De ce eu? – filmul de deschidere al Festivalului de Film Românesc de La Strasbourg

de Daniel Plăiașu

Plecând de la un caz real, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait în aprilie 2002, filmul De ce eu? surprinde faţa nevăzută a sistemului juridic românesc. Se spune că „Justiţia este oarbă”, dar ce se întâmplă atunci când ochii şi urechile serviciilor secrete de informaţii sunt folosite pentru a apăra grupurile de interese ale liderilor politici? Mai poate fi adevărul scos la lumină sau nu?

De ce eu? este povestea lui Cristian Panduru, un tânăr procuror idealist, cu o carieră aflată în plină ascensiune, căruia i se cere să rezolve cazul unui coleg suspectat de fapte de corupţie şi sustragere de documente. Pe măsură ce investigaţia avansează, el descoperă că ancheta împotriva procurorului Bogdan Leca reprezintă o reglare de conturi cu implicaţii la nivel înalt, în spatele căreia se află un potent om de afaceri (Haidău) recent arestat de acesta pentru contrabandă cu produse petroliere. Pus să aleagă între carieră şi adevăr, Cristian are parte de o serie de revelaţii surprinzătoare şi dureroase, care îl vor determina să îşi piardă încrederea în justiţie şi în cele din urmă să se sinucidă ca urmare a presiunilor la care este supus.

Filmat dintr-o perspectivă distantă – camera este doar un observator tăcut – De ce eu? pune în evidenţă atât o dramă psihologică cât şi una socială, fiind, conform regizorului Tudor Giurgiu, „un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”. Privită în ansamblu, este o poveste care depăşeşte spaţiul României şi contextul anilor 2000, putând să reprezinte un simbol pentru toate cazurile în care justiţia este făcută în funcţie de interese: de la recentele evenimente privind legea graţierii, la dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă şi până la Panama Papers sau la cazul fostei ministre a finanţelor din Franţa şi şefă a FMI, Christine Lagarde.

Pe de altă parte, având în vedere corelaţia evidentă a filmului cu cazul real al procurorului C. Panait, după lansare, în 2015, pelicula a născut o serie de controverse între cineaşti, ziarişti, oameni de televiziune şi unii lideri de opinie. Pentru unii, filmul reprezintă tragedia unei întregi generaţii în luptă cu un sistem corupt care pare de neschimbat în timp ce, pentru alţii, precum Cristian Tudor Popescu, este o manipulare care evită să-i arate pe adevăraţii vinovaţi de moartea procurorului de 29 de ani, doi foşti prim-miniştri.

În cele din urmă, dacă pentru personajul principal, interpretat de actorul Emilian Oprea, întrebarea reflexivă este „De ce eu? De ce am fost eu pus să fac asta?”, pentru spectator aceasta ar putea fi „Mai avem idealişti sau numai flămânzi?”

Filmul De ce eu? va fi cap de afiş pentru a cincea ediție a Festivalul de film românesc „5éme Quinzaine du cinéma roumain”, desfăşurat la Cinéma Odysée. Vă aşteptăm şi vă dorim vizionare plăcută!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.