UPDATE 13 august 2017

Din 28 august 2017, curierii-bicicliști de la Deliveroo vor fi plătiți doar cu 5€ pe cursă față de cât câștigă acum: 7,50€ / oră plus între 2€ – 4€ pe cursă. Această schimbare va afecta 8% din cei 7 500 de curieri pe care Deliveroo îi are în Franța, spun cei din conducerea companiei dar bicicliștii au declarat că vor face grevă.


Variantă de job temporar, posibil interesantă pentru studenți: ”pizza guy” pe bicicletă.

Pun între ghilimele ”pizza guy” pentru că jobul nu se limitează la a lucra doar cu o pizzerie ci cu o gamă variată de restaurante și fast-food uri care primesc comenzi cu livrare la domiciliu. Sistemul de livrare este dirijat de o firmă administratoare care stabilește ”colaborări cu parteneri-bikeri” care sunt dirijați și supravegheați prin intermediul unei aplicații instalate pe smartphone.

Un job sportiv, în aer liber, cu un câștig de 7,50 € / oră, indiferent de numărul de comenzi, dar riscant deoarece nu asigură drepturile unui angajat prin contract de muncă tradițional.

Jobul are avantaje și dezavantaje:

  • îți poți alege intervalul orar în care lucrezi (11h30 – 14h30, 12h – 13h30, 14h30 – 18h45, 19h – 21h30, 18h45 – 22h45), dar e vorba de minim trei zile pe săptămână (dintre care și zile de weekend)
  • trebuie să ai un smartphone conectat la net – comenzile se afișează într-o aplicație în care se înregistrează timpul în care ai ajuns la restaurant și timpul în care livrezi comanda precum și dacă produsele livrate au fost ok din punct de vedere al transportului
  • e necesară o bicicletă în bună stare de funcționare
  • exista o uniformă și un rucsac special pentru livrarea comenzilor – obligatorii, dar furnizate contra unei garanții de firma care administrează livrările
  • sunt bonusuri pentru lucru pe timp cu intemperii și pentru zilele de weekend
  • cel mai important lucru: statutul nu este de angajat (care ar implica drepturile din codul muncii) ci de auto-entrepreneur care are un contract de parteneriat cu firma administratoare. Adică nu beneficiați de ajutor de șomaj, pensie, sécurité sociale și alte cotizații pe care angajatorii le plătesc pentru angajați. Mai trebuie de asemenea plătit impozitul pe venit, care poate varia între 6-28%, în funcție de ‘cifra de afaceri’ atinsă.

Cei intervievați spun că facturează în jur de 300 – 500 € , la două săptămâni, dar că ar putea să câștige și mai mult dacă și-ar mări numărul de ore muncite.

Pentru mai multe detalii, citiți articolul original: http://www.rue89strasbourg.com/comment-les-coursiers-a-velo-gagnent-leur-vie de Lizzie Lambert

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here