[vigneta auto strasbourg][vigneta auto franta][vignette Crit’Air]

Pentru ce tip de vehicul vigneta auto Franța va fi obligatorie* La Strasbourg și pe ce teritoriu ?

După cum probabil ați citit în presă sau ați văzut afișat pe panourile de pe autostrăzile de La Strasbourg ”commandez votre vignette crit’air”, se apropie data la care aceasta va intra în vigoare: 1 noiembrie. Vigneta devine obligatorie pentru toate vehiculele (moto, auto, camioane) în momentul în care începe o perioadă temporară de ”circulație diferențiată” pe durata căreia o parte din vehicule nu vor avea dreptul să circule în Strasbourg și împrejurimi.

*Teoretic, dacă administrația locală nu instituie nici o perioadă de ”circulație diferențiată”, vigneta nu este obligatorie, însă de la comandarea ei online și până la primirea în poștă există un interval de timp în care dacă se restricționează circulația și totuși vă deplasați cu vehiculul, trebuie să prezentați factura primită în mail, altfel riscați o amendă (detalii mai jos).

Zona din jurul orașului Strasbourg unde vigneta va fi obligatorie în cazul unei eventuale perioade de ”circulație diferențiată” o puteți vedea pe harta publicată aici.

Care este rolul vignetei și cine va fi restricționat ?

Deja obligatorie la Paris și Lille, vigneta are rolul de a marca tipul de vehicul în funcție de poluarea pe care o produce. Rolul ei este de a restricționa circulația vehiculelor care afișează vigneta cu numerele 4 sau 5, începând cu cea de a 3 a zi de când e declanșată o perioadă de poluare excesivă (alerte de pic de pollution) și până la sfârșitul acesteia.

Se pare că aceste vehicule ar reprezenta 14% din circulația zonei Strasbourg dar care ar fi responsabile de 30% din poluarea atmosferică.

Cât costă vigneta auto Franța și cum poate fi comandată online ?

Vigneta costă 3,70€ + poșta = 4,18€ pentru vehiculele înmatriculate în Franța, 4,80€ în restul UE și 5€ în țările din afara UE. Atenție – plicul cu vigneta va fi expediat pe adresa care apare pe certificatul de înmatriculare.

Comanda vignetei online se face aici: https://www.certificat-air.gouv.fr. Odată primită în poștă, vigneta se lipește la vedere, pe partea din dreapta-jos a parbrizului. Mai multe explicații despre cum se comandă online și cum se aplică vigneta pe vehiculele cu sau fără parbriz, în clipul de mai jos:

În cât timp se primește vigneta și ce justificativ putem prezenta între timp în caz de control ?

Imediat după ce s-a făcut comanda și plata online pentru vigneta auto (sau moto) se primește un mail cu confirmarea plății iar a doua zi un mail cu factura aferentă (fișier PDF) în care este marcată categoria de poluare a autovehiculului nostru. Această factură atestă că am comandat vigneta și că avem dreptul să circulăm (dacă categoria autovehicului ne-o permite) în cazul unui control pe perioada unei eventuale „circulații diferențiate”.

Scrisoarea care conține foaia de pe care se dezlipește vigneta ajunge cam într-o săptămână dacă autovehiculul este înmatriculat în Franța sau în trei săptămâni dacă vehiculul este înmatriculat în România (la adresa din România care apare pe talon).

Cum se face clasificarea vehiculelor și cum putem afla în ce categorie intră automobilul nostru ?

Clasificarea automobilelor se face automat în funcție de specificațiile trecute pe certificatul de înmatriculare (la carte grise) pe care e indicat să o avem la îndemână în momentul în care completăm cererea de vignetă online. Este posibil să facem o simulare aici.

De exemplu, un autoturism de 5 locuri, motor Diesel, Euro5 va primi o vignetă clasa 2. Tipul ”Euro” este trecut pe carte grise la rubrica V1 iar în lipsa acesteia va fi luată în considerare data primei înmatriculări.

La Strasbourg - Vigneta auto Franta - Vignette Crit'Air - Romani in Strasbourg
Vigneta auto Franta – Vignette Crit’Air – www.certificat-air.gouv.fr

Ce amendă este prevăzută pentru vehiculele fără vignetă sau neautorizate ?

Dacă pe perioada de restricție (de ”circulation différenciée”) prevăzută pe parcursul unei alerte de poluare excesivă, un vehicul circulă fără vignetă sau nu este autorizat să circule fiind considerat prea poluant (clasele 4 și 5), amenda prevăzută este de 68€ la categoria de sub 3,5 tone și 135€ pentru cele cu greutate mai mare.

Sursa info:

https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr

https://www.certificat-air.gouv.fr

http://www.20minutes.fr

Articole conexe:

Certificatul de înmatriculare auto – Franța (la carte grise)

Permisul de conducere românesc în Franța: schimbare, reînnoire, obținere

Procura pentru reînnoirea permisului de conducere românesc, în Franța

Plăci de înmatriculare auto Franța – cât costă ? se pot comanda online ?

Ce amendă riști în Franța pe motocicletă, fără mănuși certificate UE ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here