pentru tot binele pe care ni l-a hàràzit în anul pe care-l încheiem!”
Pr. V. Iorgulescu