Bursa socială CROUS pentru studenţi

Dacă vei fi locuit deja în Franţa în mod continuu timp de mai mult de un an până la 1 septembrie a anului în care vrei să începi să faci studii universitare aici, ai sub 28 de ani* la aceeaşi dată şi familia ta nu are resurse foarte mari, ai dreptul la o bursă socială oferită de CROUS (Centre Régional des Œuvres Universitaires et Scolaires).

Bursa cuprinde mai multe aspecte:
  • nu va mai trebui să plăteşti taxele de înscriere la facultate;
  • nu va mai trebui să plăteşti asigurarea medicală obligatorie pentru studenţi;
  • vei primi o sumă de bani cuprinsă între 1009 şi 5551 euro/an împărţită în zece rate;
  • vei avea prioritate la obţinerea unei camere la cămin.

LaStrasbourg, nu trebuie nici să plăteşti înscrierea care îţi dă acces la numeroase cursuri sportive la facultate şi vei primi gratuit la Carte culture, un card cu care poţi intra gratis în toate muzeele din Strasbourg şi nu numai şi cu care plăteşti doar 5 sau 6 euro pentru biletele de cinema (doar în anumite zile la unele cinematografe), teatru, operă şi pentru intrarea la unele concerte şi spectacole. În plus, în funcţie de eşalonul care îţi va fi atribuit, LaStrasbourg poţi beneficia de reduceri între 50 şi 90% pentru transportul în comun.

Procedura este aceeaşi ca şi pentru a cere cămin, şi anume ai de completat un dosar numit DSE (Dossier Social Étudiant) pe pagina https://idp.messervices.etudiant.gouv.fr/idp/Authn/UserPassword de pe 15 ianuarie până pe 31 mai ale anului universitar precedent obţinerii bursei. După completarea online a dosarului, vei primi o versiune a lui pe email. Va trebui să o imprimi, să o completezi dacă este cazul, să o semnezi şi să o trimiţi împreună cu documentele cerute şi cu taxa de dosar de 7 euro – dacă nu ai platit-o online – prin poştă la adresa menţionată, care se schimbă de la an la an. Vei fi contactat pe email şi eventual prin poştă.

Atenţie: NU o depune personal la CROUS-ul din Strasbourg, căci nu acolo trebuie.

Condiţia legată de prezenţa ta în Franţa pentru cel puţin un an înainte de începerea studiilor aici nu este obligatorie dacă cel puţin unul dintre părinţii tăi a lucrat legal în această ţară (în unele surse scrie că trebuie să fi lucrat aici cu doi ani înainte de începutul anului universitar pentru care ceri bursa) sau, eventual, dacă ai pur şi simplu rude apropiate în Franţa. Ideea este să poţi demonstra, în scrisoarea de motivaţie care îţi va fi cerută, că eşti deja oarecum integrat în societatea franceză.

Mai multe detalii legate de vârstă: trebuie să ai mai puţin de 28 de ani când ceri bursa pentru prima oară. După 28 de ani, nu ai dreptul să îţi întrerupi studiile pentru a putea continua să primeşti bursa. Dacă cumva ai copii, limita de vârstă creşte cu un an pentru fiecare copil. Nu există limită de vârstă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Dacă aplici pentru bursă chiar după liceu, trebuie să prezinţi diploma de bac. Dacă ai efectuat deja o parte din studiile universitare, îţi va fi cerută în schimb foaia matricolă din ultimul an de studii (sau ultima pe care o ai).

Legat de resurse, trebuie să prezinţi veniturile părinţilor tăi din antepenultimul an înainte de cel în care îţi vor începe studiile cu bursă. Mai exact, dacă vrei să începi în septembrie 2017, e nevoie de documentele din 2015. Pentru cei cu părinţi în România sau în alte ţări, de obicei trebuie să dai documente (traduse în franceză) întocmite de angajatorii acestora sau avizul lor de impozitare, însă, dacă aceştia nu lucrează, poţi da alte acte (documente cu suma percepută ca şomaj, declaraţii pe proprie răspundere cum că nu au venituri proprii etc.). Pentru cei care sunt cu părinţii în Franţa, este nevoie doar de avizul de impozitare. Dacă părinţii tăi sunt separaţi şi eşti în custodia unui singur părinte, vor fi luate în considerare în principiu doar veniturile părintelui care te are în custodie, dacă celalalt este obligat prin justiţie să îţi dea pensie alimentară sau dacă custodele poate demonstra că te creşte singur (că este parent isolé). Uneori se vor lua în considerare doar veniturile părintelui care îţi dă pensia alimentară. Dacă părintele-custode se recăsătoreşte, vor fi luate în considerare de obicei veniturile noului cuplu. Francezii consideră că părinţii sunt responsabili pentru tine din punct de vedere economic până când eşti complet independent financiar, deci trebuie să declari veniturile lor pentru bursa socială CROUS indiferent de ce vârstă ai. Excepţiile sunt dacă eşti căsătorit sau ai realizat un pact civil de solidaritate (Pacs) şi îţi declari veniturile cu partenerul tău (şi acolo sunt condiţii minime de venit) sau dacă ai copii şi nu mai depinzi de părinţii tăi din punct de vedere fiscal (dacă aceştia nu declară la impozite că te întreţin). Dacă veniturile familiei tale au scăzut simţitor în ultimii doi ani din diferite motive sau dacă ţi s-a schimbat constituţia familiei (de exemplu prin recăsătorirea unuia dintre părinţi), ar putea să-ţi fie luate în considerare venituri mai recente.

Bursa îţi va fi calculată în funcţie de doi factori, şi anume distanţa faţă de domiciliul familial şi dacă mai ai fraţi întreţinuţi de părinţi (primeşti un număr dublu de puncte pentru fiecare frate care este student în anul când ceri bursa sau eventual în cel în care o primeşti). Poţi face o simulare pe pagina https://simulateur.lescrous.fr/.

Ai dreptul la o bursă CROUS de maxim şapte ori (dintre care maxim cinci pentru licenţă). Asta înseamnă că ai dreptul să rămâi repetent de maxim două ori la licenţă; totuşi, trebuie să câştigi un anumit număr de credite şi eşti obligat să te prezinţi la toate examenele şi, teoretic, la toate cursurile. Pentru master(e), ai dreptul la bursă de maxim trei ori, chiar dacă nu ai făcut licenţa în Franţa Francen trei ori, chiar dacbursa ve, porei s ssau nu ai rămas repetent în timpul licenţei. Poţi avea bursa pentru acelaşi masterat (dacă repeţi un an) sau pentru un al doilea dacă ţi-ai schimbat planurile de carieră. Dacă nu te prezinţi la examene întru-un anumit semestru sau nu îţi faci internship-ul obligatoriu, va trebui să rambursezi bursa pe semestrul respectiv sau pe anumite luni.

Prima plată a bursei este de obicei în a doua jumătate a lunii septembrie, însă aceasta poate să îţi intre în cont cu o întârziere chiar de câteva luni (cunosc pe cineva care şi-a primit primele cinci rate deodată doar în ianuarie), deci nu te baza doar pe ea pentru cheltuieli.
Dacă eşti un student sub 35 de ani care nu locuieşte cu părinţii şi are venituri (minim trei salarii minime franţuzeşti nete în total pe an) pe care şi le declară separat de aceştia sau dacă eşti în „ruptură familială” (o asistentă socială sau un judecator trebuie să determine că nu mai au absolut nicio legătură cu familia ta), există l’allocation annuelle. LaStrasbourg, se pare că aceste ajutoare sunt disponibile şi pentru studenţii care intră în una dintre categoriile de mai sus şi au cel mai mic eşalon de bursă (adică primesc 1009 euro/an), dar este posibil ca acest aspect să depindă de asistenta socială cu care vorbeşti. Acelaşi ajutor se aplică şi pentru studenţii care îşi reîncep studiile după 28 şi înainte de 35 de ani. Alt ajutor este l’allocation spécifique ponctuelle, disponibil pentru studenţii de mai puţin de 35 de ani şi cumulabil cu bursa standard. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, trebuie să te întâlneşti cu asistenta socială a facultăţii tale, deci în general le poţi cere doar după începutul anului şcolar.

Mult succes şi răbdare pentru întocmirea dosarului, şi nu uita să mulţumeşti plătitorilor de impozite din Franţa pentru că îţi permit să mergi la facultate pe gratis în ţara în care trăiesc.

*Pentru alt ajutor asemănător pentru persoane care au peste 28 şi sub 35 de ani şi care au anumite venituri, vezi penultimul paragraf.

Dacă mai ai nelămuriri:
– poţi contacta CROUS-ul din oraşul unde vrei să mergi la facultate
– vorbește cu asistenta socială a facultăţii unde eşti deja înscris (dacă e cazul)
– întreabă-ne pe noi în comment-uri
[vc_text_separator title=”Credits” i_icon_fontawesome=”fa fa-copyright” i_color=”black” title_align=”separator_align_left” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1466255638550{margin-bottom: -5px !important;}”]Text: Raluca Oprinca

Photo: “L’aula du Palais U” By Jonathan Martz – Own work, CC BY-SA 3.0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here